Pany i forrellat

Marc-André Ter Stegen s’ha erigit amb intervencions decisives com la signada a San Mamés en una peça clau per refermar el bon inici de curs blaugrana

És la primera vegada que el Barça ha resolt les 10 primeres jornades de la lliga amb només tres gols en contra

“És la meva feina. Intento ser-hi quan se’m necessita”, va dir amb la sobrietat habitual

El 22 de maig del 2014 Marc André Ter Stegen era presentat com a nou jugador del Barça. Amb 22 anys acabats de fer, l’alemany era l’aposta de futur per a la porteria blaugrana, avalat per una ràpida progressió al Mönchengladbach que no va passar desapercebuda a Andoni Zubizarreta. El llavors director esportiu del club havia realitzat un exhaustiu seguiment, conscient de les condicions especials que aplegava per ser porter al Barça: reflexos ràpids, bon toc amb els peus, fortalesa de caràcter... I tres any i mig després del seu aterratge al Barça es fa evident que l’aposta ha estat un èxit. Tant, que, als seus 25 anys, ja està entre els porters de referència dins l’elit mundial, combinant titularitats amb Barça i i Alemanya com a relleu de Manuel Neuer.

Reforcen aquesta condició actuacions com la de dissabte a l’estadi de San Mamés, on va reflectir la incidència que té a l’hora de treure resultats positius en partits de gran exigència. Va ser clau per segellar la victòria, lluint-se fins a quatre vegades per frustrar les ocasions d’Aritz Aduriz. De fet, tothom va coincidir a l’hora d’assenyalar-lo com el principal responsable –juntament amb Messi, autor del primer gol– en l’assoliment dels tres punts al feu basc. “És la meva feina. Intento ser-hi quan se’m necessita”, va declarar després del partit quan se li va preguntar sobre les aturades. Una actitud sòbria que defineix bé el seu caràcter, poc procliu a exterioritzar emocions i que molt possiblement l’ajuda a digerir la pressió que té defensar la porteria del Barça.

Però la de San Mamés ha és l’última d’un seguit d’intervencions destacades que acumula des que va arrencar el curs i que han afavorit clarament al bon inici blaugrana a nivell de resultats. De fet, Ter Stegen també va aparèixer en anteriors partits d’alta exigència, com ara contra l’Atlético al Wanda Metropolitano. Llavors va ser Antoine Griezmann qui va veure’s frustrat pel gran moment del porter alemany sota els pals en dues clares ocasions durant el primer tram del partit i encara amb el 0-0 al marcador. Altres jugadors com Sobrino (Alavés), Di Sciglio, (Juventus) Dybala (Juventus) Sergi Enrich (Eibar) o Bruno Fernandes (Sporting de Portugal) també han pogut comprovar la solidesa de Ter Stegen –vegeu la peça adjunta–, que acumula uns registres d’alçada. De fet, la seva aportació ha estat bàsica perquè a hores d’ara l’equip blaugrana presenti un balanç defensiu notable i que l’ha dut al lideratge a la lliga –amb 28 de 30 punts possibles– i al grup de Champions. Res a veure amb les sensacions que va deixar la supercopa contra el Madrid, l’únic moment en el qual la capacitat competitiva de l’equip va presentar dubtes seriosos. Entre l’anada al Camp Nou i la tornada a al Bernabéu Ter Stegen va encaixar cinc gols, però en els 13 partits posteriors que ha disputat tot just n’ha rebut 4.

Tot menys la copa

Dels 16 partits oficials que ja acumula l’equip blaugrana des que va iniciar el curs 2017/18, Ter Stegen n’ha disputat 15 –Cillessen el va rellevar dimarts passat en el debut a la copa contra el Múrcia– i en 9 no ha encaixat cap gol (7 a la lliga i 2 a la Champions). L’alemany ha disputat tots els minuts de la lliga, en què les estadístiques del Barça d’Ernesto Valverde són especialment substancials. De fet, mai fins ara al club s’havien saldat les 10 primeres jornades amb només tres gols encaixats (contra el Getafe, l’Eibar i lAtlético). El millor registre anterior corresponen a les temporades 1968/69, 1977/78, 2011/12 i 2014/15, quan a les mateixes alçades del campionat l’equip blaugrana havia rebut quatre gols.

Una altra dada destacada és que ha deixat el triomf a San Mamés, el Barça de Valverde ha igualat el millor inici històric a la lliga després de 10 jornades amb un balanç de 9 victòries i 1 empat. Només en dues ocasions anteriors s’havia acreditat aquesta ratxa coincidint amb les temporades 2013/14 i 2012/13, amb Gerardo Tata Martino i l’enyorat Tito Vilanova al capdavant de la banqueta blaugrana, respectivament. La competició continua demà al Pireu, on el Barça s’enfronta a l’Olympiacòs amb Ter Stegen a la porteria. Una garantia que el Barça va renovar el maig fins al juny del 2022.

SOLIDESA HISTÒRICA EN 10 JORNADES

Fins ara, el millor registre era de quatre gols encaixats les temporades 1968/69, 1977/78, 2011/12 i 2014/15

UNA ASSEGURANÇA

L’alemany ha disputat 15 dels 16 partits oficials que shan disputa’t aquest curs i ha mantingut la porteria intacta en 9 (7 de lliga i 2 de champions)
Alavés - Barça (2a jornada)
A la mitja hora (31’) i amb 0-0, Ter Stegen treu el peu per frustrar un xut molt perillós de Rubén Sobrino.
Barça - Juventus (Champions)
En la primera arribada amb perill del conjunt italià (5’), Di Sciglio xuta des de fora de l’àrea i Ter Stegen desvia lleugerament amb els dits per mantenir el 0-0. Ja en la recta final, i ja amb 3-0, torna a actuar amb gran encert per enviar a córner una clara ocasió de Dybala.
Barça - Eibar (5a jornada)
Tot just en el minut quatre de joc, Ter Stegen afronta amb èxit un cara a cara amb Sergi Enrich per tal d’evitar el gol. Ja a la segona part també es llueix (62’) amb Inui
Girona - Barça (6a jornada)
En el minut 12, el Girona llança un contraatac i Douglas Luiz xuta des de la frontal de l’àrea. Ter Stegen aconsegueix refusar la pilota per evitar que els locals obrin el marcador.
Sporting -Barça (Champions)
En el minut 71 Ter Stegen intervé amb brillantor per desactivar un xut proper de Bruno Fernandes i mantenir el mínim avantatge blaugrana. Minuts més tard, tornaria a frustrar una ocasió del mateix Bruno Fernandes.
Atlético - Barça (8a jornada)
El porter alemany va frustrar dues ocasions gairebé consecutives d’Antoine Griezmann. Primer, amb una gran mà, va aconseguir refusar un xut proper del francès (7’). Tot just un minut després, tornava a actuar per desactivar un cara a cara amb el davanter francès, aquest cop traient el peu per refusar la pilota.
Athletic- Barça (10a jornada)
Fins a quatre vegades va intervenir de manera meritòria per frustrar les ocasions d’Aduriz. Dues van ser a la primera part i encara amb el marcador inicial, Dues més, ja en la recta final i per mantenir el 0-1. En l’última, va desactivar amb la mà un cop de cap del davanter.

REGISTRE

25
aturades
acumula en els 10 primers partits de lliga, en els quals ha jugat tots els minuts.