El protagonista

Luis Suárez

L’instint bàsic del depredador

Sempre que Ernesto Valverde ha estat qüestionat per la sequera golejadora de Luis Suárez en aquest primer tram de la temporada, la resposta era la mateixa: “Em preocuparia que no disposés d’ocasions, però sí que les té, així que el gol és qüestió de temps.” I el Txingurri no anava errat, ja que el davanter uruguaià no va necessitar fer ahir un partidàs per aparèixer en un munt d’accions ofensives, marcar dos gols i provocar un penal. L’uruguaià, de fet, inclús es podria haver endut la pilota per haver completat un hattrick, en una acció polèmica en què la seva rematada de rabona la va treure Rubén quan semblava que la pilota ja havia superat totalment la línia de gol. L’assistent de Mateu Lahoz, però, no ho va considerar així, per a frustració de Luis Suárez, que arribarà al Santiago Bernabéu amb el punt de mira força afinat. De fet, i encara que pugui semblar que l’uruguaià fa temps que no gira del tot rodó en la rematada final, els números diuen que el 9 blaugrana ha marcat cinc gols en les cinc darreres jornades de lliga, una estadística força bona.

Que Luis Suárez, a poc a poc, es va retrobant, ja es va començar a apreciar tot just iniciar-se el partit, en què ell sol, amb un fantàstic control orientat, va fabricar la primera ocasió del Barça, en què Messi va xutar per damunt del travesser. Tot seguit, l’uruguaià va marcar, però el gol va ser anul·lat per fora de joc d’Alcácer en l’inici de la jugada. En el minut 27, Luis Suárez va tornar a iniciar una jugada de gol en recuperar una pilota, una acció que Vidal va finalitzar amb una volea que el porter Rubén va enviar a córner. El davanter uruguaià, doncs, havia sumat mèrits més que suficients per endur-se una alegria, i aquesta va arribar en el minut 29, en què Messi, tot sol gràcies a una passada a l’espai preciosa d’Iniesta, va regalar el gol al seu amic i acompanyant d’atac. I la connexió entre el 10 i el 9 es va tornar a produir en el minut 37, en un teva-meva que l’argentí va acabar amb un xut al travesser. I tot just abans del descans va arribar l’acció polèmica, en què Suárez va resoldre un control massa llarg amb una rabona preciosa que Rubén, des de dins de la porteria, va desviar. La no-concessió del gol va fer emprenyar, i molt, Messi i Suárez, que només de començar la segona meitat es va poder treure l’espina en una rematada de davanter pur, en què es va desmarcar al segon pal per afusellar Rubén i completar una excel·lent jugada col·lectiva del Barça. I les aparicions ofensives de l’uruguaià no es van acabar aquí, ja que en la segona meitat va errar un un contra un amb el porter del Deportivo, va provocar el penal que Messi va fallar, va cedir la pilota a Alba en l’acció del 4-0 i, ja en els últims instants, va estavellar un fort xut al pal. Sembla, doncs, que Suárez arribarà al clàssic de dissabte amb les dents ben esmolades. I és que en l’instint bàsic de tot gran davanter el gol sempre hi és present. Només era qüestió de temps que la pilota acabés acariciant la xarxa rival.