Barça

L'inici a Europa, enlloc com a casa

Garantia. Amb el format de competició actual, el Barça mai ha perdut quan s'ha estrenat al Camp Nou

Tito Vilanova s'estrena demà a Europa. Pot estar tranquil. Com a mínim això és el que diuen els precedents. I és que d'ençà que l'antiga copa d'Europa va derivar en l'actual format de la lliga de campions, el FC Barcelona no ha perdut mai al Camp Nou en una estrena europea. Debutar a casa és sinònim d'èxit per al conjunt blaugrana.

El partit de demà contra l'Spartak de Moscou serà la sisena vegada en els últims set anys que al Barça li ha tocat iniciar el seu camí a Europa a l'estadi, i això és una garantia –el debut al camp de l'Inter de Milà de la temporada 2009/10 (0-0) ha estat l'únic a domicili en la història més recent. Dels últims vuit precedents en què l'equip blaugrana ha debutat com a local (des de la temporada 1994/95 fins a l'actual), gairebé sempre ho ha fet amb victòria. L'única taca, petita, precisament la de la temporada passada, en què l'equip va empatat contra el Milan (2-2), amb gol de Thiago Silva en el temps afegit. L'última derrota a Europa en una estrena en la fase de grups va ser la temporada 1997/98, això sí, lluny del Camp Nou. Va ser un 17 de setembre de fa quinze anys a St. James' Park contra el Newcastle (3-2), en un partit en què el davanter colombià Faustino Asprilla va fer un hat-trick i va ser un autèntic maldecap per a la defensa blaugrana. Aquell mal debut, amb Louis van Gaal a la banqueta, va ser un preludi de la nefasta fase de grups que acabaria fent l'equip, que va acabar últim de grup amb només 5 punts, darrere del Dinamo de Kíev, el PSV i el mateix Newcastle.

Començar guanyant al Camp Nou és sinònim de classificació. Dels últims precedents, l'excepció la trobem en la temporada 2000/01, en què l'equip va estrenar-se a casa amb una golejada contra el Leeds (4-0) i, en canvi, no va acabar superant la fase de grups. La resta, tot bones notícies. De fet, en els últims sis anys l'equip sempre ha acabat líder del seu grup i ha accedit a la següent fase per la porta gran. L'últim cop que va accedir a vuitens com a segon de grup tot i haver debutat a casa amb triomf (5-0 Levski Sofia) va ser el curs 2006/07, en què va classificar-se per a la següent fase darrere del Chelsea.

En l'última dècada, el Barça ha aconseguit dues manetes en els debuts a casa. A banda del mencionat partit contra el Levski Sofia del curs 2006/07, també ho va fer fa dos anys contra el Panathinaikòs (5-1).

Barça-Milan
2-2
Temporada 2011/12
Barça-Panathinaikòs
5-1
Temporada 2010/11
Barça-Sp. Lisboa
3-1
Temporada 2008/09
Barça-Olympique Lió
3-0
Temporada 2007/08
Barça-Levski Sofia
5-0
Temporada 2006/07
Barça-Bruges
3-2
Temporada 2002/03
Barça-Leeds
4-0
Temporada 2000/01
Barça-Galatasaray
2-1
Temporada 1994/95
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)