Barça

De la passió a la decepció

Tres dies abans que es tanqui el mercat turc, Arda no pensa marxar al Galatasaray, malgrat que és conscient que Valverde no compta amb ell

Turan, que va aterrar al Camp Nou fa dos estius a canvi de 34 milions d’euros fixos i 7 en variables, mai s’ha acostat al nivell que a l’Atlético el va convertir en un dels millors migcampistes creatius del món

Tres dies. Aquest és el temps que té el FC Barcelona per mirar de convèncer Arda Turan perquè faci les maletes i se’n vagi a Turquia, on el Galatasaray, el club on es va donar a conèixer al món, l’espera amb els braços oberts. Sempre que sigui, és clar, mitjançant una cessió, ja que el club d’Istanbul ja ha deixat ben clar que no pensa assumir cap tipus de traspàs. A hores d’ara, però, aquest moviment, que fa unes setmanes semblava que seria qüestió de temps, està ben lluny de produir-se, ja que el jugador blaugrana va manifestar en un programa de televisió del seu país que la seva intenció és quedar-se al Barça, amb el qual té tres anys més de contracte. Arda, a més, va afegir que s’estava entrenant “com un lleó” per guanyar-se un lloc en els plans d’Ernesto Valverde. La realitat, però, és que l’entrenador basc d’origen extremeny no compta amb el turc, que en un any i mig ha passat de generar passions a ser una autèntica decepció, fins al punt que no hi ha ni un sol aficionat blaugrana preocupat perquè Arda Turan pugui deixar el club a final de setmana. Ben al contrari.

I és que Turan mai s’ha acostat amb la samarreta del Barça al nivell que el va dur al Camp Nou. Després de fer-se un nom al Galatasaray, on des del seu debut amb el primer equip se’l va considerar un nen prodigi, l’estiu del 2011 va fitxar per l’Atlético de Madrid, que va invertir 15,5 milions per aconseguir els seus serveis. Sis mesos després, amb el canvi de Manzano per Simeone a la banqueta, l’equip colchonero en general i Arda en particular van esclatar definitivament, amb el turc sent el jugador màgic i creatiu d’un conjunt pensat per fer de la sobrietat i l’ortodòxia tàctica els seus punts forts. Quatre cursos després, i amb una lliga, una copa, una Europa League, una supercopa d’Europa i una altra d’Espanya al sarró, Turan era una peça d’allò més cobejada, amb l’afegit que el jugador ja havia deixat entreveure que no veuria amb mals ulls un canvi d’aires. Els motius, però, mai van quedar ben clars, i per al record sempre quedarà una frase del futbolista en què es queixava de córrer massa amb Simeone.

Per aquelles dates, el FC Barcelona, que acabava de guanyar el triplet, es trobava a les portes d’unes eleccions i estava sancionat per la FIFA, dos factors importants a l’hora d’entendre l’arribada d’Arda. En primer lloc, perquè calia trobar futbolistes decidits a estar-se sis mesos sense jugar, una escarida llista en què apareixia Turan. I en segon, perquè la junta sortint va aprofitar l’enorme crèdit que havia guanyat Luis Enrique amb la consecució del tres de tres per tirar endavant una incorporació que havia demanat l’asturià, un fitxatge llavors il·lusionant que, val a dir, tampoc els va anar gens malament en el procés electoral. La incorporació, de fet, la va acabar enllestint la comissió gestora, encapçalada per Ramon Adell, en un moment en què des d’algunes candidatures s’estava parlant, i molt, de Pogba i Verratti. “Els candidats poden donar noms, però abans han de parlar amb l’entrenador. Arda estava en la planificació des de fa mesos”, va afirmar llavors Bartomeu.

Fos com fos, el cert és que el fitxatge de Turan a canvi de 34 milions fixos més 7 en variables, que en aquell moment va ser el setè més car de la història del FC Barcelona, va generar força consens, en creure’s que aquella màgia que havia mostrat al Vicente Calderón es multiplicaria jugant al costat de Messi, Neymar, Iniesta i companyia. I les sensacions encara van ser millors a partir del gener, en què Arda va deixar detalls de la seva qualitat en els seus primers partits. Tot plegat, però, només va ser un miratge, ja que a mesura que van anar passant les setmanes el rendiment del turc, i la confiança de Luis Enrique, van decaure, fins a acabar la temporada sent un suplent habitual, i amb l’etiqueta de possible jugador transferible, per mirar de fer caixa i d’alleugerir un mig del camp massa ple d’efectius. I el desencís encara va créixer més durant l’Eurocopa, en què Turan va ser una ombra del que s’esperava, fins al punt de rebre crítiques de la premsa del seu país pel seu evident mal estat de forma.

Una explosió enganyosa

Va arribar la pretemporada i, com ara, Turan va rebutjar qualsevol opció de marxar, al·legant que el fet d’haver estat sis mesos aturat l’havia perjudicat. Finalment, Luis Enrique li va donar una segona oportunitat, i per un moment aquella decisió va semblar tot un encert. I és que el turc va deixar el mig del camp per passar a ser extrem esquerre i es va erigir en el substitut de Neymar, que va estar de baixa el primer mes de la temporada. El turc, a més, va amanir les seves bones actuacions amb gols contra el Sevilla en la supercopa d’Espanya, el Betis i l’Sporting en la lliga i el Gladbach en la Champions. L’eclosió, però, va tornar a ser un miratge efímer, malgrat que Turan va maquillar el seu mal rendiment amb dos hat-tricks, contra l’Hèrcules en la copa i un altre cop contra el Mönchengladbach. Tot i així, la presència d’Arda a l’equip es va anar reduint a mesura que van passar les setmanes, una participació simbòlica que va anar acompanyada de dues lesions musculars que encara van minvar més el seu estat de forma. De fet, en els últims quatre mesos de competició Arda només va participar en quatre partits oficials de l’equip, i sense cap tipus d’incidència. Semblava que, ara sí, la trajectòria del 7 blaugrana havia arribat al final.

Aferrat a la cadira

Com l’estiu passat, en l’inici de l’actual el nom d’Arda va aparèixer en totes les llistes de jugadors transferibles. El FC Barcelona, a més, va considerar que el turc encara era un jugador amb bona premsa a Europa i que, per tant, encara es podria treure un bon pessic amb la seva venda. El futbolista fins i tot va estar vinculat a l’Arsenal, que segons mitjans turcs es va plantejar posar damunt la taula 30 milions d’euros. Tot i ser conscient que no entrava en els plans de Valverde, Arda va repetir el guió de l’any anterior, i des d’un primer moment tant ell com el seu entorn van afirmar que no hi havia cap opció de canvi, ja que, a banda de tenir encara tres anys de contracte, el jugador es veia amb cor de, ara sí, demostrar que el Barça no es va equivocar quan el va fitxar. I el cert és que Valverde li va donar una oportunitat, ja que el va fer jugar en els tres partits de la gira, contra la Juventus, el United i el Real Madrid, i en l’amistós contra el Nàstic. El resultat, però, va ser força negatiu, ja que lluny de veure’s un Arda Turan motivat i il·lusionat, la sensació va ser del tot contrària, una desgana que va acabar convencent Valverde que el més adient era buscar-li una sortida, com va deixar ben clar en el Gamper, en què Arda va ser, juntament amb Douglas, l’únic jugador que no va participar en el duel contra el Chapecoense. El tècnic, de fet, no només no l’ha fet jugar en cap dels partits oficials disputats fins ara, sinó que Arda només ha entrat en una convocatòria, la del primer duel de lliga contra el Betis. Dos anys després de la seva arribada al Barça com al nou mag del mig del camp, ja no queda res de la passió que va provocar el fitxatge d’Arda Turan. Ara ja només hi ha una profunda decepció, un malestar que, malauradament, sembla que no serà suficient com perquè el turc decideixi donar per acabada la seva experiència al Camp Nou.

DESITJAT

El club, en ple procés electoral, el va fitxar el 2015 per petició de Luis Enrique

TEMPS D’ESPERA

Arda no va poder debutar fins al gener del 2016 per la sanció de la FIFA al Barça

BREU MIRATGE

Només va rendir en l’inici del curs passat, a l’extrem i en substitució de Neymar

NO EL VOL

Valverde el va deixar sense jugar el Gamper i encara no l’ha alineat en cap duel oficial

Turquia, amb Arda de titular, es reenganxa a la lluita

Després de perdre en la darrera jornada contra Ucraïna (2-0), Turquia necessitava vèncer Croàcia, la líder del grup, si no es volia acomiadar de la lluita per disputar el mundial de Rússia. I l’equip de Lucescu, amb Turan a l’onze titular, va complir amb l’objectiu, en superar Croàcia gràcies a un gol de Tosun en el minut 75 (1-0). La victòria dels turcs, a més, va anar acompanyada de la d’Islàndia contra Ucraïna (2-0), la qual cosa va provocar que el conjunt de Lucescu escalés fins a la tercera posició i quedés a només dos punts de Croàcia i de la mateixa Islàndia, que precisament serà la rival de Turquia en la propera jornada. Turan, doncs, que va jugar 70 minuts amb un rendiment irregular, alternant bones aparicions puntuals amb llargs períodes en què va entrar poc en joc, torna a aspirar a disputar el mundial, una fita que fa uns dies semblava poc menys que impensable. Croàcia, per la seva banda –ahir no va poder comptar amb Rakitic per unes molèsties–, es va complicar la vida amb la derrota, ja que un triomf l’hauria acostat molt a la copa del món. Ara els croats hauran de guanyar Finlàndia per mantenir-se en el lideratge i després vèncer Ucraïna en una última jornada d’emocions fortes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)