Handbol

JORDI RIBERA

seleccionador espanyol de handbol

“S'hauran de fer canvis, però de forma pausada”

El sarrianenc afronta el debut amb la selecció espanyola, el dia 2 contra Bòsnia, conscient que té a les mans una de les grans seleccions del món i que ha de mantenir el nivell competitiu de l'equip

Metòdic i analista
Ribera (Sarrià de Ter, 1963) és un tècnic de tarannà tranquil –ell no ho nega–, però no creu que això es pugui traslladar a un estil concret de joc. “Tots tenim la nostra manera de fer; fins i tot Talant Dueixebàev (Kielce), que sembla més histèric, té moments de molta tranquil·litat.” Com la resta d'entrenadors catalans i espanyols que entrenen grans equips i seleccions del món, es considera “metòdic, analista”. “A tots –hi afegeix– ens agrada preparar molt bé els partits”
La responsabilitat i l'exigència competitiva seran més altes que les que tenia amb el Brasil, això ho tinc clar

€La federació espanyola ha posat en mans de Jordi Ribera la selecció espanyola després del fracàs que va suposar no classificar-se per als Jocs Olímpics.

La negociació va ser ràpida?
Més aviat llarga. La meva idea era quedar-me al Brasil; però no es va concretar el projecte que hi hauria a partir del 2016 i la federació espanyola va anar insistint molt perquè buscaven, per bé o per mal, algú amb dedicació exclusiva.
Per palmarès i jugadors, Espanya és un dels quatre millors equips del món?
França ha demostrat en els últims anys per les generacions que té que està un pas endavant de les altres seleccions, tot i la derrota en la final olímpica contra Dinamarca. Després hi ha un grup de seleccions que sempre es troben a quarts de final. Abans de quedar fora dels Jocs Espanya va quedar subcampiona europea, quarta en el mundial i tercera en l'anterior europeu. Són resultats molt bons.
Cal un recanvi generacional; està disposat a afrontar-lo?
Els canvis s'han de fer però de forma pausada; evidentment, hi ha jugadors que van quedar campions del món a Barcelona el 2013 que encara tenen una edat per poder participar amb nosaltres i a d'altres se'ls ha de buscar un relleu. En aquesta primera convocatòria ja he portat Ferran Solé (21 anys) i altres jugadors de 23 i 24 anys als quals s'ha de donar l'oportunitat de progressar amb nosaltres.
Però també li exigiran resultats?
Espanya sempre ha de mantenir un alt nivell competitiu en tots els campionats. Haurem de veure quins jugadors estan en millor forma quan arribin els tornejos oficials, per estar al més amunt possible.
L'objectiu és arribar als Jocs de Tòquio amb un equip amb possibilitats?
Sí, però això no és com al Brasil, que ja teníem la classificació assegurada. Encara que a la meitat del camí ho féssim malament, tots sabíem que al final hi seríem. Aquí ens haurem de classificar per als Jocs; això vol dir que les competicions que hi ha pel mig són molt importants.
Més pressió, doncs?
Pressió no sé si és la paraula adequada, prefereixo parlar d'un nivell de responsabilitat més alt; o que el nivell d'exigència és diferent, més alt. Al Brasil vam fer un pas de gegant. El 2012 vaig agafar un equip que perdia per molts gols de diferència contra rivals d'entitat i en els Jocs vam ser capaços de guanyar Polònia i Alemanya, la campiona d'Europa. Ara tenen un equip molt jove i potent per al futur cicle olímpic.
Amb quin estil ha de jugar la selecció espanyola tenint en compte que escassegen els grans llançadors?
Més que allò que ens falta, hem de valorar el que tenim. En contrapartida al nivell físic que poden tenir altres seleccions, nosaltres disposem de jugadors tàcticament molt bons i això ens ha d'ajudar a formar el nostre sistema. Al principi costarà canviar coses perquè, per exemple, en aquests primers partits que farem només tindrem dos dies per entrenar, però amb el temps podré anar fent canvis i introduir noves directrius.
El fet que pràcticament tots els jugadors estiguin fora de l'Asobal és un problema?
Se'n van no per gust sinó perquè tenen millors ofertes econòmiques. Els tinc tots escampats per Macedònia, Dinamarca, França, Alemanya, Hongria, etc. Abans hauria estat un problema però ara, amb internet, podem fer un seguiment de tots.
Saubich és de Sarrià, com vostè; el veu a la selecció en un futur proper?
Que vulgui estar en el Barça l'ajuda perquè tothom el pot veure; té possibilitats però just en la posició d'extrem és on hi ha més competitivitat en l'handbol espanyol.
Parlant de Sarrià, l'equip és líder a primera estatal; com el veu?
Sempre segueixo l'handbol gironí; de fet, sóc soci del Sarrià, el Bordils i el Garbí. Sempre que puc vaig a veure els partits i parlo amb els entrenadors. És molt bonic veure com passen els anys i tant l'afició com els equips mantenen un nivell tan alt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)