Més esport

L'aposta de casa

Sílvia Roca és l'única regatista catalana en la cursa per poder participar l'estiu vinent en els Jocs de Londres

Competeix amb la gallega Tamara Echegoyen pel bitllet olímpic en la classe Match Race

Eva González i Lara Cacabelos són les companyes a bord del vaixell
La classificació
es decideix al Princesa Sofia i a la regata de Hyères

Només falten 149 dies per als Jocs de Londres i les federacions dels diversos esports olímpics estan acabant de perfilar els equips que presentaran a la gran cita del 2012. En el cas de la vela, Sílvia Roca és la única regatista catalana que afronta la batalla final per obtenir el preuat bitllet olímpic en la classe Match Race. Un bitllet que també anhela la gallega Támara Echegoyen, que lidera l'altra embarcació Match Race inclosa en l'equip preolímpic de la federació estatal (RFEV).

La regatista del Prat de Llobregat comparteix el somni olímpic amb la tinerfenya Eva González i la pontevedresa Lara Cacabelos, que completen l'equip. Porten cinc anys compartint vaixell, entrenant moltes hores juntes, cadascuna amb una responsabilitat diferent. La Sílvia és la patrona i la que porta el timó; l'Eva és la que va el mig i porta la vela spinnaker i la major. Finalment, la Lara va situada a proa i és l'encarregada de portar la vela del davant, anomenada fóque. Tasques que han d'anar "molt ben sincronitzades" per tal de treure el màxim rendiment a l'embarcació.

Però en la cursa sobre les onades no tindran fàcil guanyar la partida a l'altra tripulació formada per les gallegues Támara Echegoyen i Sofía Toro i la asturiana Ángela Pumariega. Parteixen amb l'avantatge d'haver obtingut la plaça olímpica de Match Race per al combinat espanyol, concretament el 13 de febrer, al aconseguir la medalla de plata a la regata de qualificació, disputada en aigües de Miami. Però això tampoc ha suposat el pas directe d'aquesta embarcació per disputar els Jocs.

La Direcció de Preparació Olímpica de la RFEV es van reunir el dia 21 de febrer a la base de l'equip preolímpic, situat a Santander, juntament amb les dues tripulacions. Les tres parts van acordar el sistema de selecció olímpica de Londres 2012, consistent en dues regates de selecció i observació. La primera cita serà el trofeu princesa Sofia, que es disputarà a Palma durant la primera setmana d'abril. La segona, la Setmana Olímpica Francesa, que tindrà lloc a Hyères entre el 20 i el 27 del mateix mes. Tot i així, si les dues tripulacions obtenen resultats similars, es podria incorporar una tercera regata d'observació per resoldre l'empat. En cas que un dels equips aconsegueixi podi en una de les dues competicions, automàticament quedarà seleccionat pels Jocs.

La Sílvia que porta des dels 11 anys competint en regates i des dels 18 a nivell olímpic, creu que aquest sistema de selecció els hi anirà bé. “Són llocs que nosaltres sempre ens trobem molt a gust i ens hem estat preparant fort per arribar en aquestes dues regates". Aquest últim any el més destacable de la tripulació dirigida per la catalana ha estat l'europeu, en el qual van quedar quartes. També en el mundial de Perth (Austràlia) del passat desembre van superar a Echegoyen en el duel directe, controlant la regata des del començament fins el final. Tot i això, més endavant es van quedar a les portes de les eliminatòries de quarts. “Arribar fins aquí més que difícil ha estat qüestió de treball i sacrifici. És un esforç de renunciar a algunes coses però que crec que val la pena amb el nivell que ens trobem ara”, explica Roca.

Entrenen de dilluns a divendres a la base de Santander des que van començar amb la modalitat de Match Race. Combinen aquests entrenaments amb alguna concentració a l'estranger i també a Tarragona. La preparació que tenen prevista per a la disputa d'aquestes dues regates són dues setmanes a Santander, després marxar cap a França i d'allà cap a Palma. La Sílvia es mostra molt optimista i amb gran esperança per classificar-se pels Jocs de Londres: “Nosaltres anem a guanyar, no ens plantegem la possibilitat de que no ens podem classificar i em veig amb igual de probabilitats que l'altre tripulació o més”. De l'embarcació rival, Sílvia la veu com “una rival molt forta." "He estat entrenant amb ella durant molts anys des de que es va crear la modalitat i serà una rival molt dura”, afegeix. Aquesta rivalitat es queda a dins de l'aigua i a pesar de la gran competència per estar en els Jocs existeix una bona relació. Si es compleix el somni de competir a Londres, el següent pas consistiria en fer un bon paper, que podria reflectir-se amb un diploma olímpic. En cas contrari, Roca té clar que l'esforç haurà valgut la pena: “Porto molts anys treballant per això i tan si s'aconsegueix com si no, el 2012 serà un any important” conclou Roca.

Nosaltres anem a guanyar. No ens plantegem la possibilitat de no classificar-nos per als Jocs de Londres
Amb vista al futur continuaré navegant, això segur, encara que no aconseguim la plaça per als Jocs Olímpics
Amb la Tamara Echegoyen som rivals a l'aigua però a fora tenim una bona relació personal i ens respectem

Un duel vaixell contra vaixell

La classe Match Race femení és una de les modalitats de vela que s'estrenen al camp de regates dels Jocs Olímpics de Londres 2012. És la única que es caracteritza per un enfrontament un contra un entre dues embarcacions idèntiques denominades Elliot6 L'habilitat i sincronització de les tres tripulants ldetermina qui guanya la regata . A cada regata doncs, al només competir dues embarcacions en lloc del format de flota, no existeix una classificació de primer i segon, sinó un guanyador i un perdedor. El format de la competició es fonamenta amb una sèrie de duels classificatoris en els quals les tripulacions sovint s'enfronten varies vegades entre si. En cada duel es van eliminant tripulacions fins arribar a la final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)