Atletisme

Leiva: “Vaig acabar la marató per la gent”

Atletisme. El fondista terrassenc explica que va patir una deshidratació en els últims quilòmetres de la cursa a Barcelona i admet que el més intel·ligent hauria estat la retirada

En el seu trajecte cap a l'atletisme d'elit, Jaume Leiva tenia dipositades moltes esperances en la marató de Barcelona. Arribava a la cita més ben preparat que mai, però un problema de deshidratació va fer anar en orris tots els seus somnis de lluitar per una plaça olímpica. Amb tot, el fondista terrassenc no va voler abandonar i va arribar a meta amb molt males condicions, amb un registre de 2h19:23, lluny del seu propòsit de baixar de les 2h14. “Vaig tenir problemes amb els avituallaments. O no estaven ben senyalitzats o els corredors africans que van passar abans me'ls van tirar per terra, però va haver-hi diversos punts en què no em vaig poder hidratar. Això, afegit a la pressió i als nervis de competir a casa va provocar que tingués molt mal de panxa. De fet, a partir del quilòmetre 30 vaig patir diarrea i vaig anar de ventre quatre vegades. Espero que no surtin fotos. Em vaig buidar. En total, vaig perdre 6 quilos i al final vaig patir hipotèrmia.” Aquestes són, resumides, les penúries de l'atleta vallesà en el tram final de la marató barcelonina. “El més intel·ligent hauria estat plegar, però vaig continuar per la gent que havia vingut per animar-me, alguns des de Terrassa i altres des de Tarragona”, va sentenciar.

Tot i aquest revés, Leiva està convençut que la preparació havia estat la correcta: “Fins al quilòmetre 30 tot va anar molt bé. De cames anava genial i els parcials eren prou bons. Recordo que amb el canari José Luis Hernández i poc després de la retirada de Chema Martínez [al quilòmetre 28], comentàvem que aquesta podria ser la nostra gran oportunitat”, segella. De fet, per a Hernández, un corredor en una situació similar a la de Leiva, a mig camí entre els populars i els professionals, si va ser el seu gran dia i va acreditar un magnífic registre de 2h11:51. En tot cas, l'atleta del Runningsworld Tarragona intenta trobar punts positius de la seva actuació: “Ara ja tinc clar com haig d'arribar per preparar una marató. Em servirà d'experiència i en tot cas haurem d'analitzar amb lupa el que vaig esmorzar i tot el que em va passar posteriorment.” De totes maneres, per a una disciplina tant exigent com la marató el corredor terrassenc encara té un llarg trajecte per recórrer. Només té 28 anys i quatre experiències en la distància.

Valoració positiva

Al marge del resultat de la marató, el deixeble de Domingo López valora molt positivament la seva campanya hivernal. Ara, però, toca descansar: “Vulguis o no he quedat tocat mentalment. Ara necessito desconnectar durant un mes i potser em decideixo a preparar el campionat estatal de mitja marató al setembre.”

Chema Martínez medita

El madrileny Chema Martínez, subcampió europeu de marató, també va fracassar en el seu intent d'aconseguir la mínima olímpica a Barcelona. L'endemà de la seva retirada continua sense trobar explicacions al que li va succeir. Martínez admet que està tocat moralment i a expenses del que diguin les analítiques que es farà pròximament està estudiant abordar una altra marató el mes d'abril. Les alternatives estarien entre Rotterdam, Viena, Pàdua i Hamburg. Si fracassa novament o opta per no córrer cap més marató, el fondista madrileny encara tindria la carta dels 10.000 m si vol aspirar als que seran, als seus 40 anys, els seus últims jocs olímpics.

Abans del mal de panxa anava genial de cames. Tinc clar que la preparació era l'òptima i tot plegat em servirà d'experiència
Vaig tenir problemes amb els avituallaments. Alguns no els vaig poder fer perquè no estaven ben senyalitzats
Em vaig deshidratar. Vaig anar de ventre quatre vegades i al final de la cursa vaig patir hipotèrmia. He perdut sis quilos

16.216 corredors completen la marató

L'organització de la marató de Barcelona va anunciar ahir que 16.216 corredors van completar la prova, tot i que la xifra encara no es pot considerar del tot oficial. Aquesta dada suposa un 29% més d'acabats que el curs passat (12.564). De moment, la marató de la capital catalana se situa en el primer lloc del rànquing europeu de l'any, tot i que probablement acabarà en cinquena posició al darrera de Londres, Berlín i París, amb participacions superiors als 30.000 atletes, i Estocolm, que no es disputa fins al 2 de juny però ja ha tancat inscripcions amb 21.500 corredors. Respecte a l'any passat, Barcelona ja ha superat Roma, que es va disputar el 18 de març i va tenir 12.677 corredors a la línia de meta. Dels 19.507 atletes inscrits en la Zurich Marató de Barcelona en van prendre la sortida 16.734 i van arribar els 16.216, que suposa un 96% del total. De tots aquests corredors, 14.026 eren homes i 2.190 dones. La pròxima edició de la marató, la 35a, tornarà a avançar les dates i es disputarà el 17 de març de 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)