Barça

Perden pes a Europa

El Barça no ha passat dels quarts des que va aixecar la Champions en la final de Berlín, l’any 2015

Són moltes les raons, i una és la dificultat a l’hora de fer-se fort en els partits lluny del Camp Nou

8

titulars

de dimarts van ser a Berlín

2

gols

en 5 partits

a fora

Mentre la ciutat de Roma ahir es va llevar amb una ressaca agradable després de les celebracions per la gesta aconseguida en la Champions, Barcelona ho va fer immersa en la incredulitat i amb un punt d’indignació. Ningú encara s’acaba de creure com el totpoderós Barça de Messi i companyia, el que té la lliga pràcticament guanyada i és finalista de la copa, es va acomiadar de la màxima competició continental sense competir, superat clarament per un equip inferior, repetint errors del passat que ja es donaven per superats i desaprofitant un avantatge de 4 a 1 del partit d’anada al Camp Nou.

La realitat, però, és que el Barça està perdent pes a Europa. És la Champions, i no les competicions estatals, el termòmetre ideal per conèixer el potencial d’un equip, i el diagnòstic en el cas blaugrana és flagrant. L’equip s’està allunyant de l’elit europea. Per tercer any consecutiu, el Barça és incapaç de superar els quarts de final, i en els dos últims anys ha caigut amb estrèpit deixant-se pel camí l’autoritat aconseguida anys enrere. L’Atlético de Madrid, la Juventus i ara la Roma han estat els últims botxins del FC Barcelona en una competició que no guanya des del 2015, a Berlín.

La desfeta a l’Olímpic ha estat el punt culminant d’una trajectòria erràtica de l’equip lluny del Camp Nou. Els resultats, en certa manera, havien amagat el fluix bagatge i les dificultats que havia tingut el Barça a domicili en aquesta competició. El seu balanç és força trist. En la lligueta va ser incapaç de marcar al camp de l’Olympiacòs (0-0) i al de la Juventus (0-0), i es va endur els tres punts contra l’Sporting Club de Portugal gràcies a un autogol de Coates. I en les eliminatòries, un empat a Stamford Bridge contra el Chelsea gràcies a un gol a les acaballes de Messi després d’una errada del defensa Christensen i la ja esmentada humiliació contra la Roma per 3 a 0. I a Londres, si no arriba a ser per la fortuna amb els pals ja hauria pogut sortir-ne escaldat en la primera meitat. El Barça ha fet 2 gols en cinc partits fora de casa, un registre molt pobre tenint en compte el potencial ofensiu que se li pressuposa.

El problema, però, no és només d’aquesta temporada, perquè, des de la final de la Champions de Berlín, el Barça ha jugat 15 partits d’aquesta competició lluny del Camp Nou, i els blaugrana només n’han guanyat 5, n’han empatat 5 i n’han perdut també 5. I alguns de manera escandalosa, com les derrotes contra el París Saint-Germain (4-0), la Juventus (3-0) i la Roma (3-0). En el curs 2015/16, en la fase de grups va guanyar al camp del BATE Borisov, però va empatar al de la Roma i al del Bayer Leverkusen. A vuitens sí que va guanyar al camp de l’Arsenal (0 a 2), però en els quarts l’equip va caure al Vicente Calderón per 2 a 0 contra l’Atlético de Madrid.

L’any següent, el Barça va guanyar al camp del Borussia de Mönchengladbach i al del Celtic, i va perdre contra el Manchester City en la lligueta, però en les eliminatòries els partits fora de casa van acabar amb fracassos sonats. A vuitens l’equip va sortir golejat de París contra el PSG per 4 a 0 i en els quarts de final va ser la Juventus la que va humiliar el Barça per 3 a 0.

Els motius de la caiguda

La pèrdua d’autoritat en la màxima competició europea s’explica per diversos motius. Però el principal és la mala planificació esportiva dels últims anys. L’última Champions del Barça es va aixecar a Berlín l’any 2015, i si mirem la fotografia dels campions d’aquell partit i observem l’onze que va sortir humiliat de l’Olímpic de Roma, és pràcticament el mateix. Vuit dels onze jugadors van repetir: Ter Stegen, Piqué, Jordi Alba, Busquets, Iniesta, Rakitic, Messi i Luis Suárez. Ningú discuteix la qualitat de tots ells, però és evident que aquests futbolistes fa molts anys que estan sent espremuts físicament pels entrenadors, i el temps tampoc passa en va per a ells. La Champions és una competició que no perdona les errades i també demana una exigència física que requereix que el futbolista estigui en les millors condicions tant físiques com mentals.

Que la planificació esportiva ha fallat de manera estrepitosa ho demostra el fet que malgrat que en els últims anys s’han invertit un munt de diners en fitxatges, aquesta segona unitat no ha estat capaç de donar prou descans als titulars. El fons d’armari ha fallat estrepitosament. Després de la final de Berlín han arribat al Barça fins a 13 jugadors, i només Umtiti ha estat capaç de fer-se un lloc entre els titulars. Aquell any van arribar Arda Turan i Aleix Vidal, i el següent, Denis Suárez, Umtiti, Digne, André Gomes, Cillessen i Paco Alcácer. I aquesta temporada el club ha fitxat Semedo, Paulinho, Dembelé, Coutinho, que no podia jugar la Champions, i Yerry Mina. Luis Enrique ja va esprémer en excés un grup concret de jugadors i Valverde ha fet el mateix, cosa que ha provocat que en aquest tram de la temporada hagin arribat esgotats físicament i mentalment. En els últims partits ja es van veure símptomes molt clars que l’equip arribava molt just de forces, però ni tan sols així el tècnic va decidir fer rotacions. Contra el Leganés va ser Messi, qui si no, qui va estirar el carro fent un hat-trick. En molts partits, les genialitats de l’argentí han tapat les vergonyes d’aquest Barça, perquè a vegades sembla que l’únic pla ofensiu sigui confiar en les capacitats excepcionals de l’astre argentí.

A Roma, per exemple, el fitxatge il·lusionant i de futur per a aquesta temporada, Dembélé, només va jugar els últims vuit minuts i va entrar al camp a la desesperada juntament amb Paco Alcácer. Tampoc hi va participar Paulinho, un dels fixos de Valverde en el primer tram de l’exercici però que ha anat desapareixent de l’onze des del mes de gener. Dels últims fitxatges, només Nélson Semedo va ser titular i, per desgràcia, va quedar retratat en el tercer gol de la Roma, de Manolas.

BAGATGE A DOMICILI

Empats a zero contra la Juve i l’Olympiacòs i triomf a Portugal per un autogol

LA DAVALLADA

La segona unitat no ha funcionat i l’equip titular està envellit i fos físicament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)