Ciclisme

Entrebancada inesperada

Volta Ciclista a Catalunya. Valverde va cedir dos minuts a altres corredors importants després de caure el dia abans de l'etapa reina. El suís Albasini va repetir triomf i va mantenir el lideratge

L'espanyol Alejandro Valverde (Movistar) s'inscriurà en el Tour de França encara que el traçat, amb dues etapes contrarellotge llargues, la seva pedra a la sabata, no l'afavoreix gaire. Confia que alguns dels contratemps que solen aparèixer en una gran cursa el pugui afavorir. Les proves s'han de disputar, venia a dir. Doncs la Volta Ciclista a Catalunya també s'ha de córrer. D'inici a fi.

Ahir, el mateix murcià ho va patir en la pròpia pell. Va ser víctima d'una caiguda, després d'entrebancar-se amb un bidó, a uns seixanta quilòmetres de l'arribada i els seus rivals ho van aprofitar per prémer l'accelerador i agafar un coixí de poc més de dos minuts que caldrà veure si és definitiu. A més, va ser sancionat amb vint segons per seguir els cotxes quan intentava rebaixar el desavantatge. El que és segur és que les possibilitats del corredor del Movistar s'han reduït, però no pas diluït. Valverde, si les cames l'acompanyen, pot fer mal en l'etapa reina d'avui i rescabalar-se del contratemps. A més, s'ha presentat a la cursa amb escuders de qualitat com els espanyols Javier Moreno i David Arroyo i el colombià Nairo Quintana, que van evitar que la desgràcia fos major. “Quan sortíem de l'avituallament, hi havia un bidó al terra, se m'ha aixecat la roda davantera i he caigut cap al costat dret, contra una vorada. M'he aixecat i estava marejat del cop. A veure com descanso i em llevo demà [per avui]”, va manifestar Valverde al final de l'etapa.

L'incident de Valverde ha ampliat les possibilitats dels altres escollits a la victòria final com l'irlandès Daniel Martin (Garmin), que al matí havia piulat: “El millor del dia. Això no és Espanya. #viscacataluna”, o fins i tot el seu company d'equip, el canadenc Ryder Hesjedal, que també es va pronunciar a Twitter “Una etapa molt bonica, la d'avui #thisisnotspain; l'anglès Bradley Wiggins (Sky), l'italià Damiano Cunego (Lampre), el nord-americà Levi Leipheimer (Quick Step). El Garmin partirà amb avantatge, ja que tant el director d'equip, Johnny Weltz com alguns dels seus corredors resideixen a Girona i coneixen part del traçat d'avui, com també tenien informació privilegiada del d'ahir i sabien que l'alt dels Àngels podia donar de si si es puja a velocitat de creuer.

L'etapa es preveia gairebé de transició, però també és cert que entre bastidors es respirava certa intranquil·litat. Els gats vells saben que jornades com les d'ahir s'han de superar sense incidències per afrontar els esculls complicats de debò amb garanties. La pujada a l'alt dels Àngels –6 km al 5,5% i amb rampes màximes del 8 s'havia de convertir en el camp de batalla. Però el respecte es va perdre molt abans. Just quan la notícia de la caiguda de Valverde va arribar al pilot. Aleshores corredors de l'Omega Pharma-Quick Step, el Garmin i l'Sky i d'altres del Caja Rural i l'Andalusia, per motius diversos, van intensificar el ritme de la cursa i van deixar enrere un dels principals candidats a la victòria final. L'esforç va provocar que el gran pilot es trenqués i un grup es disputés el triomf en la recta final.

Albasini repeteix

El suís Michael Albasini (Green Edge) va continuar firmant autògrafs ahir a la meta instal·lada a Girona després d'enfundar-se el mallot de líder de la Volta per segona jornada consecutiva. El corredor, que havia sorprès el pilot el primer dia amb un atac llunyà que li va valdre la victòria, no només va mantenir la primera posició sinó que es va adjudicar en l'esprint la segona etapa, amb inici i final a Girona (161 km) i en la qual els corredors van haver de superar els Àngels, de primera categoria, i la Ganga, de segona. Wiggins va llançar el primer atac buscant la victòria parcial. Albasini el va deixar i va esperar que ho intentés l'italià Dario Cataldo, el millor especialista, i el va sorprendre.

El protagonisme d'Albasini s'ha d'acabar avui en l'etapa reina de la cursa catalana, amb final a Portainé. El Green Edge està en forma, però no compta amb escaladors.

Simon, líder virtual

El català Jordi Simón enfilava la sortida amb dubtes. Uns problemes en un genoll no li han permès presentar-se a la Volta al cent per cent, però tot i això va rendir perfectament el primer dia. Però ahir va demostrar que té caràcter. Va formar part del grup d'escapats de la jornada que va aconseguir un avantatge màxim de més de set minuts que li van permetre col·locar-se com a primer classificat de manera provisional, ja que els seus companys d'aventura –l'espanyol Julián Sánchez (Caja Rural) i el francès Cyril Bessy (Saur-Sojasun)– es trobaven més mal situats en la general. Però el Green Edge, entestat a perllongar el bon moment que passen, van treballar per esfondrar les il·lusions del català i companyia a 50 km del final.

Ha sigut una sorpresa perquè no m'esperava tenir forces per esprintar contra el favorits
Michael Albasini
CORREDOR DEL GREEN eDGE
Hi havia un bidó al terra, se m'ha aixecat la roda davantera i he caigut. A veure com em recupero
Alejandro Valverde
CORREDOR DEL MOVISTAR

La Volta, premiada

La Volta va ser reconeguda per l'Associació Internacional d'Organitzadors de Curses Ciclistes, i ahir el seu president, i director del Tour de França, Christian Prudhomme, juntament amb Javier Guillen, director de la Vuelta van entregar el distintiu al director Rubèn Peris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)