Internacional

A FONS

Escòcia i l'origen del futbol català (I)

La gènesi del futbol català la trobem en el desenvolupament de la indústria tèxtil
Cochran, Gerard, Cooper, King i Paton, els primers escocesos del futbol català

Els orígens del futbol a Catalunya, i concretament a la ciutat de Barcelona, són ben curiosos. No es pot obviar el fet que els anglesos varen tenir en aquesta gestació un paper decisiu, però no és menys cert que altres nacionalitats també van jugar un paper important. Des d'aquestes ratlles volem significar i, alhora, retre un petit homenatge històric als ciutadans escocesos que des de les seves feines en la naixent indústria catalana van ser d'importància cabdal tant en la gestació com en el posterior desenvolupament del futbol a Catalunya.

Un esport nou que va començar a ser conegut al nostre país arran de la finalització de l'Exposició Universal celebrada l'any 1888 a la ciutat de Barcelona. Un cert alè esportiu es va començar a respirar a la ciutat. La fundació de gimnasos, el ciclisme, el rem i l'anomenat football prenien cert protagonisme dins d'una societat que de bon principi considerava aquestes pràctiques com una cosa exòtica i supèrflua. En poc temps, aquestes pràctiques van calar fons, i l'èxit, tant de participants com de públic, va desembocar en una acceptació majoritària.

El futbol a Catalunya ja havia aparegut a la localitat de Palamós mitjançant l'empresari Gaspar Matas i Darnés, que durant la seva estada a Anglaterra va quedar fascinat per aquest nou esport. Dins la seva maleta tornant d'Anglaterra duia un reglament i una pilota de futbol.

Però un fet d'importància cabdal en la gènesi del futbol cal trobar-lo en l'origen i el desenvolupament de la indústria tèxtil. A finals del segle XIX a la localitat osonenca de Sant Vicenç de Torelló, concretament a Borgonyà, es va crear una colònia industrial del ram del fil de cotó amb capital dels empresaris Fabra i Puig, i amb la posterior associació de l'empresa escocesa dirigida pels germans James i Peter Coats, nadius de la localitat de Paisley –propera a Glasgow–, que se'n van apoderar d'una part i van anomenar l'empresa Compañía Anónima de Hilaturas del Ter.

La colònia industrial de Borgonyà va importar especialistes i mà d'obra escocesa, i es va convertir en un petit nucli que malgrat l'origen escocès va ser coneguda com la colònia dels anglesos. Hi havia carrers, botigues, església i escola. Els treballadors escocesos van demanar la construcció d'un camp de futbol, un esport que ells coneixien, i practicaven, per gaudir d'aquest esport en el seus moments d'oci. Així naixia el club Asociación de Torelló, un equip de futbol format bàsicament per treballadors nadius d'Escòcia.

A Barcelona, el futbol, com hem comentat, anava prenent carta de naturalesa amb l'aparició de clubs dels que cal destacar la Societat de Football Barcelona, posteriorment Football Club Barcelona, que seria engendrat al gimnàs Solé i l'Sporting Català mitjançant Jaume Vila, propietari del gimnàs Tolosa.

Va ser l'any 1895 quan la Societat de Football de Barcelona va cursar una invitació al seu homòleg de Torelló per disputar un matx de futbol. El diari La Vanguardia en la seva crònica anomenada Notes d'esport del 6 de març de l'any 1895 anunciava aquest repte entre els equips de futbol destacant que seria el primer matx de futbol a l'Estat espanyol entre dos equips de dos localitats diferents.

La Societat de Football de Barcelona va fer la presentació del partit de futbol al restaurant francès, mitjançant un smoking concert on es varen tractar els preliminars del matx. La mateixa crònica comentava que els membres de l'equip de Torelló tenien més edat que els barcelonins, però tenien més coneixement del futbol. D'altra banda, remarcava que els de Barcelona eren més lleugers i ràpids, entre els quals destacaven Reeves, Wilson i Heather.

El capità i portaveu de l'equip osonenc era Mr. Cochran, home de petita alçada però molt llest. Era dels més joves de l'equip i posseïa un gran domini de la pilota, cosa que permetia que fos molt difícil prendre-l'hi. A banda del citat Cochran, destacaven a les files dels escocesos noms com Gerard, Cooper, King, Paton i English, tots ells treballadors de la colònia industrial de Borgonyà.

Es va decidir que el partit tindria lloc el dia 25 d'abril a les 4 de la tarda a la pelouse del velòdrom de la Bonanova si la junta de foment que gestionava la instal·lació ho permetia. Es va fer des de les pàgines del diari La Vanguardia, per part de la Societat de Football de Barcelona, una invitació a les autoritats, així com a la premsa local i a tot el públic en general, en què destacava sobretot el fet que el partit era el primer que se celebrava a l'Estat entre dues localitats diferents. El matx va acabar amb la victòria de l'equip barceloní i hi van assistir cent persones que van gaudir de l'espectacle.

Dies després, l'Associació de Torelló va cursar una invitació a l'equip de la Societat de Football de Barcelona per tornar a repetir el matx, però aquesta vegada es va disputar a la localitat de Borgonyà. Així doncs, segons ens expliquen les diverses cròniques, els barcelonins es van desplaçar a aquesta localitat fent el viatge amb l'últim tren de la tarda. La cordialitat de les persones de la colònia envers els convidats va esdevenir un factor destacat.

El partit es va disputar sobre un terreny desnivellat i enfangat a causa de les pluges dels darrers dies. Durant la primera part del matx els de Borgonyà van jugar a favor del desnivell, i el seu capità Cochran va aconseguir tres gols. La segona meitat va ser més igualada, ja que els de Barcelona tenien el factor camp al seu favor. Tot i aconseguir tres gols, el resultat final va ser de sis gols a tres favorable als osonencs-escocesos. Quan va acabar l'enfrontament, els dos equips es van reunir a la taverna de la localitat anomenada Box per brindar junts per l'èxit i establir llaços d'amistat.

Aquesta va ser la primera presència dels ciutadans d'Escòcia en el desenvolupament del futbol a Catalunya; posteriorment, en un proper article veurem l'important paper dels escocesos en el futbol a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)