Un regnat sense discussió

El domini del Barça en la copa es continua consolidant, amb una nova presència en la final, contra l'Alavés

L'últim equip a arribar a quatre finals seguides va ser el Saragossa, als anys 60

“Hem superat l'Hèrcules, l'Athletic, la Real Sociedad i l'Atlético i, per tota la trajectòria, mereixem estar en la final.” D'aquesta manera i un cop finalitzat el partit de dimarts al Camp Nou contra el conjunt colchonero, Luis Enrique destacava la vàlua i els mèrits fets pel Barça en aquesta edició de la copa i que l'han portat, per quart any consecutiu, a disputar la final de la competició del KO. El 2014 a Mestalla, en la temporada de Gerardo Martino a la banqueta, contra el Madrid, i amb victòria per als blancs; el 2015 contra l'Athletic, amb triomf blaugrana al Camp Nou; l'any passat contra el Sevilla al Vicente Calderón, amb un nou triomf, sofert i en la pròrroga, per als de Luis Enrique; i enguany contra l'Alavés, el 27 de maig i amb la seu per decidir.

El domini cada cop més contundent del rei de copes, però –28 títols al llarg de la història i 39a final que disputarà–, va molt més enllà d'aquestes quatre finals seguides i s'estén al llarg de tota aquesta última dècada. I és que en les últimes nou temporades, és a dir, des que Pep Guardiola va aterrar a la banqueta blaugrana, el Barça ha arribat a set finals d'aquestes últimes nou possibles, comptant la d'enguany, i n'ha guanyat quatre de les sis disputades. Els únics cops que no hi ha arribat va ser el segon curs amb el de Santpedor com a tècnic –els blaugrana van quedar eliminats en els vuitens de final contra el Sevilla– i en la temporada amb Tito Vilanova d'entrenador, quan el Madrid els va eliminar en les semifinals. Aquesta tradició gairebé sense excepcions en els últims anys de ser present en la final de la copa contrasta amb la seva absència en les finals dels anys anteriors, ja que des del 1998, quan el Barça va guanyar la copa contra el Mallorca en els penals –l'any anterior també l'havia guanyat, contra el Betis al Bernabéu–, van haver de transcórrer onze anys per ser en una nova final.

Passi el que passi el 27 de maig, el que ha fet el Barça arribant a aquesta quarta final de copa seguida ja és històric. Per trobar l'últim equip que ho va aconseguir, cal mirar més de mig segle enrere, cosa que confirma la dificultat que suposa ser constant any rere any per arribar fins al final en la copa. Aleshores, en la dècada dels seixanta, el Saragossa dels cinc magnífics també va arribar quatre vegades seguides, entre els anys 1963 i 1966, a la final de copa, aleshores anomenada copa del Generalísimo, amb dos títols obtinguts.

El que ha aconseguit el Barça amb aquesta quarta classificació seguida per a una final de copa, a més, no ho ha fet cap altre equip de les grans lligues europees. L'únic que s'hi apropa és el Bayern de Munic, que, al marge del que passi aquesta temporada, ha estat present en quatre de les últimes cinc finals de la copa alemanya disputades, tret de la del 2015. El PSG i la Juventus, en canvi, tot i que com els bavaresos també han dominat amb autoritat en els últims anys en les seves respectives lligues, només acumulen dues classificacions consecutives en les copes dels seus països, tot i que falta que es coneguin encara els finalistes d'aquesta temporada.

Temporada 2008/09
Athletic - Barça
1-4
MESTALLA (13/05/2009)
La copa que el Barça va guanyar el 13 de maig del 2009 va ser el primer dels catorze títols amb Guardiola com a tècnic i el primer del sextet d'aquell any. Els bascos es van avançar però Touré, Messi, Bojan i Xavi van donar el títol als blaugrana.
Temporada 2010/11
Barça - Madrid
0-1
MESTALLA (20/04/2011)
El Barça buscava aquell curs el seu segon triplet, però no va ser possible perquè la copa se la va endur el Madrid. Cristiano Ronaldo, de cap, va fer l'únic gol d'una final en què Undiano Mallenco va permetre el joc dur i violent del conjunt blanc.
Temporada 2011/12
0-3
VICENTE CALDERÓN (25/05/2012)
La final del 2012 al Calderón va ser el final perfecte a l'etapa de Guardiola com a entrenador del Barça i el seu catorzè títol. L'Athletic no va ser rival en cap moment i abans d'arribar al minut 25 ja va encaixar dos gols de Pedro i un de Messi.
Temporada 2013/14
1-2
MESTALLA (16/04/2014)
Una setmana després de quedar fora de la Champions i quatre dies després de fer un pas enrere en la lliga perdent a Granada, el Barça de Martino va perdre la final de la copa. Di María va marcar primer, Batra va empatar i Bale va fer l'1-2 cinc minuts abans del final.
Temporada 2014/15
1-3
CAMP NOU (30/05/2015)
Dues setmanes després de guanyar la lliga, i una abans de la Champions de Berlín, el Barça es va endur la copa, a casa, al Camp Nou, i contra un rival ben conegut, l'Athletic. Els gols del Barça els van fer Messi, un dels quals una obra d'art, i Neymar.
Temporada 2015/16
Barça - Sevilla
2-0
VICENTE CALDERÓN (22/05/2016)
La més patida de les últimes finals de copa guanyades pel Barça. Mascherano va ser expulsat en el primer temps, Suárez es va lesionar i les coses pintaven malament, però els blaugrana van resistir i van rematar la feina en la pròrroga amb gols d'Alba i Ney.

Luis Enrique, com Daucik als anys 50

X.S.

L'últim cop que el Barça es va classificar quatre anys consecutius per a la final de la copa va ser en els anys cinquanta. Aleshores, amb Fernando Daucik com a tècnic, el conjunt blaugrana va arribar a les finals del 1951, el 1952, el 1953 (victòria en les tres) i el 1954 (amb derrota). Ara, Luis Enrique, després de superar totes les eliminatòries en el torneig del KO des que dirigeix el Barça, ha igualat la fita de Daucik d'arribar a la final de copa en els tres primers cursos com a tècnic blaugrana. L'asturià ha guanyat vuit títols de deu possibles a la banqueta del Barça, i si guanya un títol més, ja serà el tercer tècnic, en solitari, amb més títols de la història del Barça. Té els mateixos que Daucik, precisament, que i Jack Greenwell (8) i només Johan Cruyff (11) i Pep Guardiola (14) en tenen més.