Barça

Dembélé ja albira la llum

La presència continuada de l’extrem entrenant amb la resta del grup referma el bon progrés en la recuperació de la lesió

No es volen córrer riscos i, si no hi ha sorpreses, tornarà després de Nadal

La seva integració en els exercicis amb tot el grup va creixent

La plantilla blaugrana va reprendre ahir els entrenaments després de dos dies de descans i ja amb l’ull posat en el partit de diumenge contra el Deportivo al Camp Nou. Entre els jugadors que van exercitar-se sobre la gespa del camp d’entrenament Tito Vilanova també hi havia Ousmane Dembélé, integrat en el grup de treball. En les imatges facilitades pel Barça es podia observar l’extrem francès participant en un dels característics rondos amb Sergi Roberto, Alba, Rakitic i altres companys. Una presència que s’ha anat repetint des de mitjans de la passada setmana, quan ja se’l va veure treballant sobre la gespa amb el grup. Des de llavors, la seva participació dins del treball de grup ha anat creixent, un fet que reflecteix que el procés de recuperació de la seva lesió avança a un bon ritme.

La reaparició de Dembélé, però, encara no té data fixada. El que sí està clar és que ningú al club blaugrana vol córrer riscos. Així ho va expressar el mateix Ernesto Valverde quan a principis de desembre se li va preguntar per la possibilitat que el francès pogués tornar a jugar abans de l’aturada de la competició per Nadal, amb el clàssic contra el Madrid al Bernabéu –23 de desembre– com a última gran cita de l’any: “No correrem cap risc per avançar el seu retorn una setmana després del temps que fa que està lesionat. En principi, no comptem amb ell fins després de Nadal.” En aquest escenari, els primers compromisos que apareixen amb l’entrada del 2018 són l’anada dels vuitens de copa contra el Celta –4 de gener– i la visita del Llevant corresponent a la 18a jornada de lliga (7 de gener). Els missatges de calma respecte al retorn de Dembélé tenen bons fonaments. D’entrada, l’extrem francès, de només 20 anys, va ser operat el 19 de setembre a càrrec del prestigiós cirurgià Sakari Orava, just tres dies després d’haver patit una ruptura del bíceps femoral de la cama esquerra al camp del Getafe. Després de la intervenció –poc usual en un futbolista tan jove–, els serveis mèdics del Barça van determinar com a temps de baixa aproximat uns tres mesos i mig. Un espai de temps que ja assenyalava cap al mes de gener per a la reaparició del jugador, per qui el Barça hi té centrades moltes expectatives. De fet, el Barça va invertir ni més ni menys que 105 milions d’euros, més uns 40 vinculats a variables en el seu fitxatge. Es tracta, doncs, de la inversió en un futbolista més cara de la història del club blaugrana, amb el desig d’omplir el buit deixat per la inesperada marxa de Neymar a l’estiu. Una inversió, tant esportiva com econòmica, que obliga a tenir-ne bona cura.

Des de l’operació, el procés de recuperació de Dembélé ha estat molt positiu. El mateix doctor Orava, que segueix en contacte amb els serveis mèdics del Barça, ho ha destacat en diverses ocasions en què li han preguntat per l’evolució del jugador. També Dembélé ha transmès les bones sensacions que té. De fet, a finals de novembre, aprofitant una visita als seus excompanys del Rennes, coincidint amb un partit contra el Nantes, va avançar en unes declaracions captades per Canal+ França que ja se’l veuria treballant amb el grup en un parell de setmanes. Una previsió que s’ha fet efectiva. El procés de recuperació, per tant, entra en la recta final, ara amb la missió de tornar a agafar el ritme perdut durant aquests darrers mesos, allunyat dels terrenys de joc. I en el procés, la bona trajectòria de l’equip en la lliga suposa un avantatge a l’hora d’afrontar aquesta fase final fins a la reaparició sense presses. De fet, el clàssic és una cita atractiva, però més enllà queda tota la segona part de la temporada i la més decisiva. I Dembélé s’albira com un reforç d’hivern de primer ordre.

Sense urgències

Quan falten dos partits per l’aturada de Nadal, el Barça pot presumir d’un sòlid lideratge en la lliga, amb cinc punts sobre el València, el segon classificat de la taula. Per la seva banda, el Madrid és quart, a una distància considerable del Barça: 8 punts. Un coixí que permet als de Valverde afrontar el clàssic del 23 de desembre sense urgències ni amb la necessitat de revulsius. Amb Leo Messi com a eix central, Valverde ha sabut construir un equip basat en la solidesa del conjunt, que només ha encaixat 7 gols en la lliga en 15 jornades. Ho ha propiciat per la seva aposta per enfortir la zona ampla, apostant sovint per situar 4 migcampistes. Aquest dibuix que parteix d’un 4-4-2 també s’ha vist impulsat per l’absència, per lesió, de Dembélé, ja que relleus com Gerard Deulofeu –el jugador de la plantilla de característiques més similars– no han acabat d’oferir la seva millor versió. Una de les incògnites per desvetllar se centra en com encaixarà el jugador francès. En aquest sentit, la seva velocitat a l’hora d’aparèixer a l’espai per la banda pot propiciar anar cap a un 4-3-3 més clàssic, amb Messi, Luis Suárez i Dembélé com a trident d’atac. De fet, aquesta era la idea original a l’inici del curs.

Tan sols tres partits

Per contra, l’extrem francès només va poder disputar tres partits amb la samarreta blaugrana abans de caure lesionat i necessitar passar per la sala d’operacions. Va debutar amb el Barça el 9 de setembre en la tercera jornada de lliga contra l’Espanyol al Camp Nou, on va disputar 22 minuts sortint des de la banqueta. Dies després, el francès va estrenar-se a la Champions –ja com a titular– en l’important duel contra la Juventus, sent substituït en el minut 71. El dissabte de la mateixa setmana, Dembélé va caure lesionat a l’estadi del Getafe quan el marcador indicava el minut 28, després d’intentar aturar el baló amb l’esperó. L’extrem, per tant, tan sols va poder gaudir del futbol amb el Barça durant uns dies, en els quals va disputar 122 minuts en total repartits en tres partits.

REFORÇ D’HIVERN

El retorn del francès desperta expectatives pel que pot aportar en la segona volta

SENSE PRESSES

Valverde ha comentat que, d’entrada, no hi preveu comptar fins al gener

SITUACIÓ CÒMODA

La renda sobre el Madrid propicia gestionar la reaparició sense urgències

Rakitic: “Qui perdi el clàssic tindrà males festes”

El migcampista Rakitic va analitzar l’actualitat blaugrana per al diari croat Sportske Novosti i va assegurar que el duel contra el Madrid és decisiu per al campionat i també en termes de moral. “Algun dels dos equips tindrà unes festes tristes. És una broma; es tracta d’un altre gran partit, nosaltres recordem també bons moments a Madrid i segur que aquesta vegada jugarem per al triomf, això seria un gran final d’any.” El croat també va parlar sobre la marxa de Neymar, ja que “és un dels millors jugadors del món”, però també va matisar que “sovint els millors jugadors del món no componen el millor equip”. Però va recordar que les claus de l’èxit d’aquest Barça es troben en la força del grup. “Fins ara hem aconseguit compensar la seva absència amb l’esforç col·lectiu, de manera conjunta. Posem l’esforç en cada partit i hem anat guanyant.”

“Hi ha diversos enfrontaments interessants a la lliga de campions, i el nostre és un dels més interessants. Serà incert, encara queda temps per això, ja hi haurà temps per preparar-se bé. Anem partit a partit i en cadascun volem la victòria”, va assenyalar també el croat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)