Barça

Ernesto Valverde

Entrenador del FC Barcelona

“Els derbis són rivalitat, però no m’imagino un partit brusc”

Ernesto Valverde viurà avui el seu segon derbi contra l’Espanyol d’ençà que és entrenador del FC Barcelona. Ni ell ni la resta de barcelonistes han oblidat el 5-0 de fa uns mesos al Camp Nou. Amb el dolç record de la maneta aconseguida en la tercera jornada de lliga encara bastant present en la memòria de tothom, aquesta nit al Barça li toca visitar Cornellà-el Prat, ara en la copa del Rei. Aquest serà el primer dels tres derbis de les pròximes tres setmanes. La situació recorda inevitablement el triple derbi que es va viure fa just ara dues temporades. Ningú, ni culers ni periquitos, han oblidat tampoc l’altíssima tensió que hi va haver en aquells tres partits del 2016, sobretot en els dos primers. Accions recriminables dins el mateix terreny de joc per part de futbolistes dels dos equips, trifulga al túnel de vestidors, càntics i pancartes desafortunades a les grades i pixades fora de test davant els micròfons... Molts ingredients tèrbols i poc futbol. Aleshores hi havia Luis Enrique i Constantin Galca. No hi eren ni Ernesto Valverde ni Quique Sánchez Flores, però tots dos van coincidir ahir a parlar més de futbol que del passat.

Valverde és un home de club. Queda clar, sense anar més lluny, en fets com el de dilluns. Ell va ser l’únic representant de la primera plantilla de futbol present al Teatre Romea en la celebració de la première del documental sobre Joan Gamper dirigit per Jordi Ferrerons. Però Valverde també és un home de seny. I seny és precisament el que espera que hi hagi avui al RCDE Stadium i dijous vinent al Camp Nou. Valverde precisament no és sospitós. Ara dirigeix el Barça, però té estima a l’Espanyol. És el club que li va donar l’oportunitat de jugar a primera divisió. Per això espera que aquesta nit hi hagi simplement futbol. La passió de qualsevol derbi, però sobretot futbol: “Serà un derbi de màxima rivalitat. Serà un partit dur, però no crec que sigui un partit brusc. Ni allà ni aquí. Seran partits de tensió, però res més.” “Veig l’Espanyol en un bon moment de forma. En la lliga acaba de sumar alguns resultats positius i en la copa ha remuntat l’eliminatòria contra el Llevant. El factor emocional pot tenir un paper important, i el que intentarem és minimitzar els moments dolents, perquè en aquest tipus d’eliminatòries un petit mal moment durant el partit et pot deixar fora. Ells són un equip que no concedeix gaires oportunitats al rival. Aquí al Camp Nou van tirar la línia de pressió més amunt del que acostumen a fer. No sé què faran aquesta vegada. En tot cas, són un equip ben armat. Defensivament sòlid i amb homes perillosos a dalt, com Gerard Moreno i Baptistão.”

Valverde ha viscut ja aquesta temporada el retorn a Bilbao, a Grècia, a València i a Vila-real. Avui li toca actuar com a visitant en una casa que també coneix bé. Les emocions, però, s’acaben amb el xiulet inicial: “Fa força anys que estic en el món del futbol. Ja he viscut molts retorns. Sempre està bé saludar gent amb qui has coincidit en el passat. A més, l’Espanyol em va permetre debutar a primera divisió com a futbolista. Però ara la meva obligació és intentar passar l’eliminatòria. Quan comença el partit t’oblides de l’aspecte més emocional.”

Deixant de banda el partit, a Valverde li van preguntar per diversos noms propis, com ara els de Dembélé, Yerry Mina, Umtiti i Luis Suárez. El tècnic lamenta que, per diferents motius, els tres primers siguin baixa avui, però confia en els bons números de l’uruguaià en els últims partits: “Suárez és un jugador que ens ofereix moltes coses. És un 9 difícil de fixar pels centrals. El tema del gol no em preocupava, perquè generava ocasions. Ara està marcant. Millor per a nosaltres. Les ratxes són part del futbol.”

“Estem bé. Hi ha hagut molts moments importants fins ara. El partit de la Juve al Camp Nou, per exemple, perquè era un partit difícil que ens agafava massa aviat, el partit de l’altre dia a Anoeta... Però el més important és que el millor encara hagi d’arribar. Estem en el camí correcte”, va dir quan li van demanar pels moments clau d’aquesta primera meitat del curs.

A L’EXPECTATIVA

“Al Camp Nou van tirar la línia de pressió molt amunt. Veurem què fan ara”

FACTOR EMOCIONAL

“Ja he viscut molts retorns. La meva obligació és passar l’eliminatòria”

Dembélé, Umtiti i Yerry Mina

Valverde va parlar també ahir de tres homes que avui no seran a la gespa del RCDE Stadium. Yerry Mina haurà d’esperar per debutar perquè, com va confirmar el mateix Valverde, el club encara no ha resolt el tema del seu transfer. Tot i això, el colombià sembla haver aterrat amb bon peu: “Ha entrat bé al club. Els companys l’han rebut fenomenalment bé. Estan entusiasmats amb la seva manera de ser, i segur que aportarà coses al grup. Confiem que tingui un llarg recorregut aquí al Barça.” I de central a central. També haurem d’esperar per tornar a veure en acció Samuel Umtiti. El francès és una altra de les absències de la llista. “Umtiti està bé. De cara a demà [avui per al lector] seria massa precipitat, però el veurem jugar una altra vegada ben aviat.” El tècnic no vol un altre disgust similar al d’Ousmane Dembélé. Amb Vermaelen rendint a un bon nivell, el retorn d’Umtiti, quan toqui. Prudència. Valverde no vol més recaigudes. Ja n’ha tingut prou amb la de l’exjugador del Dortmund: “No he parlat amb ell. Quan un jugador fa tant de temps que està parat, quan torna poden passar aquestes coses. Nosaltres vam intentar ser prudents i que Ousmane anés entrant de mica en mica, però ha tornat a tenir un petit problema.” “El que hem de fer és intentar no fer la bola més grossa. S’ha lesionat un altre cop i ja està. No és bo que des de fora li arribi soroll en aquest sentit. Ho dic perquè si comencem a parlar de mala sort amb les lesions hi ha jugadors als quals mentalment els pot afectar, i no seria positiu”, va afegir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)