Barça

anàlisi

Coutinho o Griezmann?

L’estrella del Liverpool i la de l’Atlético continuen encapçalant ara mateix el rànquing de futuribles d’aquest Barça

La secretaria tècnica ha d’avaluar qui dels dos cobriria millor les necessitats de l’equip

Diversos analistes aporten a L’Esportiu ingredients per enriquir el debat

Philippe Coutinho i Antoine Griezmann. Dos cracs de nivell mundial que encapçalen la llista de peces més cobejades del panorama europeu. Objecte de desig de tots els grans d’Europa. També del Barça. Dos jugadors d’una qualitat contrastada que ofereixen virtuts diferenciades. El brasiler del Liverpool sobresurt per la seva versatilitat a la zona ampla i per una capacitat per combinar amb els companys i crear joc que encaixa amb l’estil blaugrana. Capacitat associativa que lliga perfectament amb l’ADN Barça. Gust per la pilota. El francès té gol. Griezmann s’ha fet un home al costat de Simeone i s’ha consagrat en les últimes temporades com un dels grans davanters del continent. Capacitat per moure’s entre línies, trobar l’espai i alta eficàcia a l’hora de definir davant del porter. Un talent que també desperta moltes expectatives en el cas que pogués formar un nou trident blaugrana amb Leo Messi i Luis Suárez.

La realitat, però, és que molt difícilment tots dos podran vestir de blaugrana en una mateixa finestra de mercat. Les xifres milionàries que implica tancar un traspàs d’aquesta magnitud conviden la secretaria tècnica blaugrana a fer l’elecció. I en aquest escenari, sorgeix una pregunta: quin dels dos pot aportar més elements al Barça actual? L’Esportiu s’ha posat en contacte amb diversos analistes del futbol per tal de destacar les virtuts de Coutinho i de Griezmann i valorar què podrien sumar cada un al Barça [vegeu opinions adjuntes].

Coutinho va ser un dels grans objectius fallits de l’estiu passat, quan el club blaugrana no va aconseguir convèncer el Liverpool perquè deixés marxar el brasiler, amb contracte en vigor amb els reds fins al 2022. Fa uns mesos, es va parlar de més de 150 milions d’euros. Ja ho veurem. En tot cas el Barça no desisteix. Continua sent un objectiu. Difícilment vindrà en aquest mercat d’hivern. A veure a partir del juny. El que ve serà un estiu mogut. Estiu de mundial i estiu mogut als despatxos. Els 100 milions d’euros de la clàusula de rescissió de Griezmann són també un caramel que cal tenir en compte. Preu substancialment menor al que exigeix el Liverpool per la seva estrella. A més, el Barça sap que pagant la clàusula s’estalvia entrar en negociacions eternes, com en el cas del brasiler.

Coutinho té 25 anys. Griezmann, 26. Edat similar. Talent l’un, talent l’altre. L’un serà titular indiscutible a Rússia amb el Brasil de Tite; l’altre tornarà a ser el referent de la França de Deschamps. Fins i tot són similars els seus números d’aquesta temporada. Coutinho suma dos gols en la lliga (contra el Newcastle i el Leicester), els mateixos que Griezmann amb l’Atlético (contra el Sevilla i el Màlaga). Això sí, Griezmann ha tingut més participació que el brasiler (nou partits de lliga el francès, cinc el brasiler). A Europa també han marcat tots dos: dos gols Coutinho, un gol Griezmann. Grizzi suma també dues assistències en la lliga espanyola, per només una del crac brasiler.

PECES COBEJADES

El Liverpool i l’Atlético tindran problemes per retenir-los molt més temps

PREU ALT

Per Coutinho, els ‘reds’ van rebutjar 150 milions del Barça; Griezmann en valdria 100

XIFRES SIMILARS

El francès acumula dues assistències i tres gols; el brasiler, quatre gols i una assistència

“Fitxaria Eriksen i, de segona opció, Coutinho. Perfils creatius”

Hem de partir de la premissa que tots dos tindrien cabuda al Barça, perquè parlem de dos futbolistes de primer nivell mundial. Però ara mateix crec que és prioritari un fitxatge com el de Coutinho abans que Griezmann per una simple qüestió de necessitats estrictes de l’equip. Griezmann t’assegura rendiment immediat perquè coneix la lliga, i Coutinho potser necessitaria un procés d’adaptació, però veig un major encaix al brasiler. Pot jugar d’extrem i d’interior, tot i que cap de les dues és la seva posició natural. Ell és un mitjapunta. Li agrada la llibertat. Al Barça, la quota d’indisciplina tàctica ja la cobreix Messi. En aquest Barça, a Coutinho el veig d’interior, en un perfil com el d’Iniesta. Tot i no ser un organitzador es podria adaptar a aquest rol. El Barça necessita un perfil creatiu i organitzador. Jo apostaria per un home com Eriksen, però entre Griezmann i Coutinho, em decanto pel segon. És un jugador diferent. Té velocitat de decisió en l’últim terç de camp i troba forats on no n’hi ha. Té joc curt, joc llarg i desequilibri en l’un contra un. Griezmann és un enorme jugador, però en atac hem de pensar en la carta Dembélé, ara lesionat. Dembélé és un jugador en qui confio moltíssim.

“L’ideal seria Coutinho al gener i Griezmann a l’estiu”

Si es pogués em reforçaria amb tots dos, perquè són dos jugadors de nivell contrastat. No ho dic per formar part d’un hipotètic onze inicial de referència, perquè llavors caldria analitzar quin és el dibuix tàctic que en surt, però sí per completar una de les millors plantilles del món. Pel que fa a avantatges i desavantatges, en veig un de destacable: l’adaptació del jugador a una nova lliga. I en aquest aspecte, Griezmann té avantatge respecte a Coutinho per la seva contrastada trajectòria en la lliga espanyola. També s’ha de valorar cada jugador en plenitud de joc. Avui dia, l’estat de Coutinho potser està una mica per sobre del de Griezmann, però si s’observa tot el que ha donat a l’Atlético veig el davanter francès una mica per sobre. A banda de gols, Griezmann també se sap associar, mentre que Coutinho et proporciona arribada i última passada. Quin dels dos? L’ideal seria Coutinho ara, en la finestra de fitxatges de gener, i Griezmann a la de l’estiu. De fet, fitxar el francès al gener és gairebé impossible. Però l’última paraula la té el cos tècnic blaugrana, amb Valverde al capdavant. Decidir cap a on vol portar l’equip. Si a un 4-4-2, un mig del camp en rombe, un 4-3-3... Aquesta és la clau.

“Veig Griezmann més complet; és golejador i sap combinar”

Griezmann és un punta, un golejador, que també pot jugar amb garanties de mitjapunta. Si es busca més gol, doncs Griezmann, però si el que es busca és una mica més de treball de creació de joc al mig del camp, Coutinho hauria de ser escollit. Això ho han de decidir els tècnics del Barça partint de la idea de joc que es prioritzi.

Personalment, veig Griezmann més complet perquè, a banda de ser un gran golejador, també és capaç de combinar amb els companys, fer passades a l’espai... També té l’avantatge d’estar adaptat a la lliga espanyola i atorga moltes garanties a l’hora d’erigir-se en una peça important per al conjunt blaugrana. I és que durant els últims anys ha demostrat la seva eficàcia en moments determinants.

Considero que el davanter francès és compatible amb la presència d’Ousmane Dembélé a la plantilla del Barça, perquè cada un aporta coses diferents. Dembélé és un jugador que ha de potenciar la seva profunditat i velocitat per sorprendre a l’espai, mentre que Griezmann aporta precisió a l’hora de definir. De fet, és tracta d’un golejador i el gol és el més buscat en el futbol.

“Griezmann té gol. No dubtaria. El gol va molt buscat”

El Barça necessita més un futbolista com Griezmann. Té gol i el gol va molt buscat en el mercat. La seva clàusula és de 100 milions d’euros, per sota del preu que exigeix el Liverpool per la sortida de Coutinho, i això també és un factor important que cal tenir en compte. A mi no em tremolaria la mà si pogués fitxar Griezmann. Seria un gran fitxatge. Et serveix per a un 4-3-3 i per a un 4-4-2. Coneix, a més, el futbol espanyol, coneix els camps, coneix els seus marcadors... Per mi seria una bona aposta i més ara, sabent que Suárez no està bé. Sense Neymar, Luis Suárez ha de sortir massa sovint de la posició de 9 i associar-se més i aquí se li veuen més les carències. Ell és un finalitzador pur. Abans Neymar generava l’acció per banda o fent la diagonal pel mig i assistia Suárez, i ara el Barça això no ho té. Valverde ho sap i s’acosta cada cop més al 4-4-2 per minimitzar això i nodrir més el mig del camp. Coutinho té qualitat, però la seva arribada taparia l’eclosió de Denis, que és qui més s’assembla al perfil d’Iniesta. Mirant més avall, m’agrada molt Sergi Gómez del juvenil A. Jo no dubtaria. El nom és Griezmann. Té velocitat d’execució, finalització, és llest intuint espais, va bé de cap...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)