Barça

Sense xarxa

L’Argentina es juga la matinada vinent a l’Equador (1.30 h, La 1) la presència en el mundial de Rússia

L’‘albiceleste’ en quedarà fora si perd o empata, mentre que una victòria només li garanteix la repesca

A l’Argentina se li han acabat els comodins. O la matinada vinent derrota a domicili la selecció de l’Equador (01.30 h, La 1) o l’actual subcampiona del món quedarà matemàticament fora del mundial de Rússia. Així de clar. I la victòria, a més, només li garantirà la participació en la repesca, contra Nova Zelanda, ja que per tal d’assolir un bitllet directe l’albiceleste necessita, a banda de guanyar, que es compleixi una de les següents situacions: que el Perú i Colòmbia empatin, que el Perú guanyi per menys gols que ells l’Equador o que Xile no derroti el Brasil. L’equip de Jorge Sampaoli, doncs, abans de mirar cap a Lima o cap a São Paulo primer s’ha d’assegurar els tres punts si no vol evitar una escena que fins fa no res semblava inimaginable, la d’un equip farcit d’estrelles i amb el millor jugador de tots els temps a les seves files quedant eliminat del proper mundial en no poder acabar la fase classificatòria entre els cinc primers. I és que la patacada, ara ja del tot versemblant, seria històrica.

És per això que l’expedició de l’Argentina va aterrar ahir a Guayaquil envoltada de pressió, uns nervis col·lectius que ja els ha passat factura en els darrers duels, en què, tot i ser superiors als seus rivals, els de Sampaoli han estat massa imprecisos, especialment en la rematada final. I és que no és gens normal que un equip amb Messi, Icardi, Di María i Dybala a les seves files només hagi estat capaç de marcar un gol en els seus tres darrers partits, i menys quan sí que han generat força perill. La tasca dels darrers dies del tècnic, de fet, més que tàctica està sent psicològica, conscient que els seus pupils s’hauran de treure la por del damunt al més aviat possible per tal d’evitar l’hecatombe. I és que a hores d’ara sembla que Sampaoli no introduirà gaires canvis a l’equip respecte a l’onze que va presentar contra el Perú. L’únic canvi, de fet, sembla que serà l’entrada d’Enzo Pérez per Banega, mentre que el gol tornarà a ser cosa de Messi, Di María i Benedetto, amb Dybala esperant el seu torn a la banqueta.

Al davant, l’Argentina tindrà l’Equador, un rival que no si juga res després de quedar sense possibilitats en la darrera jornada, però que ja ha assegurat que anirà a totes. “Sortirem a guanyar per donar una alegria a la nostra gent. Els meus futbolistes s’hi juguen el prestigi, la possibilitat de seguir venint a la selecció o guanyar-se un traspàs a algun club d’un altre continent”, va afirmar ahir Jorge Célico, el tècnic interí de la selecció equatoriana, que, curiosament, és argentí. I la por del fracàs de l’albiceleste i l’èmfasi que hi posarà la tri no seran els únics aspectes contra els quals hauran de lluitar els jugadors de Sampaoli, ja que un element que la matinada vinent serà rellevant és l’altitud on es troba situat l’estadi Atahualpa de Quito, a més de 2.700 m, un maldecap que fins i tot ha provocat que l’Argentina es quedi concentrada a Guayaquil fins al darrer moment, per mirar de minimitzar els efectes de l’altitud. Amb tot, però, és evident que una Argentina amb Messi i amb la necessitat de vèncer sempre serà favorita contra un Equador sense figures, sense res en joc i que acumula tres derrotes seguides. Tot i així, en el futbol res és segur, i el risc de l’eliminació és evident. És el que té jugar sense xarxa.

Luis Suárez ho té a tocar

L’enorme igualtat que ha regnat en tot moment el grup sud-americà queda demostrada amb el fet que, quan només falta una jornada i amb quatre places directes i una de repesca en joc, només el Brasil tingui assegurat el bitllet. Val a dir, però, que l’Uruguai de Suárez, que aquesta matinada rep a casa Bolívia, té la classificació a tocar, ja que només en quedarà fora si perd i, a més, Xile derrota el Brasil, l’Argentina obté una golejada d’escàndol i, o Colòmbia venç el Perú o el Perú goleja els cafeters.

Molt més obertes, en canvi, estan les altres dues places directes i la que dona accés a la repesca. Xile, per exemple, depèn de si mateixa, ja que serà a Rússia si guanya el seu partit. El problema, però, és que la roja visita ni més ni menys que el Brasil, que aspira a tancar una fase brillant amb una altra victòria. Els xilens, però, només quedaran sense la plaça de repesca si perden i, al mateix temps, l’Argentina i el Paraguai guanyen els seus partits. I després, és clar, apareix a l’horitzó l’emocionantíssim Perú-Colòmbia, l’únic duel de la jornada en què tots dos equips tenen possibilitats d’anar al mundial. Els que millor ho tenen, és clar, són els cafeters, que es presenten amb un punt més que els peruans, una distància a hores d’ara molt valuosa. Colòmbia, de fet, s’assegura el pas si guanya, mentre que si empata només en quedaria fora en el cas que Xile i l’Argentina guanyessin i que el Paraguai golegés per set gols de diferència Veneçuela. Al Perú, en canvi, el triomf només li garanteix disputar la repesca, mentre que necessitarà altres combinacions per anar directe al mundial. Qui ho té més complicat, és clar, és l’actual setena classificada, el Paraguai, que amb el bitllet directe molt difícil, haurà de guanyar i que Xile perdi o que l’Argentina empati per poder reservar els vols per anar cap a Nova Zelanda a disputar l’anada de la repesca.

S’albira, doncs, una matinada intensa a l’Amèrica del Sud, una última jornada preciosa amb cinc duels jugant-se simultàniament tres bitllets directes per al mundial i un altre per a la repesca damunt la taula. I és que després de dos llargs anys de partits, la presència a Rússia es decidirà en només 90 minuts. Toca posar-se el pitet.

Eliminatòries

Jornada 18

Equador - Argentina

1.30 h (La 1)

Paraguai - Veneçuela

1.30 h

Brasil - Xile

1.30 h (Tdp)

Perú - Colòmbia

1.30 h

Uruguai - Bolívia

1.30 h

Equip PT PJ PG PE PP GF GC

Brasil 38
17 11 5 1 38 11

Uruguai 28
17 8 4 5 28 18

Xile 26
17 8 2 7 26 24

Colòmbia 26
17 7 5 5 20 18

Perú 25
17 7 4 6 26 25

Argentina 25
17 6 5 4 16 15

Paraguai 24
17 7 3 7 19 24

Equador 20
17 6 2 9 25 26

Bolívia 14
17 4 2 11 14 34

Veneçuela 9
17 1 6 10 18 35

LES FRASES

Els meus futbolistes es juguen el prestigi, la possibilitat de seguir venint a la selecció o guanyar-se un traspàs a algun club d’un altre continent
Jorge Célico
seleccionador de l’equador

POQUES VARIACIONS

L’entrada d’Enzo Pérez per Banega, l’únic canvi que planeja introduir Sampaoli

ADVERSITATS

Els 2.700 metres d’alçada, un altre punt en contra d’una Argentina on regnen els nervis

L’URUGUAI, A PROP

Messi és un jugador grandíssim, però no ho pot fer tot. No guanyar un mundial no seria cap taca en la seva carrera
Óscar W. Tabárez
seleccionador de l’uruguai

MOLTS CANDIDATS

L’equip de Suárez s’assegurarà un bitllet si guanya o empata a casa contra Bolívia
Xile, Colòmbia, Perú i Paraguai també tenen opcions d’assolir la classificació

Futbol. Classificació Eurocopa 2016 Grup D

Pos. Equip PTS PJ G E P GF GC
1 Alemanya 19 8 6 1 1 22 7
2 Polònia 17 8 5 2 1 29 7
3 Rep. Irlanda 15 8 4 3 1 17 5
4 Escòcia 11 8 3 2 3 14 10
5 Geòrgia 6 8 2 0 6 5 14
6 Gibraltar 0 8 0 0 8 2 46
Darrera actualització: 07-09-2015 23:00:07

L’Equador, un lloc sempre molt complicat

L’Equador mai ha estat un lloc agraït per a la selecció de l’Argentina, que en partit classificatori per a una copa del món només ha estat capaç de guanyar dos enfrontaments a domicili contra la tri dels sis que hi ha disputat, una dada que certifica les enormes dificultats que hauran de superar la matinada vinent els de Jorge Sampaoli. L’albiceleste, de fet, no guanya a Quito des del 2001, quan es va imposar per 0-2, amb gols de Crespo i de Verón. Des de llavors, els argentins han visitat l’Equador en tres ocasions més, en les fases prèvies als mundials d’Alemanya, Sudàfrica i el Brasil, i el balanç va ser de dues derrotes per 2-0 i un empat (1-1). Leo Messi, doncs, encara no sap què és guanyar a domicili contra l’Equador, una espina que l’astre blaugrana es pot treure aquesta matinada. I és que aquest és l’únic camí que li queda si no es vol perdre la cita mundialista de l’estiu vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)