Barça

El nou repte d'Alba

Jordi Alba. El lateral blaugrana, titular inqüestionable durant les últimes temporades, ha perdut protagonisme amb l'aposta pel 3-4-3. Tot i això, ha expressat que es veu capacitat per recuperar-lo

Digne i Mathieu són els únics defenses amb menys minuts

“M'hauria agradat jugar més del que ho he fet aquest any, però com a qualsevol jugador. No vaig dir res més que això.” Són paraules de Jordi Alba després de l'Espanya-Israel jugat divendres passat, destinades a matisar unes declaracions anteriors –també realitzades en l'actual concentració amb el combinat espanyol–, que es van interpretar com una queixa pública per la pèrdua de continuïtat amb el Barça en els últims compromisos. Una situació que s'ha reflectit amb claredat en els set partits posteriors a la desfeta al Parc dels Prínceps (4-0) i que va propiciar el canvi de dibuix tàctic en favor del 3-4-3.

Des del desastre del 14 de febrer a París, Alba ha completat els noranta minuts només en tres ocasions –contra l'Sporting, el Celta i el Deportivo–, mentre que contra el Leganés va ser suplent i tot just va participar en els últims 9 minuts en substitució de Digne. En tres partits més s'ha quedat a la banqueta sense participar, i no ha estat en partits menors. No va participar ni més ni menys que contra l'Atlético al Vicente Calderón (1-2), en la històrica remuntada contra el PSG al Camp Nou (6-1) i en l'últim duel contra el València al Camp Nou (4-2). Tres absències ben simptomàtiques que reforcen la tesi que Alba és un dels clars damnificats pel canvi de sistema.

En vista del nou escenari, les últimes declaracions d'Alba reivindiquen la voluntat de mantenir el seu paper actiu dins els plans de Luis Enrique. En aquest sentit, ha expressat que se sent “capacitat” per jugar amb una defensa de tres homes. De fet, ho va fer contra l'Sporting, el Celta i el Deportivo, amb un balanç de dues victòries i una derrota –a Riazor–. Tot i això, en aquestes tres cites es van observar les limitacions del de l'Hospitalet a l'hora de sumar-se a l'atac tantes vegades com ho acostuma a fer, conscient que els riscos defensius són més elevats i que cal mesurar bé cada decisió. “La meva virtut és pujar i baixar per la banda, que és el que m'ha donat l'oportunitat de jugar amb la selecció i el Barça. Però al final és el mister qui decideix, així que he de treure el millor per poder jugar en qualsevol sistema”, va comentar el futbolista a Movistar+.

Un curs més exigent

A banda del canvi de rumb cap al 3-4-3 –amb retorn a l'habitual 4-3-3 quan l'equip blaugrana no té la pilota sota control–, la temporada d'Alba s'ha definit per diversos canvis que li han incrementat l'exigència. Per començar, l'arribada de Lucas Digne l'estiu passat ha fet que li augmentés la competència respecte a la que tenia amb Adriano al lateral esquerre. A més, la ràpida adaptació de Samuel Umtiti ha afegit arguments a l'hora d'apostar per una línia de tres centrals –Mascherano, Piqué i el francès– en detriment dels laterals. Cal recordar també que un parell de lesions gairebé consecutives entre el 7 d'octubre i l'11 de novembre van condicionar els seus primers mesos de competició, ja que es va perdre diversos compromisos.

Tot plegat ha rebaixat els registres de participació d'Alba respecte a anteriors temporades, tot i que els d'enguany continuen sent destacables. A hores d'ara, acumula 2.145 minuts, situant-se en el cinquè defensa –amb el polivalent Sergi Roberto inclòs– en aquest apartat. Rere seu només se situen Digne (1.617) i Mathieu (938).

Traslladat a partits oficials, es preveu força difícil que aquest curs Jordi Alba iguali o superi els 43 disputats el curs passat. A hores d'ara n'acumula 29, dels quals 18 corresponent a la lliga. En el supòsit que participi en les deu jornades pendents, podria arribar als 28 duels de lliga, però ja no és possible que arribi als 31 disputats en el campionat 2015/16.

CITES DESTACADES

Les absències contra el PSG, l'Atlético i el València són prou significatives

MENOR PRESÈNCIA

Dels darrers set compromisos del Barça, només ha estat titular en tres
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)