Barça

Aquí és on es guanyen les lligues

El Barça torna a la competició al camp del Leganés (16.15 h, beIN LaLiga), un conjunt que s’ha convertit en una de les revelacions del campionat gràcies a la seva solvència defensiva

Els blaugrana tenen l’oportunitat d’allunyar-se encara més en la taula de l’Atlético o del Real Madrid, que s’enfronten al vespre al Wanda Metropolitano

Ernesto Valverde ja ha afirmat en diverses ocasions que ell havia planificat la primera meitat del curs en etapes, atenent les diverses aturades que s’anirien produint pels partits de seleccions. Segons aquesta divisió, doncs, el Barça enceta aquesta tarda, contra el Leganés (16.15 h, beIN LaLiga), la quarta etapa de la temporada, després de tres trams inicials impecables que li han servit per liderar amb solvència la classificació de la lliga i per posar un peu i mig en la següent fase de la Champions i de la copa del Rei. Malgrat les bones sensacions, però, el duel d’aquesta tarda aglutina tots els ingredients per ser considerat el clàssic partit trampa, ja que, en plena ressaca pels partits internacionals, el Barça aterra en un estadi petit, Butarque, on l’espera un Leganés que segueix tenint l’etiqueta de ventafocs, encara que sigui pel poc caixet en l’elit del seu nom i per la falta de jugadors de primer ordre. A tot plegat, a més, s’hi afegeix un calendari terrorífic a l’horitzó per als blaugrana, sobretot a domicili, ja que, després de Butarque i abans de les festes de Nadal, els d’Ernesto Valverde visitaran la Juventus, el València, el Vila-real i el Real Madrid.

Per tot plegat, el Barça haurà de sortir aquesta tarda a la gespa de Butarque amb els cinc sentits ben activats, i més encara si s’analitza el rendiment que ha tingut el Leganés en aquest inici de lliga, en què s’ha erigit en una de les grans revelacions gràcies a la seva solvència defensiva. Els pepineros, que només han perdut quatre partits en les onze jornades que s’han disputat, són ara per ara el tercer equip menys golejat de la categoria i han deixat la porteria a zero en set ocasions. I aquest rendiment encara és millor a Butarque, on, malgrat haver sumat menys punts que a domicili, només el Getafe ha estat capaç de marcar un gol a Iván Cuéllar, mentre que l’Alavés, el Girona, l’Atlético de Madrid i l’Athletic Club van tornar cap a casa sense haver-li fet cap diana. Per això, i tot i que els següents duels són a Torí i a València, tot indica que Valverde posarà aquesta tarda tota l’artilleria damunt la gespa de Butarque, amb Leo Messi i Luis Suárez com a homes més avançats. Està per veure, però, si els acompanyarà Paco Alcácer, que contra el Sevilla va brillar amb llum pròpia, o si, per contra, el Txingurri aposta per Gerard Deulofeu per aprofitar el seu un contra un contra un rival tancat. Amb Nélson Semedo i Jordi Alba com a fixos als laterals, el gran dubte serà comprovar si Valverde reserva Piqué o Umtiti per a Mestalla –tots dos tenen quatre grogues–, o si decideix fer entrar Vermaelen, que amb la baixa de Mascherano haurà de guanyar minuts de competició pel que pugui passar. L’altra incògnita és veure si el tècnic situa Iniesta a l’interior o si, per contra, mira d’aportar més múscul amb Paulinho. Busquets i Rakitic, en canvi, semblen inamovibles.

El fet que el partit es jugui avui a primera hora de la tarda va provocar que el Barça es desplacés ahir mateix a Leganés, en una expedició en què la gran novetat va ser el retorn de Vidal, que amb l’alta mèdica sota el braç va entrar en la convocatòria. Amb el grup, però, no va viatjar Piqué, que es va quedar a Barcelona per motius personals. El central s’unirà a l’equip aquest matí.

Rival amb confiança

Ben diferent és l’actitud amb la qual s’ha pres el partit el Leganés, que, tot i encadenar dues derrotes –a Sevilla i a València–, afronta el duel contra el Barça sense res a perdre, amb la tranquil·litat de veure’s a la zona mitjana de la taula i conscient que el més lògic és que els punts es tenyeixin de blaugrana. Els pepineros, però, que recuperen Amrabat per a l’ocasió, han assimilat a la perfecció tot allò que els demana Asier Garitano, els que els ha convertit en un equip sòlid i rocós que pot complicar, i molt, la vida al Barça. Amb una defensa assentada formada per Zaldúa, Muñoz, Siovas i Diego Rico, la clau de l’èxit del Lega se sustenta en el seu mig del camp, perfectament equilibrat, on Rubén Pérez, Gabriel Pires i Eraso formen un triangle que treballa i combina, mentre que la profunditat per les bandes l’aporten El Zhar i Szymanowski. L’objectiu del Leganés serà tancar espais i fer el partit llarg, com ja va aconseguir en l’inici de la lliga el Getafe, una estratègia que obligarà el Barça a mesurar molt la seva paciència. La gran preocupació del Leganés recau en la seva ineficàcia ofensiva, ja que a hores d’ara només ha estat capaç de marcar nou dianes en onze partits, el que el converteix en el cinquè pitjor equip en aquest apartat.

Aquesta tarda, doncs, el Barça afronta un partit molt més important del que podria semblar a simple vista, un duel sense glamur, però d’aquells que a la llarga acaben decidint les lligues. A més, no cal oblidar que a les 20.45 h s’enfronten al Wanda Metropolitano l’Atlético de Madrid i el Real Madrid, així que, un dels dos –o tots dos, si empaten– es deixaran algun punt en aquesta jornada. No és hora de badar.

ALTA PER A VIDAL

La novetat de la convocatòria és el retorn del lateral dret, ja recuperat de la seva lesió

PIQUÉ VIATJA AVUI

El central no es va desplaçar ahir amb l’equip per motius personals, i ho farà aquest matí

TORN DE VERMAELEN?

El gran dubte és veure si Valverde reserva Piqué o Umtiti, que tenen quatre grogues

OPTIMISTES

Tot i encadenar dues derrotes, el Leganés arriba al duel amb la moral pels núvols

Garitano: “Si sortim a disfrutar ens marcaran cinc o sis gols”

“La temporada passada ens conformàvem a fer un gol al Barça i vam perdre 1-5. Hem de canviar aquesta mentalitat.” Així de rotund es va mostrar ahir Asier Garitano, el tècnic del Leganés, que, tot i ser conscient de l’enorme superioritat del Barça, considera que el seu equip ha de sortir aquesta tarda a buscar els tres punts: “No regalarem res. El que volem és ser competitius en aquest tipus de partits.” El tècnic, a més, va refusar que hagi planificat cap pla específic per mirar d’aturar Messi: “L’ideal és que no li arribin pilotes. Es parla molt d’ell, però els jugadors que l’envolten són increïblement bons.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)