Barça

futbol

frau a hisenda

Després de Messi sempre va Cristiano

Cal veure si en el presumpte frau fiscal de Cristiano, la justícia espanyola actua igual que amb Messi

Si l'Agència Tributària no denuncia el portuguès hi hauria un greuge comparatiu evident

“No sóc Messi, no he comès cap delicte fiscal”, etzibava el 14 de juliol passat Rafael Català. L'aleshores ministre espanyol de Justícia en funcions no dubtava a qüestionar la campanya que el FC Barcelona havia engegat per donar suport al seu futbolista i sentenciava que “les resolucions judicials s'han de complir”. Messi acabava de ser condemnat –per defraudar 10,1 milions d'euros– a 21 mesos de presó i una multa de 3,5 milions, una decisió que ha estat recorreguda al Tribunal Suprem. Cinc mesos després, diversos diaris europeus, entre els quals El Mundo, han publicat que Cristiano Ronaldo hauria desviat 150 milions d'euros procedents dels seus drets d'imatge, però l'opinió de Rafael Català no va en la mateixa línia que quan el protagonista de la notícia era l'estrella del Barça. “Cal esperar”, va manifestar en una entrevista a la COPE aquest cap de setmana, abans de demanar no anticipar conclusions: “Caldrà acreditar si els fets són certs i, a partir d'aquí, es podrà judicialitzar si és un delicte tributari.”

La diferent opinió del ministre de Justícia espanyol sobre el possible frau fiscal de les estrelles del futbol, en funció de si vesteixen de blaugrana o de blanc, és tan simptomàtica com la frase que l'advocat de l'Estat Mario Maza va deixar anar a l'Audiència de Barcelona el 3 de juny passat, quan va definir el dorsal 10 del Barça com “el capo d'una estructura criminal”. Maza, això sí, es va declarar culer i va matisar que no volia comparar Messi amb un mafiós, sinó il·lustrar la seva manera d'operar. En tot cas, en aquella última sessió del judici a Leo i el seu pare, mentre la fiscalia va demanar l'absolució del futbolista perquè considerava demostrada la seva falta d'intenció de defraudar la hisenda pública, l'Advocacia de l'Estat va mantenir la petició de 22 mesos de presó per a pare i fill.

I amb Cristiano Ronaldo, què passarà? Des de divendres passat, quan es va destapar que podria haver desviat 150 milions d'euros a un paradís fiscal per ocultar els seus ingressos per drets d'imatge, la pregunta és si el portuguès acabarà, com Messi, davant del jutge. I el que els experts assenyalen és que és l'Agència Tributària qui haurà de decidir si l'expedient que va obrir a Cristiano fa un any acaba amb la imputació d'un delicte fiscal o queda en no res. D'altra banda, perquè hi hagi una investigació penal no té res a veure amb el volum de la quantitat suposadament defraudada. Que Cristiano s'assegui al banc dels acusats és, doncs, un assumpte totalment subjectiu.

No sembla, però, que després del ressò que ha tingut la notícia del possible frau del 7 madridista, el cas quedi arxivat. Ahir mateix, per exemple, el president dels sindicats de tècnics d'Hisenda, Carlos Cruzado, es mostrava convençut, en declaracions a la cadena SER, que l'Agència Tributària denunciarà Cristiano Ronaldo a la fiscalia. “La suposada defraudació supera els 600.000 euros anuals i és, per tant, un delicte agreujat”, va dir. Cruzado va parlar també sobre el justificant que demostra que el portuguès està al corrent dels seus pagaments a Hisenda, un document que els afectats esgrimeixen per defensar-se. “No aclareix res. Pots no tenir deutes i sí inspeccions obertes. Per tant, falta conèixer el resultat d'aquestes inspeccions per saber si acaben davant la justícia”, va comentar en aquest sentit.

D'altra banda, les reaccions polítiques no s'han fet esperar i, així, el Partit Socialista ha demanat la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè informi sobre les investigacions dutes a terme al voltant del frau fiscal que hagin pogut cometre determinats esportistes. També els partits catalans han engegat diverses iniciatives parlamentàries: en Comú Podem portarà l'assumpte a la sessió de control del govern al Congrés dels Diputats i Iniciativa per Catalunya vol una sessió específica, a la comissió permanent de frau fiscal del Parlament Europeu, sobre el món del futbol i els drets d'imatge. El Partit Demòcrata, per la seva banda, farà algunes preguntes per escrit al govern. “Sobretot volem saber com és que l'Agència Tributària ha trigat tant a tocar aquest tema. Potser fa temps que s'hauria hagut d'investigar. De manarem explicacions. El normal és que respongui el ministre Montoro”, explicava el diputat Carles Campuzano a aquest diari.

CRITERI SUBJECTIU

És l'Agència Tributària qui decidirà si fa seure davant del jutge el madridista

NO COMPTA

Que hi hagi investigació no depèn de la xifra presumptament defraudada

CARLOS CRUZADO

El president dels sindicats de tècnics d'Hisenda demana que hi hagi denúncia

MONTORO

El PSOE ha demanat la compareixença del ministre d'Hisenda
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)