Barça

ALFONSO PÉREZ MUÑOZ

EXFUTBOLISTA DEL REAL MADRID (1989-1995) I DEL FC BARCELONA (2000-2002)

“Zidane és l'entrenador que necessitava el Madrid”

Alfonso Pérez Muñoz forma part del selecte club de futbolistes que saben què és jugar un clàssic tant des de l'òptica blaugrana com de la madridista. Amb la samarreta del Madrid va viure el 5-0 del Camp Nou del 94 i el 5-0 del Bernabéu

Amb Luis Enrique va compartir vestidor al Madrid, al Barça i a la selecció. Pel que fa a Zidane, tot elogis

El Real Madrid s'equivocarà si no surt a guanyar. Crec que tots dos seran atrevits
No hi ha dues Pilotes d'Or? Jo en donaria una a cadascun. Messi i Ronaldo són dos regals per al futbol

Als 44 anys, Alfonso Pérez Muñoz (26 de setembre de 1972, Getafe) és l'actual secretari tècnic del RCD Mallorca. Fa tres anys va decidir canviar Dubai per Palma. Ell sap què és viure un clàssic tant amb la samarreta del FC Barcelona com amb la del Real Madrid. El seu càrrec actual l'obliga a veure molt futbol. El partit d'avui, lògicament, no se'l perdrà.

Avui, dia de clàssic. Vostè sap de què va la pel·lícula. És dels pocs futbolistes que l'ha viscut amb les dues samarretes.
Certament. Així és. Són partits màgics. El futbol en essència. Qualsevol futbolista vol jugar un partit com aquest. Tenir la sort de disfrutar-lo des de cada barri, per dir-ho d'alguna manera, va ser un autèntic privilegi.
Dues filosofies, dues escoles futbolístiques, dues maneres diferents d'entendre la vida, en definitiva...
Són dos mons. Cada club té la seva idiosincràsia. Són dos clubs enormes mundialment. Amb molta història. En l'aspecte personal em costa fer comparacions, perquè hi vaig viure etapes molt diferents. Jo m'he criat al Real Madrid. He estat més anys en aquella casa. Allà em vaig fer jugador. Però també guardo bon record de Barcelona. Més a títol personal que futbolístic. Durant els dos anys que hi vaig estar no vam tenir els èxits ni practicàvem el futbol brillant que se li ha vist al FC Barcelona en els últims anys, però em van tractar francament bé i conservo moltes amistats amb les quals també coincidíem a la selecció.
Ha viscut un clàssic des de l'òptica culer i des de l'òptica madridista. Però, a més, ha viscut dos 5-0. Creu el 1994, cara el 1995.
El 5-0 del Camp Nou va ser molt dur. Jo estava en un bon moment. Estava sent titular habitualment. Aquell dia ens en van fotre cinc i a sobre em vaig lesionar el genoll. Crec que va ser en una acció amb Guardiola, no sé si just uns minuts abans d'aquell mític gol de Romário. Vaig trepitjar malament la pilota i vaig caure malament. El 5-0 del Santiago Bernabéu de la temporada següent el vaig disfrutar més. Ens vam treure l'espina. Recordo que vaig entrar al final per Zamorano.
Aquell dia Luis Enrique va fer un dels gols del Real Madrid. Vostè ha coincidit amb ell, curiosament, al club blanc, al Barça i a la selecció.
Hem estat junts en moltes batalles. És bona gent. Un guanyador. Un professional. A Barcelona, hi va encaixar molt bé quan hi va arribar. Al culer els agraden els futbolistes amb caràcter. Ara, com a entrenador, ha aconseguit molts èxits també al Barça. Des de fora sorprèn que se li qüestionin algunes coses amb tot el que ha guanyat aquest equip els últims dos anys.
Quina opinió li mereix Zidane? En el seu perfil de Whatsapp, apareix una fotografia seva en què, amb la samarreta del Betis, encaixa la mà amb el tècnic del Madrid vestit de blanc.
Zidane ho ha estat tot com a jugador. Ha estat un dels grans. I ara també està demostrant la seva vàlua a la banqueta. Al Castella ja ho va fer bé, el president va apostar per ell per agafar el primer equip i, fins ara, l'aposta li ha sortit bé a Florentino. No tothom guanya una Champions en el seu primer any.
Un tarannà diferent al de Luis Enrique...
Això no ho sé. El que sí que et puc dir és que Zidane és l'entrenador que necessitava el Madrid. El millor perfil d'entrenador possible. És un amant del diàleg, deixa espai als futbolistes i té una relació propera amb ells. És una persona calmada, pausada...
El Madrid arriba al partit amb sis punts d'avantatge. És favorit? O el fet de jugar al Camp Nou fa que el Barça sigui el favorit tot i la imatge d'Anoeta?
El Real Madrid segurament hi arriba una mica més eufòric. El Barça hi arriba més dubitatiu després del partit de Sant Sebastià. Però pot passar qualsevol cosa. En partits així és difícil fer pronòstics. En els dos equips hi ha jugadors de primera línia mundial que poden decidir un partit.
En tot cas, creu que el clàssic pot ser determinant?
Si guanya el Barça, es posa a tres punts. Si guanya el Madrid, s'escapa a nou. Nou punts són bastants. El Barça sortirà a guanyar, però crec que el Madrid s'equivocaria si no surt a guanyar també. Jo crec que tots dos seran atrevits i fidels al seu estil.
El Barça recupera Iniesta.
Personalment, crec que seria una mica agosarat posar-lo des de l'inici. Fa massa temps que està parat. Segur que tindrà minuts, però dubto que sigui titular. Però és evident que és un futbolista diferent. És capaç de desequilibrar amb el seu talent. És molt intel·ligent. És un jugador clau al Barça.
El Real Madrid pot notar les baixes de Bale, Morata i Kroos?
Qualsevol equip notaria les baixes d'aquests tres futbolistes. Però bé, crec que aquest any el Madrid té una plantilla més àmplia. Kroos i Bale estaven jugant bé, i Morata estava fent gols. Veurem què fa Zidane. L'altre dia en la copa va reaparèixer Casemiro... Ja ho veurem.
Deixi'm que li pregunti per dos altres noms propis. Messi i Cristiano. A qui li donem la Pilota d'Or?
[Riu] No hi ha dues Pilotes d'Or? Jo en donaria una a cadascun. El que és injust és que un dels dos se'n quedi sense. Any rere any estan al màxim nivell. Ho demostren amb títols i amb gols. És increïble aquesta constància. Són dos regals per al futbol. No m'atreveixo a decantar-me per l'un o per l'altre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)