El primer canvi de xip sempre costa més

Post aturada. En els últims deu anys, el Barça només ha guanyat el 50% dels partits de lliga immediatament posteriors a la primera aturada per seleccions

Torna la lliga i ho fa amb el derbi Barça-Espanyol com a gran plat fort de la jornada. L’equip de Quique Sánchez Flores arribarà dissabte al Camp Nou sense saber què és encara la victòria –empat al Sánchez Pizjuán en el debut (1-1) i derrota a Cornellà-el Prat contra el Leganés en la segona jornada (0-1)–, mentre que el Barça de Valverde afronta el partit sense tantes urgències i amb la tranquil·litat que atorga el fet d’haver sumat els sis primers punts. Les victòries contra el Betis (2-0) i l’Alavés (0-2) permeten al conjunt blaugrana preparar el derbi amb més calma que el conjunt blanc-i-blau, però amb màxim respecte pel rival. Sona a tòpic, i ho és, però un derbi sempre és un derbi i pot passar qualsevol cosa. A més, el calendari ha fet coincidir la visita de l’Espanyol al Camp Nou amb el primer partit postaturada per seleccions. Doble perill.

Només cal mirar els precedents dels últims deu anys per comprovar que al Barça se li encalla el primer partit posterior a la primera aturada de la lliga per compromisos internacionals. En les últimes deu temporades, l’equip només ha sumat els tres punts en cinc casos (50%). Molt present hi ha encara a l’actual plantilla, per exemple, la desfeta del 10 de setembre de l’any passat contra l’Alavés (1-2). Aquell dia, Luis Enrique va deixar a la banqueta Messi i Luis Suárez, que havien fet viatges molt llargs, i l’equip es va estavellar contra un dels nouvinguts a la categoria. Deyverson i Ibai Gómez van marcar per a l’Alavés i Mathieu va fer l’únic gol del Barça.

El Barça de Rijkaard, la temporada 2007/08, tampoc va passar de l’empat a Pamplona contra l’Osasuna en el retorn a la lliga, i el Barça de Guardiola va fallar fins en tres ocasions. Empat contra el Racing a casa (1-1) el curs 2008/09 i empat a Anoeta (2-2) el curs 2011/12. Més dolorosa va ser encara la clatellada contra l’Hèrcules (0-2) de l’11 de setembre del 2010, amb aquell doblet de Valdez.

En els últims anys, les victòries contra el Getafe (1-4), el Sevilla (3-2), l’Athletic (2-0) i l’Atlético (1-2) milloren l’estadística, però alerta.

Minuts dels internacionals

Valverde recuperarà avui tots els internacionals que encara quedaven per incorporar-se. Messi, Umtiti, Ter Stegen, Cillessen, Paulinho, Piqué i Sergio són els set futbolistes que han sumat els 180 minuts possibles durant l’aturada. Suárez ha jugat els dos partits amb l’Uruguai gairebé sencers i Iniesta només es va perdre divuit minuts contra Itàlia. Alba i Vermaelen han disputat complets els partits contra Itàlia i Grècia, i Arda i Rakitic també han tingut protagonisme amb Turquia i Croàcia. Digne no ha tingut cap minut amb França i André Gomes només en va jugar disset amb Portugal contra les illes Fèroe. Valverde té la paraula, però alerta amb la gestió de les rotacions. Alguns dels noms amb més pes dins l’equip han tingut un desgast notable amb les seves seleccions, però la clatellada contra l’Alavés postseleccions serveix d’avís recent.

BARÇA - Alavés 1-2