Barça

Futbol

Primera divisió

Més que un dia de partit

El Barça rep Las Palmas en un duel marcat per la coincidència amb el referèndum i en què el caràcter reivindicatiu a la graderia està assegurat

Els blaugrana buscaran la setena victòria en la lliga i el seu segon millor inici en el campionat, abans de l’aturada de seleccions

Deulofeu és la gran novetat en la llista i apunta a l’onze

El d’avui al Camp Nou contra Las Palmas no serà un partit més. Passi el que passi al terreny de joc, on el Barça buscarà allargar el seu impecable inici de lliga, en què ha sumat tots els punts en les sis jornades disputades fins ara, es recordarà sobretot per la coincidència amb la celebració del referèndum d’autodeterminació. Una cita històrica per al país, que com no podia ser d’altra manera, també ha marcat part de l’agenda blaugrana en els darrers dies. En plena ofensiva a les institucions catalanes, el club no va dubtar a fer un comunicat en què es va mostrar “fidel al seu compromís històric amb la defensa del país, de la democràcia, de la llibertat d’expressió i del dret a decidir”, i va condemnar “qualsevol acció que pugui impedir l’exercici ple d’aquests drets”. Fa uns dies, era Gerard Piqué el que defensava el dret a expressar-se i a decidir, cosa que li ha provocat una nova allau de crítiques des de diversos sectors de l’Estat. Per tot plegat, el Barça, que lluirà la samarreta amb la senyera durant l’escalfament –però no un cop comenci el partit–, i el Camp Nou, fidels a la seva història, tornaran a ser avui uns dels principals abanderats a l’hora de defensar els drets del poble català, en una jornada que es preveu més reivindicativa que mai a les graderies de l’estadi.

Ben d’hora estan convocats els catalans per sortir al carrer i exercir el seu dret a vot, i també d’hora, tot i que ja a la tarda, es disputarà el duel contra el conjunt canari. I és que aquesta temporada, i tot i que els blaugrana ja han jugat a un quart de cinc de la tarda –a Getafe–, encara no ho han fet al Camp Nou en aquest horari, cosa que sumat als problemes que hi pot haver per votar, pot condicionar també l’assistència. Amb més o menys públic, l’objectiu dels de Valverde serà aconseguir la setena victòria consecutiva en el campionat, per refermar el lideratge, just abans de l’aturada per partits de seleccions. A la tornada, d’aquí dues setmanes, toca visitar el Wanda Metropolitano, en la que serà la primera gran prova de foc en el que va de lliga. De moment però, i si avui l’equip suma els tres punts, el Txingurri ja podrà presumir del segon millor inici de lliga en la història del conjunt blaugrana. Superaria les ratxes inicials de tècnics com Cruyff, Guardiola o Tito Vilanova, i ja només estaria a una victòria d’igualar el començament de lliga amb Tata Martino la temporada 2013/14, quan els blaugrana van ser capaços de guanyar els vuit primers duels del campionat.

Al davant, els blaugrana tindran un rival que encadena dues derrotes i també dos partits sense marcar, i que a més estrena tècnic, després de la sorprenent dimissió aquesta mateixa setmana del català Manolo Márquez, que ha estat substituït per Pako Ayestarán. Un entrenador que podria apostar per un 4-3-3 i que en la seva última visita al Camp Nou, amb el València fa dues temporades en el tram final de lliga, hi va obtenir el triomf. Les baixes però, seran tot un maldecap per al tècnic de Beasaín, que no podrà comptar amb els lesionats Vitolo, Samper, Dani Castellano, Halilovic, Momo ni Rémy i ha deixat fora per decisió tècnica Bigas.

Menys problemes té Valverde, que només té les baixes ja conegudes de Rafinha i Dembélé, a més de la de Vermaelen, per culpa d’una gastroenteritis. Faltarà veure si el Txingurri aposta per les rotacions –Iniesta, que encadena nou partits de titular entre el Barça i la selecció espanyola, és un dels que té més números per descansar–, encara que pel que fa a la convocatòria, no hi ha gaires novetats. Només la de Deulofeu, que torna a la llista després de dues absències seguides, en lloc de Digne, i apunta a la titularitat. Alcácer en va quedar fora, juntament amb un altre habitual, Arda Turan, que encara no ha disputat cap minut des que va començar el curs.

POSSIBLE DESCANS

Valverde podria fer alguna rotació i Iniesta té números de quedar-se a la banqueta d’inici

DESCARTATS

Alcácer, Digne i Arda van quedar fora de la llista; també Vermaelen, per gastroenteritis

RIVAL AMB CANVIS

Las Palmas estrena tècnic, Pako Ayestarán, que té diverses baixes importants

Leo Messi superarà avui Carles Puyol

X.S.

La cita d’avui també serà especial per a Leo Messi, que disputarà el seu partit número 594 com a blaugrana, i d’aquesta manera superarà els 593 partits que va jugar Carles Puyol, cosa que el convertirà en el tercer jugador, en solitari, amb més partits en la història del Barça. Només Xavi Hernández, amb un total de 767 partits, i el capità, Andrés Iniesta, amb 638 però encara amb molta corda, n’han jugat més que el crac argentí, que avui, i després d’haver-se quedat sense marcar per segon partit seguit, a Girona i a Lisboa, buscarà veure porteria.

Pako Ayestarán: “No anem a Barcelona només a defensar”

X.S.

El nou entrenador de Las Palmas, Pako Ayestarán (54 anys) té molt clar que si Las Palmas vol tenir possibilitats d’obtenir un resultat positiu avui al Camp Nou, no valdrà només tancar-se a l’àrea: “No anem a Barcelona només a defensar. Mirarem de disputar la pilota al Barça.” Tot i això, el tècnic basc també és conscient que també hauran de “saber patir, ser solidaris i treballar per tancar espais”. Ayestarán també té l’objectiu que ja aquest duel serveixi per establir “les bases del joc que ha de fer l’equip d’ara endavant, a partir de la possessió de la pilota”. El que sí que va descartar el nou tècnic del conjunt canari és sotmetre a un marcatge individual Messi, com va fer el Girona: “És complicat defensar-lo. S’ha de fer amb molt de sacrifici i ajudes col·lectives, però de vegades fins i tot així sembla impossible. Ha fet un pas endavant i s’ha carregat l’equip a l’esquena.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)