Ciclisme

Ciclistes monumentals

Ciclisme. Cavendish, Cancellara i Boonen encapçalen l'elenc de favorits al triomf a la Milà-San Remo (298 km), que avui inaugura les grans clàssiques que acaben el setembre a la Llombardia

La gesta de Van Looy, Merckx i De Vlaeminck no ha estat igualada

El Tour de França eclipsa el ciclisme cada temporada. Alguns corredors es preparen únicament i exclusivament per arribar a la prova francesa en les millors condicions físiques. També hi ha aficionats que pensen que els ciclistes es munten a la bicicleta tres setmanes a l'any. Però el calendari ciclista el configuren proves prou prestigioses per justificar el rendiment d'una campanya o, fins i tot, el de tota una carrera professional. Els cinc monuments són un clar exemple. En el pilot existeix una rivalitat fortíssima per guanyar qualsevol clàssica d'aquestes que, en el seu dia, també es van convertir en desig dels ciclistes més llegendaris.

El belga Tom Boonen (Quick-Step) és el ciclista en actiu que més monuments acumula al seu palmarès gràcies als dos triomfs a Flandes i els tres a la París-Roubaix. El suís Fabian Cancellara (Radio Shack) el segueix amb una victòria menys, però amb una prova ja que s'ha adjudicat Flandes i Roubaix, aquesta dues vegades, i també la Milà-San Remo. Precisament, la prova italiana, que enceta avui el calendari de Monuments, serà l'escenari del primer gran enfrontament de la temporada entre els classicòmans. Boonen (32 anys) i Cancellara (30 anys) han demostrat aquests últims dies que han greixat la maquinària per plantar-se a la cita amb possibilitats de guanyar.

Encara que no són els únics. Si el vencedor es decideix a l'esprint, l'anglès Mark Cavendish (Sky) es perfila com el màxim favorit per reviure la glòria que ja va tastar el 2009. Si s'imposa celebrarà el segon Monument de la seva carrera i, amb 26 anys, té prou marge per igualar els quatre de Cancellara o els cinc de Boonen. El veritable repte per a ell i per a qualsevol devorador de clàssiques és intentar protagonitzar una gesta que ningú repeteix des de fa més de tres dècades: guanyar els cinc monuments. Una proesa només a l'abast dels belgues Eddie Merckx, Roger de Vlaeminck i Rik van Looy.

L'espanyol Oscar Freire (Katuixa), que ha guanyat dues edicions de la cursa italiana, el noruec Thor Hushovd i el seu company al BMC, el belga Philippe Gilbert, l'alemany Andre Greipel (Lotto), l'eslovac Peter Sagan (Liquigas), el nord-americà Tyler Farrar (Garmin) integren la nòmina d'aspirants a succeir l'australià Matthew Goss (Green Edge), vigent campió de la Milà-San Remo en batre Cancellara i Gilbert, segon i tercer en l'últim podi. Els corredors hauran de superar un recorregut de 298 km –la distància més llarga d'una clàssica World Tour– i a 7,5 km de l'arribada, l'alt de Poggio –amb un pendent màxim del 8 per cent– podria dinamitar el pilot.

Flecha, baixa

El català Joan Antoni Flecha (Sky), que ha aconseguit més bons resultats a la París-Roubaix, no podrà prendre part a la prova d'avui perquè divendres de la setmana passada va ser intervingut d'una fractura articular del tercer metacarpià de la mà dreta a l'hospital Dexeus pel doctor Xavier Mir. Aquesta baixa deixa Xavi Florencio (Katuixa) com a únic representant català en la classicissima.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)