Barça

Les rotacions funcionen

Valverde encara no ha repetit l’onze cap vegada aquest curs i està traient molt de suc de gairebé tota la plantilla

Des que ha començat la temporada, ja són un total de vint els blaugrana que han estat titulars

“Jugui qui jugui, juguem bé i ens entenem tots. Tenim molts partits, també entre setmana, i necessitem tothom.” Són paraules de Ter Stegen, que sempre diu les coses clares, un cop acabat el partit de dissabte a Montilivi, com a resposta a una pregunta sobre les rotacions d’aquest inici de curs. No són noves d’aquesta temporada, ja que Luis Enrique, sobretot en la darrera, també va apostar constantment per fer moltes variacions en les alineacions, però enguany, i tot i que encara és molt aviat per dir si serviran per guanyar títols o no, sí que estan donant bon resultat. Després de girar full de la decepció que va suposar la desfeta en la supercopa d’Espanya, els blaugrana ho han guanyat tot: els sis partits de lliga, cosa que ja permet tenir quatre punts més que el segon, l’Atlético de Madrid, i set més que l’etern rival, el Madrid; i el disputat en la Champions, contra un peix gros com la Juventus, el botxí a Europa fa menys de mig any. I a més, amb molts bons números: 23 gols a favor (20 en lliga més els 3 contra el conjunt torinès) i només 2 en contra, al camp del Getafe i contra l’Eibar.

El cas és que Valverde, de moment, està traient molt suc a la plantilla. En els nou partits disputats fins ara entre totes les competicions, encara no ha repetit cap onze, i aquesta última setmana, en els partits contra l’Eibar i el Girona, ha fet gairebé més canvis que mai. Sis novetats hi va haver a l’onze contra els guipuscoans respecte al partit anterior, i les mateixes contra el Girona. I pel que fa a algunes de les peces no habituals que han participat en aquests darrers partits, a més, amb un bon rendiment, com és el cas, per exemple, de Javier Mascherano, que no jugava des de la primera jornada de lliga i ara, en canvi, ha encadenat dues titularitats a molt bon nivell, de Denis Suárez, que ha fet dos gols en els últims tres partits, i d’Aleix Vidal, que contra l’Eibar va entrar des de la banqueta i va donar una assistència de gol a Messi i contra el Girona també va ser decisiu, amb l’acció del segon gol.

No és d’estranyar, doncs, que només en la lliga, que és a partir de quan el tècnic blaugrana va començar a tenir gairebé tota la plantilla disponible –lesionats a banda i sense oblidar que Dembélé va arribar ja ben començat el campionat–, ja siguin un total de vint jugadors els que han participat, i tots, en almenys dos dels sis partits. Els únics que encara no s’han estrenat aquesta temporada són Cillessen, que tot fa preveure que tindrà el mateix rol del curs passat i jugarà només la copa; Rafinha, que es continua recuperant de la lesió que es va fer al mes d’abril; Vermaelen, relegat al paper de quart central i amb mínimes possibilitats de canviar-ho, i Arda Turan, que després de negar-se a marxar en aquest mercat d’estiu, gairebé ni compta per al Txingurri. Com el belga, el turc tan sols ha entrat en una convocatòria però tret de necessitat, s’entreveu complicat que tingui oportunitats.

Els que de moment no descansen, cosa que, d’altra banda, tampoc és cap sorpresa, són Ter Stegen i Leo Messi. Ells dos són els únics que han disputat tots els minuts en els nou partits de la temporada i també es pot dir que estan sent els dos grans noms propis de la gran arrencada en la lliga. L’alemany va tornar a confirmar a Montilivi el seu gran moment de forma i va evitar amb una gran intervenció que el rival marqués primer, com ja va fer contra l’Alavés, la Juventus i l’Eibar, i l’argentí, tot i no marcar dissabte i veure’s frenat de cara a porteria, va liderar i va crear espais perquè fossin altres companys els que rematessin la feina. Sí que han descansat peces clau com Piqué i Umtiti en defensa, i Busquets, Rakitic i Iniesta al mig del camp, però quan ho han fet, no ha estat a la vegada, com es va veure, per exemple, la setmana passada, en què el croat va ser suplent contra l’Eibar, el de Badia ho va ser a Montilivi. El capità blaugrana, per la seva banda, encadena vuit titularitats, entre el Barça i la selecció espanyola, però també és un dels primers a l’hora de ser substituït.

Els fitxatges van a més

Al marge de Dembélé, que es va lesionar de gravetat només una setmana després del seu debut i que haurà d’estar uns tres mesos i mig de baixa, els altres tres fitxatges fets aquest estiu estan participant cada cop més i a millor nivell i també estan permetent a Valverde anar introduint cada vegada més rotacions. Semedo està convencent, però sorprenentment només ha estat titular al Camp Nou, mentre que en les tres jornades a domicili, ha estat Sergi Roberto l’escollit per ocupar el lateral dret, encara que el reusenc també ha jugat algun partit al mig del camp. Paulinho cada cop està entrant més en les alineacions i, a més, està responent amb gols clau, cosa que està augmentant la rellevància del seu rol dins la plantilla. I també Deulofeu s’entreveu una peça important, ja que amb la baixa de Dembélé ha guanyat números per ser la gran alternativa al francès fins que es recuperi, encara que això no ha impedit que també s’hagi vist afectat per les rotacions. Sense anar més lluny, el cap de setmana tot indicava que podia ser titular a Montilivi, però es va quedar fora de la llista.

Tots els canvis esgotats

La temporada passada, Luis Enrique va optar per no esgotar els tres canvis permesos en 28 dels 59 partits que va disputar el Barça entre totes les competicions. La tendència, però, ha canviat aquest curs. I és que Valverde, en els nou partits que acumula fins ara com a tècnic blaugrana, sempre ha esgotat tots els canvis. Una prova que també el fons d’armari del conjunt blaugrana ha millorat notablement respecte al curs passat.

DOS INTOCABLES

Ter Stegen i Messi són els únics que han disputat tots els minuts possibles del curs

AMB MESURA

Altres jugadors clau sí que han anat descansant, però no en els mateixos partits

QUATRE EN BLANC

El lesionat Rafinha, Cillessen, Arda i Vermaelen són els únics que no han jugat ni un minut
Nom Partits Titularitats Min. jugats
Ter Stegen 9 9 810 Messi 9 9 810 Umtiti 8 8 720 Rakitic 9 8 712 Jordi Alba 8 8 705 Busquets 9 8 701 Piqué 7 7 590 Luis Suárez 6 6 540 Sergi Roberto 8 5 518 Iniesta 7 7 504 Deulofeu 7 5 424 Semedo 5 4 400 Mascherano 4 4 360 Aleix Vidal 5 3 261 Denis 6 1 203 Paulinho 6 2 202 Dembélé 3 2 122 Paco Alcácer 3 1 122 Digne 3 1 105 André Gomes 4 1 101
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)