Seleccions

La FEEC continua escalant

Excursionisme. La Federació Internacional d'Escalada Esportiva aprova per unanimitat l'ingrés de Catalunya com a membre observador a l'organisme que regula aquest esport

El procés d'internacionalització de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va viure el cap de setmana un nou capítol. L'entitat va ser acceptada com a membre observador de la Federació Internacional d'Escalada Esportiva en el transcurs de l'assemblea celebrada a Amsterdam, en la qual va ser present una delegació catalana encapçalada pel president, Jordi Merino. L'entitat està reconeguda ara en les federacions internacionals d'escalada esportiva, esquí de muntanya, curses de muntanya i alpinisme. L'entitat, amb tot, no pot competir amb seleccions oficials pròpies en els tornejos oficials perquè aquest és un dret reservat a la federació espanyola (FEDME), membre de ple dret en els mateixos organismes.

La situació jurídica de la FEEC, en tot cas, és única i mereixeria un estudi ben particular. L'aprovació unànime a Amsterdam com a membre observador de la federació d'escalada, s'afegeix a la condició de membre associat a la federació internacional d'esquí de muntanya i membre sense dret a vot a la federació internacional en les curses de muntanya. En l'associació mundial d'alpinisme comparteix seient amb clubs com ara el CE Catalunya i altres federacions, com la FEDME i la del País Basc.

Aquest procés no ha estat exempt de polèmica, sobretot en el cas de les curses de muntanya. La creació de l'actual organització (ISF) va suposar la pèrdua del dret de vot i també del dret a competir amb seleccions pròpies, més enllà de la copa del món en la qual s'accepten equips privats. La federació espanyola va fer valer en aquell moment la seva posició de força i va obligar a redactar uns estatuts que limitaven el nombre de membres de ple dret a un per estat.

L'ESTATUS

La FEEC ja està reconeguda en quatre federacions internacionals

Un esport amb aspiracions olímpiques

En l'assemblea de diumenge, celebrada a Amsterdam, els 47 països membres de la Federació Internacional d'Escalada, formada per més de 70 membres, van votar per unanimitat la inclusió de Catalunya com a membre d'una institució nascuda el 2007 com a màxim representant en l'àmbit mundial de l'escalada esportiva de competició. La federació espanyola, membre de ple dret, no hi va posar cap inconvenient. Es dóna la circumstància, a més, que aquesta especialitat aspira a ser esport d'exhibició en el programa olímpic del 2020. Catalunya és un referent mundial, amb figures de la talla de Ramon Julian, actual campió del món d'aquesta especialitat. Les negociacions van començar ara fa un any. En la inclusió de la FEEC com a membre observador s'ha de destacar el paper que ha jugat Top 30, patrocinador tant de la FEEC com de la federació internacional. La FEEC, a més, va col·laborar amb l'organisme internacional en l'organització de les últimes proves de la copa del món, disputades a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)