Barça

Persecució a dit

Forta indignació al Barça amb la resolució del Comitè, que va acusar ahir els jugadors blaugrana de provocar els greus incidents de Mestalla

Exhibir banderes estelades a la final de la Champions de Berlín, 30.000 euros de multa. Lluir-les novament contra el Bayer Leverkusen, 40.000 euros de multa. L'acumulació d'expedients oberts, 150.000 euros de multa. Agredir un futbolista amb una ampolla d'aigua des de la grada, 1.500 euros de multa. Manifestar-se democràticament i pacíficament en un ambient festiu surt car en el món del futbol. Agredir un professional surt barat. Persecució a la llibertat d'expressió i carta oberta a la violència. Els fets parlen per si mateixos. A Europa, la UEFA fa mesos i mesos que pixa fora de test de manera flagrant. A la lliga, són el seu president, Javier Tebas, i Francisco Rubio, el jutge únic del Comitè de Competició, els que atempten contra la coherència i el sentit comú. Inexplicables les declaracions de Tebas dels últims dies –recordem que va arribar a fer mofa dels futbolistes del Barça i va arribar a comparar el capítol de l'ampolla de Mestalla amb “un joc de bitlles”– i inexplicable la resolució del Comitè de Competició en referència als incidents viscuts en el València-Barça de dissabte. La sanció econòmica de 1.500 euros imposada al València per l'impacte que va rebre Neymar d'una ampolla per part d'un aficionat del club valencianista en la celebració del 2-3, acompanyada d'un simple avís de tancament de l'estadi, han estat rebuts als despatxos del Camp Nou amb molta incredulitat.

Al FC Barcelona troben ridícula la sanció, però el que ha irritat profundament el club blaugrana ha estat l'atac que han rebut els seus futbolistes. Després de les desafortunades paraules de dimarts del mateix Tebas acusant els jugadors del Barça de fingir i de ser els instigadors dels lamentables fets que es van produir a Mestalla, ahir el comitè va tornar a posar el dit a la nafra amb una resolució polèmica, en què, a banda de sancionar uns fets constatables, es va fer, a més, per primera vegada, un judici de valors totalment interpretatiu avaluant l'actitud dels futbolistes. Judici subjectiu. I segons el FC Barcelona, judici poc ajustat a la realitat i, fins i tot, vexatori: “Sense que res justifiqui i empari la indecorosa reacció d'una sèrie d'energúmens, no ha de passar per alt el reprotxable comportament que mostren uns quants jugadors del FC Barcelona en dirigir-se amb certs gestos i expressions envers el públic durant la celebració del gol que acabaven d'anotar. Tampoc constitueix precisament un exemple d'esportivitat l'exagerada reacció d'alguns jugadors de l'esmentat club que, sense haver-los arribat a impactar l'ampolla, simulen o fingeixen de forma simultània haver estat colpejats per un objecte molt més contundent que una ampolla que només impacta en un d'ells”, recull la resolució publicada ahir pel comitè, que també parla de “comportament poc exemplar d'alguns jugadors del FC Barcelona” i que aquest “els desqualifica i ridiculitza per si sols”.

La resposta del FC Barcelona no es va fer esperar. El club va transmetre ahir a la tarda la seva disconformitat i el seu rebuig envers els últims fets a través d'un contundent comunicat: “El FC Barcelona considera totalment reprovable i abusiu el comentari que fa el Comitè de Competició de la RFEF a l'hora d'argumentar la seva resolució sobre els fets que es van produir dissabte passat a l'estadi de Mestalla. El comitè converteix en culpables les víctimes d'un comportament clarament condemnable i expressat en múltiples formes abans, durant i després del partit: expressions ofensives, desqualificacions a l'àrbitre per part de persones i mitjans pertanyents al València CF, llançament d'objectes…”. I és que, al marge del capítol desagradable de l'ampolla, el Barça es queixa de l'ambient hostil que es va trobar a Mestalla. La pluja d'objectes que va caure al final del partit contra la pinya de futbolistes blaugrana [la famosa ampolla va estar acompanyada d'encenedors i fins i tot un aglà] va ser la culminació d'un comportament ofensiu de l'afició valencianista que havia començat ja abans del partit amb la bossa de pipes que un aficionat va tirar a Paco Alcàcer, els crits d'“Alcácer canalla, fora de Mestalla!”, els improperis a Messi en l'escalfament amb crits de “Messi paga ja!”, o els habituals càntics de “puta Barça, puta Catalunya” que lamentablement estan a l'ordre del dia en tots els camps d'Espanya.

“El comitè s'hauria d'haver limitat a analitzar els fets i aplicar les normes vigents, obviant qualsevol mena de valoració que, a més d'injusta, és incompatible amb els principis que han de regir l'actuació d'aquest òrgan. El Barça exigeix a tots els estaments implicats la responsabilitat i la imparcialitat necessàries per garantir el fair play i el bon ambient que ha de presidir la que vol ser la millor lliga del món”, conclou el comunicat emès pel Barça.

En el comunicat de denúncia s'hi va afegir ahir al vespre la declaració oficial del vicepresident esportiu, Jordi Mestre. Dimarts va replicar a Tebas des del Nou Estadi i ahir ho va tornar a fer en el marc de la presentació de la Masia 360: “No podem acceptar la resolució del comitè de cap manera. No podem permetre que el comitè perjudiqui la imatge del nostre club i dels nostres jugadors.”

LA DADA

1.500
euros
de multa al València. Surt més barat agredir un jugador que lluir estelades democràticament (30.000) [150.000 euros per l'acumulació d'expedients]

Ja n'hi ha prou

Sergi de Juan

Molts dels problemes judicials que ha tingut el Barça han estat responsabilitat seva. I s'han comès errors propis. Molts. Però és evident que la vara de mesurar alguns clubs i jugadors és totalment diferent. La resolució del comitè de competició sobre el que va passar a Mestalla i les declaracions de Javier Tebas, que no deixa de ser un empleat del FC Barcelona, són un autèntic despropòsit. Fa temps, la directiva va assenyalar una mà negra com la responsable de tots els maldecaps que afectaven l'entitat. Segur que ja aleshores pensaven en un nom. Potser ja comença a ser l'hora de fer el pas i de plantar-se. Aquesta temporada, que no vagi ningú a la llotja del Santiago Bernabéu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)