Barça

Beneït per la història

Excompanys de César comparen les seves xifres amb les de Messi, que és el màxim golejador de la història blaugrana

Parlen de dos cracs separats pel temps i també per dos estils futbolístics

No només el futur és propietat de Leo Messi. Com una metàfora que també l'erigeix l'amo del passat i el present del Barça, a l'argentí els gols contra el Granada li van servir per batre César i Cristiano Ronaldo. Els pròxims partits diran si l'argentí farà seu el trofeu de golejador del campionat. El que sí que està inscrit és el nom del petit geni de Rosario a l'altar dels golejadors blaugrana. D'alguna manera, la xifra constata de manera fefaent el pas de Messi pel Barça. No calia, se sap, el suport de l'estadística: Messi ja ha fet època.

“Messi és un superclasse”, sosté Antoni Ramallets, un dels pocs futbolistes vius que va compartir equip amb César Rodríguez, que segons el mític porter “era un jugador que corria per tot el camp i no defallia mai”. Per Ramallets, només els gols uneixen l'argentí i el lleonès. “L'efectivitat.” “César era molt efectiu, sobretot en els córners. Va fer molts gols. Se'n va inflar.” “I Messi –continua– fa sempre alguna genialitat al camp. L'ha atrapat, sí, però també és cert que ara es juguen més partits que abans.”

La prudència és la forma que adquireix el respecte dels veterans a l'hora d'avaluar semblances entre Messi i el gran artiller César. “El que tenen en comú és que tots dos sempre volen jugar”, opina Josep Seguer, un altre company de César, comparant-lo amb Messi.

Seguer diferencia clarament les èpoques. “El Barça en què golejava César no jugava com juga l'actual, perquè aquest futbol no es feia abans. Era més directe, molt diferent. Les èpoques són diferents.”

César, l'home

A l'artiller de Lleó se li reconeix una calidesa humana notable. Va deixar una petjada inoblidable, fins i tot en els seus deixebles. César va entrenar el Barça el curs 1963/64. El gran defensa Ferran Olivella va ser un d'ells. A les ordres de César va ser designat el millor defensa de la lliga. “Un bon entrenador que va treure el millor de mi. Recordo que em va donar descans la jornada final, perquè pogués descansar després d'haver jugat tots els minuts de tots els partits de la competició.”

“Un company meravellós”, recorda Ramallets de César. Tots dos eren molt amics. “Érem de la Penya Solera, on fèiem alguna bacanal”, s'atreveix Ramallets: “En aquella època hi havia marge per tot. I ara, per res, perquè dimecres hi ha Champions... Abans si jugaves quaranta partits ja eren molts.” “És clar que generava expectació entre la gent del carrer –recorda Seguer–, però podia caminar, fer un tomb abans d'un partit. Els temps han canviat i la vida fora del camp no té res a veure.”

La llegenda de Leo

“La veritat és que quan Messi no juga l'equip ho nota una miqueta”, opina Ramallets. El mite de la porteria del Barça reconeix la gran influència de l'argentí sobre l'equip que lidera futbolísticament.

Els temps han canviat tant de César fins a Messi, que ahir l'argentí va ser motiu d'elogi i debat, admiració i idolatria als indrets més amagats del planeta. El món del futbol s'ha rendit a Leo. Entre ells, el seleccionador argentí, Alejandro Sabella.

“Messi és un jugador extraordinari, dels millors de la història del futbol mundial. Que juga amb un equip d'excepció, amb un tècnic d'excepció. Es donen una sèrie de circumstàncies que no li treuen cap mèrit, perquè no hi ha dubtes que està entre els millors”, va dir un més que prudent entrenador.

Consultat per la COPE, Sabella va elogiar llargament el seu capità a l'Argentina. “Al camp sempre fa alguna cosa nova, un gol diferent, més bonic. I cada cop en fa més. És difícil imaginar el sostre d'un futbolista amb aquestes condicions”, assegura.

Substitut de Diego Maradona a la banqueta argentina després de la desfeta mundialista de Sud-àfrica, on l'albiceleste va caure eliminada per Alemanya, Sabella creu que sap quin és el gran secret de Leo Messi: “La ment és fonamental. És el motor que ho arrossega tot, perquè hom pot tenir una tècnica excelsa, una velocitat increïble, un bon driblatge, un bon cop de cap i moltes altres coses, però el que dóna l'ordre per fer-ho tot és el cap. I Leo té unes condicions extraordinàries, però les potencia amb la seva mentalitat: Messi sempre vol més, es fixa un repte nou i pot jugar a Rússia o al Camp Nou, però el que vol és fer-ho bé, fer gols i que el seu equip guanyi”, argumenta.

Sabella, que fa uns dies va estar de visita a Catalunya, va elogiar obertament Guardiola. Es va remetre a ell per analitzar el nivell de Leo i el seu lloc en la història del futbol. “Guardiola el té més a prop per opinar. Però a nivell de llegendes és un dels millors jugadors de futbol de totes les èpoques, potser el millor.” Molt per sobre, per exemple, de Cristiano Ronaldo: “Cristiano és un jugador extraordinari, té molta qualitat i ho ha demostrat. Però avui dia el millor és Messi, sens dubte.”

Sabella insisteix que la intervenció de Guardiola ha estat clau per guiar i protegir el talent de l'argentí. Ara, la gran incògnita és què fer perquè rendeixi igual amb la selecció: “Messi s'entrena cada dia al Barça, amb companys als quals coneix des de fa molts anys. I aquí arriba molts cops quatre dies abans del partit. De tota manera, sempre ha jugat molt bé amb la selecció. A l'Argentina l'afició és molt exigent, però ja se li comença a reconèixer el seu joc.”

SEGUER

“El que tenen en comú és que César també volia jugar sempre, com Messi”

RAMALLETS

“En aquella època hi havia marge per a tot. Si jugaves quaranta partits ja eren molts”

SEGUER

“Aquell Barça de César jugava molt més directe; era un altre tipus de futbol”

RAMALLETS

“César corria per tot el camp i no defallia mai. Leo Messi és un superclasse”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)