Internacional

Copa Àfrica

Guinea Equatorial

De Bellvitge a l'‘nzalang'

Iban Salvador, nascut a l'Hospitalet, afronta en la copa d'Àfrica la seva primera internacionalitat amb Guinea Equatorial

“Quan em van cridar em va estranyar, però no puc renunciar a l'oportunitat”

“Si fa un any hagués vingut algú i m'hagués dit que ara mateix estaria a punt de disputar la copa Àfrica, directament no m'hauria cregut cap de les seves paraules, però el món del futbol té aquestes coses boniques. Dóna molts tombs.” Qui ho afirma és del davanter centre català Iban Salvador, que en dotze mesos ha passat de ser el jugador revelació de l'Hospi a segona B a formar part de la convocatòria de Guinea Equatorial, que sol recórrer a jugadors de fora –amb vincle o no amb el país– per reforçar el seu equip nacional. Ell, que no havia trepitjat el menut país africà fins a aquest mes de gener, és el primer sorprès per la crida: “Quan m'ho van proposar em va semblar una mica estrany, però després d'analitzar els pros i els contres vaig dir que sí, perquè crec que puc fer coses bones amb la selecció.” El jove atacant de 19 anys, cridat a ser un dels referents de l'nzalang en el futur, deixarà per unes setmanes la seva rutina al filial del València, on va acabar l'estiu passat després de fer un gran curs al club de la seva ciutat i la seva vida. El de Bellvitge, de fet, havia jugat sempre amb l'Hospitalet abans de fer les maletes per anar al Túria. A tot això, el seu vincle amb Guinea Equatorial és el seu avi matern, que va arribar a Catalunya en els anys seixanta amb la seva dona gallega.

Iban Salvador no amaga que un dels motius dels seus dubtes inicials era la possibilitat d'arribar a jugar amb els combinats inferiors de la selecció espanyola. “Des de la federació espanyola no m'han trucat, i vaig veure que no podia desaprofitar l'oportunitat de jugar la copa d'Àfrica”, explica el futbolista hospitalenc, que l'única experiència prèvia l'havia tingut amb Catalunya, ja que va formar part de la selecció sub-18. Arribat a aquest punt, si hi ha una paraula que defineixi l'actitud amb què afronta el repte, és seguretat: “M'il·lusiona poder jugar contra algunes de les figures més destacades del futbol africà, hi estic preparat i sóc prou madur per fer-ho.” El davanter, que admet que s'ha hagut de posar les piles per conèixer els rivals –“francament, no he seguit mai el futbol africà”–, creu que la selecció està cridada a fer un bon paper: “Hi ha molt bon equip i, això, juntament amb el pes de ser el país organitzador, fa que pensi que passarem eliminatòria.” De moment, tot està per escriure. La selecció de Guinea Equatorial obrirà demà foc en el partit inaugural de la copa d'Àfrica contra el Congo (18 h). Al país, que és seu de la competició per la renúncia del Marroc, ja hi comença a haver l'expectació de les cites importants. “Hi ha un ambient molt bo”, explica el jugador de Bellvitge, que pren el relleu d'un altre futbolista català que va jugar la copa Àfrica amb el combinat nzalang: Juvenal Edjogo-Owono. El vallesà ho va fer l'any 2012, quan Guinea Equatorial, un país que tot i les desigualtats té recursos, també va ser l'amfitrió.

La xifra
0
cops
internacional havia estat Iban Salvador abans de ser cridat per Guinea Equatorial, un país que no havia visitat mai. Havia jugat, en canvi, amb la selecció catalana sub-18.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)