Barça

L’incombustible de Valverde

Peça clau. Rakitic és l’únic jugador que ha participat en els 17 partits oficials disputats fins ara pel Barça, unes actuacions en què ha mostrat una versió molt propera a la de la seva primera temporada

Ivan Rakitic va aterrar al Camp Nou l’estiu del 2014 per desig de Luis Enrique, que durant les tres temporades en què va ocupar la banqueta del Barça va demostrar amb escreix que el croat era un dels seus futbolistes predilectes. I és que l’asturià el va fer jugar en 159 partits –53 per temporada–, esprement a la perfecció l’enorme ventall de possibilitats tàctiques que ofereix el 4 blaugrana gràcies a la seva lloable versatilitat. El rendiment de Rakitic, esplèndid en els seus dos primers cursos al Camp Nou, però, va disminuir la campanya passada, fet que, unit al canvi de tècnic i a la necessitat de sacsejar la plantilla, va fer preveure una sortida del jugador, aprofitant, a més, el seu caixet en el panorama europeu per augmentar el pressupost per dur a terme els fitxatges. Aquesta opció, però, va quedar descartada en el mateix moment en què se li va plantejar a Valverde, conscient del munt de solucions que li aportaria disposar dels serveis de Rakitic, i més en una pissarra com la del Txingurri, on al costat del clàssic 4-3-3 també hi tenen cabuda el 4-4-2 i el 4-2-3-1.

I és que el paper protagonista del croat ja va quedar palès en la supercopa d’Espanya, en què Rakitic va ser titular en els dos partits contra el Real Madrid, formant mig del camp amb Busquets i Iniesta al Camp Nou i amb el de Badia del Vallès i André Gomes al Bernabéu, la nit en què Valverde va provar sense èxit jugar amb una defensa de tres i carrilers. I la confiança del Txingurri es va mantenir inalterable en les tres primeres jornades de lliga, contra el Betis, l’Alavés i l’Espanyol, tres duels en què Rakitic va disputar els 90 minuts, i amb un rendiment creixent que va certificar en el derbi, amb una gran assistència a Messi. I això que totes les travesses apostaven que el croat descansaria en el derbi, ja que va arribar tocat dels compromisos internacionals. “Ha participat molt, i en situacions decisives. El veig molt bé”, va explicar després del duel Valverde, que, a més, va incidir en el ventall d’opcions que li atorga Rakitic. “També ens pot ajudar jugant al costat de Sergio Busquets o, fins i tot, fent del mateix Busquets”, va afegir el tècnic.

Havia passat un mes de competició i Rakitic ja havia demostrat haver recuperat la seva millor versió. Faltava, però, un dels punts clau del seu joc, l’arribada, i va reaparèixer tres dies després, en el debut de l’equip en la Champions, contra la Juventus, en què el migcampista croat, a banda de completar una altra exhibició de desgast i contenció, va marcar el 2-0, en aprofitar un refús del porter. “Amb Valverde hem introduït una nova idea de futbol, juguem de manera diferent respecte de l’any passat. Hem dominat i hem fet un gran partit”, va manifestar després del duel Rakitic, que el cap de setmana següent, a Getafe, va tornar a ser titular. En aquesta ocasió, però, el croat sí que va donar mostres de cansament, i potser per això Valverde el va substituir per primera vegada en la lliga i, tres dies després, el va deixar a la banqueta en el partit contra l’Eibar. El croat, però, va jugar en el tram final, amb els tres punts ben lligats pel 5-1 que ja lluïa al marcador, una oportunitat que el Txingurri, com ja havia deixat entreveure abans, va aprofitar per situar-lo a la posició de Sergio Busquets. I la prova va agradar al tècnic, que en la propera jornada, a Girona, va fer jugar a la posició de pivot a Rakitic, que va canviar el xip sense problemes, amb un futbol seriós i molt més posicional del que és habitual en ell.

Una mica d’oxigen

Com era previsible, però, tants esforços seguits li van acabar passant factura, ja que, com li va succeir a Getafe, en el següent duel, contra l’Sporting de Portugal, Rakitic es va tornar a mostrar una mica cansat, sent més imprecís en les passades i lent en les cobertures. La recepta de Valverde, de nou, va ser una mica de descans, ja que en la següent jornada de lliga, prèvia a la segona aturada dels partits de seleccions, Rakitic va ser suplent, contra Las Palmas. Tot i així, i en vista de la falta de control de la pilota, el tècnic el va fer entrar en el descans, certificant de nou la seva enorme confiança en el croat. Passats els duels internacionals, hi havia partit gran, al Wanda, així que com era d’esperar Rakitic va ser titular, per aportar el seu desgast al mig del camp i, tot seguit, va ser suplent en un partit assequible com el de l’Olympiacòs, tot i que per mantenir la tradició va jugar els últims 11 minuts. De fet, la importància del migcampista és tan evident que, tot i disputar els 90 minuts en els dos següents duels de lliga, contra el Màlaga i l’Athletic, Valverde el va fer jugar l’últim quart d’hora del partit de la copa, contra el Múrcia, un enfrontament en què pràcticament tots els titulars habituals van descansar. L’esforç de Bilbao, però, va ser titànic, així que al croat li va tocar descansar de nou a Grècia, tot i jugar els darrers 28 minuts, per erigir-se en l’únic jugador de tota la plantilla que ha disputat els 17 partits oficinals del Barça de Valverde. És el que té l’incombustible del tècnic.

UN FIX

Rakitic ha estat dotze vegades titular i cinc suplent i ha disputat vuit partits complets

POLIVALENT

A banda de jugar a l’interior, el tècnic també l’ha usat en la posició de Sergio Busquets
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)