Barça

PAULINHO BEZERRA

JUGADOR DEL FC BARCELONA

“La vida m’ha fet madurar ràpid”

Paulinho admet que està vivint un somni. Mai s’hauria imaginat que als 29 anys el Barça l’aniria a buscar a la Xina. Neymar li ha parlat meravelles del club i de la ciutat, i ell avala Coutinho. Està impacient per debutar

L’atemptat terrorista de dijous va ser una tragèdia molt i molt gran. S’han viscut moments de molta tristesa
El primer contacte amb Valverde va ser molt positiu. Sap què puc oferir. Vull ajudar l’equip a guanyar títols
Dimarts vaig estar amb Neymar. Som amics des de fa anys. Del Barça i de Barcelona, només me m’ha dit coses bones
Coutinho podria aportar molt aquí al Barça, perquè té molt talent. Vingui qui vingui serà ben rebut pel vestidor

Hereu del dorsal 15 que van lluir en el passat altres brasilers com Rochemback i Edmílson, Paulinho Bezerra (25 de juliol del 1988, So Paulo, Brasil) ha arribat a Barcelona amb la voluntat de demostrar que la forta inversió de 40 milions d’euros que el club va fer per ell està d’alguna manera justificada. Ell no vol parlar de números, prefereix parlar al camp. Als 29 anys, es veu titular en aquest Barça i confia a seduir Valverde amb el seu futbol.

A vostè què li va passar pel cap el dia que, amb 29 anys i jugant a la lliga xinesa, un club com el Barça va trucar a la seva porta?
Jugar al Barça és un somni. Ho és per a qualsevol futbolista. T’arribi a l’edat que t’arribi. És un club molt gran, amb molta història, i ple de jugadors d’altíssim nivell. Tenia clar que aquesta era una oportunitat única. Estic agraït a totes aquelles persones que han confiat en mi durant tota la meva carrera. Poder jugar ara al Barça és un privilegi i un orgull. Treballaré fort per no defraudar ningú. El repte és gran.
Quin balanç fa d’aquesta primera setmana a Barcelona?
Tot està sent molt positiu. Estan sent uns primers dies meravellosos. Considero que m’estic adaptant bé a la dinàmica de treball i l’acollida dels companys ha estat fantàstica.
Douglas li està fent d’amfitrió?
Sí. M’està ajudant molt. Intenta que em senti còmode amb el grup. Però no només ell està sent important en aquest sentit. També Marlon i Rafinha. Tots m’ajuden.
Vostè va ser dimarts a casa de Neymar. Li va parlar bé del Barça?
Sí, vam estar parlant una mica. Ja havíem parlat durant l’estiu. Vam parlar de moltes coses: del club, de la ciutat, de l’ambient... I només et puc dir que m’ha dit coses bones del Barça i de Barcelona.
Ell és feliç a París?
No vam parlar del PSG. Vam estar parlant de moltes altres coses. Som amics des de fa anys, de quan ell jugava al Santos i jo al Corinthians, i quan et trobes parles de futbol, però també de les nostres coses. És el que fan els amics. La vida no és només futbol.
Quan amb 18 anys va marxar del Brasil per anar a jugar a Lituània, s’imaginava algun dia sent internacional pel seu país, o guanyant una Libertadores o un mundial de clubs amb el Corinthians?
Certament vaig sortir molt jove del meu país. Amb 18 anys era conscient que marxar era una responsabilitat molt gran. Vaig anar a Lituània i em vaig trobar un futbol diferent. Vivia amb altres brasilers, però els canvis costen i més quan ets tan jove. Vaig descobrir una cultura diferent i un futbol diferent i ara vist amb perspectiva crec que va ser una bona experiència personal. També després a Polònia. Potser futbolísticament no va sortir com esperava, però aquestes situacions et fan més fort com a persona. Ara soc una persona més tranquil·la i més analítica a l’hora de prendre decisions. L’experiència és molt important. La vida m’ha fet madurar ràpid.
Els seus orígens van ser complicats.
He tingut una carrera difícil, com la de molts futbolistes que procedeixen de famílies humils, però tot això et fa créixer. Ara, amb 29 anys, em trobo jugant al Barça. Mai m’ho hauria imaginat.
Vostè coneix perfectament el futbol brasiler i també ha tingut tres experiències en el futbol europeu [FC Vilnius, LKS Lodz i Tottenham]. Des del 2015, jugava al futbol xinès, en què el nivell competitiu és menor. El preocupa l’adaptació a la lliga espanyola?
El futbol de la lliga xinesa és intens, però lògicament queda lluny de l’exigència d’un club com el Barça. Però tinc confiança que m’adaptaré ràpidament. Sempre ho he fet. Allà a Anglaterra el futbol és ràpid i de molt contacte, molt diferent també en el futbol xinès, i quan vaig fitxar pel Guangzhou en qüestió de dues o tres setmanes ja estava adaptat. Ara toca fer el camí a la inversa i treballaré molt per tal que l’adaptació també sigui ràpida.
Se’l veu amb bon to físic.
Jugar en el futbol xinès resta certa visibilitat i sabia que havia de mantenir el nivell competitiu si volia continuar anant convocat amb la selecció. Per a mi la selecció és el més important, i era prioritari no deixar-se anar físicament en aquest sentit.
Ja ha fet diversos entrenaments a la ciutat esportiva. La pilota corre molt?
Vola [riu]. Sí. Però ja estic acostumat a això. Amb la selecció també fem molts rondos i allà la pilota també es mou molt ràpid. És el que té entrenar-se al costat del talent. Aquí ja esperava trobar-me el que he vist. Des de fora, al Barça se’l considera un equip enorme, admirat pel seu estil i per la seva filosofia de joc. Però quan arribes aquí i formes part d’aquest grup increïble de jugadors és quan realment t’adones del potencial de molts d’aquests futbolistes.
Parlar de talent és parlar de Philippe Coutinho, també. Li agradaria que fitxés pel Barça, suposo.
Aquí al Barça hi ha una plantilla fantàstica i treballem cada dia per ser millors. Si arriba un jugador com Coutinho, lògicament podria aportar molt, perquè té molt talent. Però arribi el jugador que arribi, i més amb aquesta qualitat, serà ben rebut.
Valverde ja li ha dit que vol de vostè?
Quan vaig arribar, vam parlar. El primer contacte va ser positiu. Em va transmetre bones sensacions. Ell sap quines són les meves qualitats i el que puc oferir a l’equip. Intentaré fer la meva feina de la millor manera que pugui i ajudar els meus companys a guanyar títols.
Confia entrar en la pròxima llista per al desplaçament a Vitòria?
Contra el Betis no hi vaig poder entrar per problemes amb el transfer. Aquestes coses passen. Ara ja està tot bé i estic a disposició del mister.
Jugar en un club com el Barça comporta conviure amb una gran pressió mediàtica. Vostè, però, sap que és la pressió perquè a part de la ‘canarinha’ ha jugat en un club com el Corinthians.
Allà el futbol és pura passió. Els meus quatre anys al Corinthians van ser fabulosos. L’afició viu pel futbol. És un club molt gran. L’exigència allà també era màxima, sí.
Quina importància ha tingut una figura com Tite en la seva carrera?
És un entrenador que m’ha ajudat moltíssim. Li estic molt agraït. Va confiar en mi al Corinthians i després també a la selecció. Li tinc un respecte molt gran.
De petit vostè jugava a futbol sala abans de jugar al Pão de Açúcar. Serà un assidu del Palau? Anirà a veure Ferrão, Dyego, Esquerdinha i companyia?
Sempre m’ha agradat, el futbol sala. Són els meus orígens. Sempre que tinc l’oportunitat vaig a veure algun partit. Aquí a Barcelona, segur que hi aniré.
És obligat preguntar-li també per l’atemptat terrorista de dijous a Barcelona. Justament va ser el dia en què vostè va ser presentat de manera oficial. Una tragèdia. Com ho ha viscut, el vestidor?
Jo estava vivint una presentació molt bonica i molt esperada. Era un dia feliç i de cop i volta va succeir això. Quan t’assabentes d’una cosa com aquesta, tot queda de banda. Va ser una tragèdia molt i molt gran. Em sembla increïble que puguin passar aquestes coses. S’han viscut moments de molta tristesa. Jo des d’aquí només puc resar perquè no torni a succeir una barbaritat com aquesta, i m’agradaria donar tota la meva força als familiars de les víctimes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)