Barça

Candidat a tot

En els propers dos mesos Ter Stegen s’ho juga absolutament tot: el triplet amb el Barça, l’opció de guanyar el seu primer trofeu Zamora i acabar de convèncer definitivament Löw per ser titular en el seu primer mundial

Després d’aprovar l’examen contra la selecció espanyola, demà, cara a cara amb Coutinho i Paulinho a Berlín

El Barça de Valverde, 36 partits invicte en la lliga (30 victòries i 6 empats), a només dos d’igualar els 38 d’aquella històrica Real Sociedad de finals dels setanta. L’Alemanya de Joachim Löw, després de l’empat de divendres a Düsseldorf contra Espanya (1-1), 22 partits invicte entre la copa Confederacions, partits de fase de classificació per al mundial i amistosos (16 victòries i 6 empats). A només tres partits –demà dimarts, nou test contra el Brasil de Coutinho i Paulinho– d’arribar a Rússia amb un expedient net. I en tots dos equips, un denominador comú, Marc-André ter Stegen, Die Mauer (‘el Mur’), titular indiscutible al Barça i el gran nom propi ara mateix a la porteria de l’actual campiona del món.

Que farà Joachim Löw?

Vuitanta dies abans de l’inici del mundial encara no hi ha notícies de Manuel Neuer. El porter del Bayern de Munic no juga un partit des del 16 de setembre. A Alemanya asseguren que la seva reaparició és imminent i que pot arribar al mundial, però la realitat és que d’ençà que va passar per l’hospital el març de l’any passat per operar-se d’una fissura al metatarsià del peu esquerra, res de res. Des de llavors, dues recaigudes i una altra operació. La complicada situació del capità i ànima de la selecció alemanya contrasta amb el somriure de Ter Stegen. El seu excel·lent moment de forma és ara mateix vida per a la mannschaft de cara a Rússia però alhora pot plantejar un dilema delicat a Löw si s’acaba produint la tornada de Neuer i es veu obligat a escollir. Ni Bernd Leno ni Kevin Trapp, suplent ara mateix d’Areola al PSG, estan en disposició de competir la titularitat a Ter Stegen. Només una reaparició imminent de Neuer podria fer perillar la seva titularitat en la copa del món. Davant d’aquest escenari, Löw es trobaria entre dues aigües: escollir amb el cor o escollir amb el cap. Neuer és una institució a Alemanya; Ter Stegen és el present.

Marc-André ha estat titular en tots els partits classificatoris per al mundial des de l’absència de Neuer, excepte en el compromís contra l’Azerbaidjan –amb Alemanya ja classificada va jugar Leno–. Va defensar la porteria de la tetracampiona del món també en l’última copa Confederacions i ha fet mèrits de sobres per ser titular ara a Rússia. Suma sols 19 partits amb l’absoluta (16 de titular), però la seva projecció els últims anys defensant la porteria del Camp Nou i sobretot el moment de forma actual li donen crèdit suficient. “Ha madurat amb el Barça. Té personalitat. Té carisma i està preparat per a tot”, admetia el mateix Löw la setmana passada.

Xifres impressionants

Els seus números l’avalen. Per molts, ara mateix, el porter més en forma del futbol europeu. Almenys, qui millors números presenta d’entre els candidats a ser a Rússia. Ter Stegen ha encaixat 13 gols en 29 partits amb el Barça, menys que Rui Patricio amb l’Sporting (17 en 27), De Gea amb el United (20 en 30), Alisson amb el Roma (23 en 29), Hugo Lloris amb el Tottenham (24 en 30) i Courtois amb el Chelsea (27 en 29), per citar-ne uns quants.

Lluita pel primer Zamora

Ter Stegen és a les portes del seu primer mundial. També del seu primer trofeu Zamora. L’alemany és a només nou partits d’entrar al club dels Ramallets, Valdés, Sadurní, Reina, Artola, Urruti, Velasco, Pesudo, Zubizarreta i Bravo. Tots ells han guanyat almenys un Zamora amb el Barça. Ter Stegen també vol el seu. Sevilla, Leganés, València, Celta, Vila-real, Dépor, Madrid, Llevant i Real. Nou rivals, nou partits en la seva cursa cap al guardó. L’alemany ha encaixat 20 gols en els 38 partits oficials que ha jugat aquesta temporada en el còmput global de totes les competicions. En la lliga tan sols n’ha encaixat 13 en 29 partits, un menys que Oblak, el guanyador dels dos últims anys. Enormes són també les seves prestacions en la Champions, amb únicament dos gols en contra en set compromisos. Ter Stegen es mou aquesta temporada a ritme de rècord. El Barça ha estat capaç de deixar la porteria a zero aquesta temporada en 30 dels 47 partits oficials que ha jugat l’equip. D’aquests 30 partits, 23 porten el segell de Ter Stegen, imbatut en 18 partits de lliga i 5 en la Champions. La resta, mèrit de Jasper Cillessen, el seu soci. En el primer any de Luis Enrique a la banqueta, el tàndem Bravo-Ter Stegen va aconseguir deixar la porteria a zero en 33 ocasions. Ter Stegen i Cillessen estan a només tres d’igualar el registre.

Doblet Zamora i Pichichi

I d’una l’àrea a l’altra. Als grans números de Ter Stegen s’hi sumen els 25 gols de Leo Messi en la lliga. El Barça no reuneix el guanyador del trofeu Pichichi amb el Zamora des del segon any de Guardiola. Aquell curs 2009/10 el mateix Messi va ser Pichichi amb 34 gols i Víctor Valdés va ser Zamora amb 24 gols en 38 partits. Ara Messi-Ter Stegen podrien repetir.

Pesudo (15 gols en 22 partits amb el Barça la temporada 1965/66) i Valdés (16 gols en 32 partits la temporada 2010/11) són els dos Zamora blaugrana que menys gols han encaixat en una temporada. Pesudo amb una mitjana de de 0,68 gols en contra i molts partits menys que Ter Stegen, i Valdés amb una mitjana de 0,50. Ter Stegen n’ha encaixat 13 en 29. Mitjana d’escàndol de l’alemany de 0,45 gols per partit. El sostre és la mitjana de 0,47 de Paco Liaño (18 gols en 38 partits amb el Dépor el curs 1993/94) i de Jan Oblak (mateixos números amb l’Atlético el curs 2015/16). Està als seus guants polvoritzar tots els registres. Pròxims tests: demà contra el Brasil a Berlín (20.45 h) i dissabte visita al Sánchez Pizjuán amb el Barça (20.45 h). El Sevilla de Montella espera.

23

partits

amb la porteria a zero. Cillessen, 7. A tres dels 33 del curs 2014/15

0,45

mitjana

actual de gols per partit. Rècord d’un Zamora: 0,47 Liaño i Oblak

TER STEGEN 13 gols (29 partits)
Barça / Alemanya
RUI PATRÍCIO 17 gols (27)
Sporting / Portugal
DE GEA 20 gols (30)
Manchester United / Espanya
ALISSON 23 gols (29)
Roma / Brasil
LLORIS 24 gols (30)
Tottenham / França
COURTOIS 27 gols (29)
Chelsea / Bèlgica
KEYLOR NAVAS 27 gols (21)
Madrid / Costa Rica
SUBASIC 30 gols (27)
Mònaco / Croàcia
SZCZESNY 6 gols (14)
Juventus / Polònia
OSPINA -
Suplent a l’Arsenal / Colòmbia
SERGIO ROMERO -
Suplent a l’United / Argentina *Alguns porters il·lustres que no jugaran el mundial 2018:
BUFFON 9 gols (15)
Juventus / Itàlia
OBLAK 14 gols (29)
Atlético / Eslovènia
CECH 41 gols (30)
Arsenal / Rep. Txeca
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)