Barça

Futbol

Primera divisió

Estació d'enllaç

L'Espanyol i el Barça s'enfronten aquesta nit a Cornellà (20.45 h Movistar Partidazo) amb l'obligatorietat de vèncer per mantenir vives les possibilitats d'assolir els seus respectius objectius, seguir somiant en Europa i lluitar per la lliga

El derbi de la supervivència ja és aquí, per decidir si el Barça s'acomiada de la lliga o si, per contra, és l'Espanyol qui s'ha de despertar definitivament del somni de jugar l'Europa League la temporada que ve. Perquè només el que sumi aquesta nit els tres punts mantindrà viu el seu objectiu, tot i ser conscient que encara haurà de remar molt i, a més, esperar que tercers equips punxin. El derbi barceloní, doncs, és l'estació d'enllaç en la propera casella, una revàlida eliminatòria i, de retruc, una oportunitat força temptadora de deixar a la cuneta el rival ciutadà, un al·licient sempre llaminer quan es tracta d'un duel entre l'Espanyol i el Barça. Perquè, malgrat la baixada de tensió que es va produir en el derbi de la primera volta, en el rerefons encara cuegen els fets de la temporada passada, quan els dos equips es van enfrontar tres vegades en només deu dies –una de lliga i dues de la copa del Rei–, 270 minuts en què hi va haver picabaralles dins i fora del rectangle de joc, encreuament de declaracions i pancartes de mal gust que van enterbolir molt les relacions entre els dos clubs.

Casualitats del destí, el gran nexe d'unió entre les dues institucions, Andrés Iniesta, un jugador estimat a Cornellà-el Prat pel seu gest amb Jarque en la final del mundial del 2010, té tots els números de no poder disputar el derbi d'aquesta nit per culpa d'unes molèsties a l'adductor de la cama dreta que ja el van privar d'entrenar-se ahir. La baixa del gran capità, sempre sensible en els esquemes de Luis Enrique, serà suplerta molt probablement per André Gomes, que dimecres va obtenir una bona dosi de confiança contra l'Osasuna en completar el seu millor partit com a blaugrana, una bona actuació que va amanir amb dues dianes. Si la lesió d'Iniesta és la creu en clau blaugrana, la cara és Neymar, que es podrà tornar a vestir de curt una vegada ja ha complert els tres partits de sanció que li van caure per haver aplaudit l'assistent de Gil Manzano a Màlaga.

Amb la lliga en joc, i després de fer rotacions contra l'Osasuna, és obvi que Luis Enrique posarà a la graella el seu millor onze disponible, tot i que el més probable és que recuperi el 4-3-3 del clàssic del Bernabéu, el que deixaria Mascherano a la banqueta. Així doncs, tot indica que Sergi Roberto, Piqué, Umtiti i Jordi Alba ocuparan la línia defensiva, amb Busquets, André Gomes i Rakitic al centre del camp i amb el trident màgic a la punta d'atac. Al perill que sempre asseguren Neymar, Suárez i Messi, s'afegeix l'al·licient extra que tenen tots tres, i per motius diferents. El brasiler, ansiós de futbol després de tres partits al racó de pensar, s'ha convertit, juntament amb Piqué, en l'ase dels cops de l'afició de l'Espanyol, que l'acusa de fingir algunes de les faltes que rep. L'uruguaià, per la seva banda, va ser un dels protagonistes dels derbis calents de la temporada passada, amb una picabaralla dins del túnel de vestidors del Camp Nou que li va suposar dos partits de sanció. I Messi ja ha demostrat en incomptables ocasions que viu amb una motivació extra els derbis contra l'Espanyol, una sobreexcitació que prové de la seva etapa en el futbol de base del Barça. L'argentí, de fet, encadena dos derbis veient porteria, i en total ha fet 17 dianes als blanc-i-blaus en els 24 partits que ha disputat contra ells. El 10 blaugrana, a més, arriba al derbi en un estat de forma excepcional, després d'haver marcat sis gols en els darrers quatre duels, i amb el record de la seva exhibició al Bernabéu encara ben fresc en la memòria de tothom.

La incògnita del sistema

Així com fins al darrer moment no se sabrà si Luis Enrique recuperarà o no el 4-3-3, el mateix succeeix amb l'aposta de Quique Sánchez Flores, que ahir no va voler donar cap pista sobre si mantindrà l'habitual 4-4-2 o si, per contra, recuperarà el triple pivot que ha usat en els grans partits de la temporada, l'opció que ara per ara sembla tenir més números. En aquest cas, i sempre que arribi en òptimes condicions Aarón –que tot i acabar tocat el darrer duel ahir, va entrar en la convocatòria juntament amb Hernán Pérez–, l'onze el formarien Diego López a la porteria, Marc Navarro, David López, Reyes i el mateix Aarón en defensa, Víctor Sánchez, Javi Fuego i Diop per davant, Jurado i Piatti a les bandes i Gerard Moreno com a jugador més avançat. Si finalment, però, Sánchez Flores manté el seu esquema habitual, Marc Navarro –que, tal com va recordar el tècnic a Gijón, no es troba en un bon moment físic– deixaria el seu lloc a Víctor Sánchez, mentre que Caicedo formaria duo ofensiu amb Gerard Moreno. El davanter de Santa Perpètua de Mogoda, de fet, serà un dels grans protagonistes, ja que després de trencar a Gijón una ratxa de cinc duels sense marcar, aquesta nit buscarà la seva primera diana contra el Barça, un rival que sempre el motiva especialment, després d'haver-se quedat en blanc en els cinc primers derbis que ha disputat fins ara. L'objectiu de Moreno, com el de tot l'Espanyol, serà el de guanyar el primer derbi a Cornellà de la història, tres punts que permetrien a l'Espanyol seguir somiant en Europa i, de retruc, repetir el Tamudazo i esquinçar la lliga al Barça. Els blaugrana, per la seva banda, necessiten imperiosament el triomf per mantenir el seu frec a frec amb el Real Madrid, tot i seguir necessitant una derrota dels blancs per poder assaltar el lideratge. L'empat, doncs, no serveix a cap dels dos, una circumstància que fa preveure un derbi d'allò més emocionant.

INIESTA, COMPLICAT

El manxec té molèsties a l'adductor i està pràcticament descartat

EL RETORN DE NEY

El brasiler és la novetat blaugrana, una vegada ja ha complert els tres partits de sanció

EL DUBTE DE QUIQUE

Sánchez Flores podria recuperar el triple pivot tot i el fluix estat físic de Marc Navarro
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)