Barça

futbol

barça

El got està mig ple

El Barça més irregular dels darrers cursos arriba a l'equador de la lliga tercer, però amb un rendiment en clar ascens que convida a l'optimisme

És l'equip més golejador (51) i el tercer que menys dianes ha encaixat (17)

“No estem en la situació que ens agradaria, però donarem guerra.” Aquest va ser l'avís que va enviar Luis Enrique fa dues setmanes, tot just després d'empatar a Vila-real, moment en què el Barça va veure com el Real Madrid ampliava l'avantatge fins als cinc punts, i amb el partit de Mestalla encara pendent. Dues jornades després, i arribats a l'equador de la lliga, no hi ha dubtes que l'asturià tenia tota la raó, fins al punt que el Barça, amb dues golejades, ha tancat la primera volta amb el got mig ple, amb les piles ben carregades per mirar d'assolir el repte de remuntar la distància respecte a l'etern rival i erigir-se en el tercer Barça de la història –després del de Johan Cruyff i el de Pep Guardiola– capaç d'encadenar tres títols.

Amb els números a la mà, aquest Barça és el més irregular de les darreres temporades, ja que s'ha deixat pel camí 16 punts de 57 possibles, i amb l'agreujant que nou d'aquests punts els ha perdut al Camp Nou. Els blaugrana, de fet, no han encadenat més de quatre victòries i només han estat líders una jornada, la primera, i únicament per la diferència de gols respecte a la resta d'equips que també van guanyar. En l'aspecte golejador, i malgrat que és l'equip de la lliga més mortífer, amb 51 dianes, cal matisar que el bagatge del Barça en aquest apartat també ha estat força irregular, ja que l'equip ha alternat grans golejades amb partits amb la pólvora mullada, amb vuit duels en què els de Luis Enrique han estat incapaços de marcar més d'una diana. I el mateix ha succeït en defensa, ja que el Barça ha encaixat gols en onze jornades, amb un total de disset dianes en contra. Posats en el context del campionat, però, tots aquests números no són tan negatius, ja que la irregularitat blaugrana sembla que és la conseqüència d'una lliga més competida del que és habitual o, més ben dit, el retorn a la normalitat després d'unes temporades en què hi havia una distància sideral entre els gegants i la resta. Perquè el Barça es troba a només dos punts –amb un partit més– del Madrid del rècord de partits invicte, és l'equip més golejador i el tercer menys golejat i té a les seves files els dos màxims golejadors del campionat, Messi i Luis Suárez, amb quinze dianes cada un. Neymar, en canvi, i a diferència de les dues primeres temporades de Luis Enrique, s'ha quedat enrere, amb només cinc gols, tot i que al seu favor cal recordar que ha donat sis assistències. Tot i la lògica dependència ofensiva del seu trident màgic, a poc a poc un bon nombre de jugadors s'han anat afegint a la causa golejadora –l'últim va ser Denis, diumenge a Eibar–, i a hores d'ara en la lliga els únics que no han vist porteria són Sergi Roberto, Mascherano, Umtiti, Digne, André Gomes, Sergio Busquets i Paco Alcácer.

Més classe mitjana

Amb un onze de gala gairebé inamovible en els dos primers cursos de Luis Enrique, el gran objectiu de Robert Fernández l'estiu passat va ser ampliar el fons d'armari de la plantilla, per facilitar les rotacions del tècnic i, és clar, per suplir les lesions que es van produint durant la temporada. I arribats a l'equador de la lliga, l'objectiu s'ha assolit, com demostra el fet que hi hagi menys diferència que en les darreres campanyes entre els jugadors que han acumulat més minuts i els que han jugat menys. De fet, excepte Aleix Vidal –que compta poc per Luis Enrique–, Alcácer –el suplent del trident i encara en fase d'adaptació– i Mathieu, Rafinha i Iniesta –que han acumulat diversos problemes físics–, els altres jugadors de camp han disputat més de 700 minuts, fet que demostra el creixement de la classe mitjana en la plantilla. El més participatiu, com ja va succeir el curs passat, ha estat Luis Suárez (1.412 minuts), que només s'ha perdut el duel contra el Màlaga per sanció. Els altres indiscutibles han estat Sergi Roberto (1.324 minuts), un fix per l'ostracisme de Vidal, Neymar (1.317), Busquets (1.306) i Messi (1.293), i això que l'argentí se'n va perdre 256 per la lesió que es va fer contra l'Atlético i el partit contra el Màlaga per una indisposició. A banda d'ells, també han superat el miler de minuts Piqué i Mascherano, la parella de centrals titular, tot i que Umititi, amb 807, també ha tingut una incidència rellevant. Amb la defensa, l'atac i la posició de Busquets força perfilats, on més moviments hi ha hagut ha estat als interiors, on Iniesta i Rakitic, per motius diferents, han disminuït molt la seva participació. El manxec, és clar, pels constants problemes amb les lesions, mentre que el croat per la pèrdua de confiança mostrada per Luis Enrique. Això ha afavorit una participació elevada de futbolistes de refresc com André Gomes, Denis i Rafinha, als quals cal afegir un Turan que, entre l'extrem i l'interior, ha disputat 948 minuts que l'han erigit en el desè jugador de camp amb més presència.

Tot plegat, doncs, fa pensar que el Barça podrà arribar més descansat a les jornades decisives del campionat, una llaminera situació a la qual cal afegir el fet que l'equip de Luis Enrique augmenta el seu rendiment en les segones voltes. Són indicis per veure el got mig ple, i més si l'objectiu el persegueix un Barça més que acostumat a superar reptes. Perquè en dinou jornades poden passar un munt de coses, i aquest equip ja ha demostrat que mai dona el seu braç a tòrcer.

MILLOR FORA

El Barça ha deixat escapar nou punts del Camp Nou i set a domicili

DUET MORTÍFER

Messi i Suárez, els pitxitxis de la lliga amb 15 dianes, han fet el 59% dels gols de l'equip

FONS D'ARMARI

Fins a tretze jugadors de camp han disputat més de 700 minuts en la lliga
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)