Barça

Exasperació groga

La requisa d’elements grocs a l’entrada del Wanda durant la final de la copa causa indignació a Catalunya

El Barça vol explicacions i JxCat demana la dimissió del ministre de l’Interior pel comportament policial dissabte

S’esperava que, com en anys anteriors, la xiulada a l’himne espanyol fos un dels temes de debat de la final de la copa, però la Policía Nacional, que havia demanat respecte a l’himne i no ofendre “els que se’n senten orgullosos” a través del seu compte de Twitter, es va encarregar que la imatge extraesportiva de l’esdeveniment estigués protagonitzada pel color groc. La requisa de samarretes d’aquest color –sobretot les que duien alguna inscripció relacionada amb l’independentisme i la llibertat d’expressió–, i d’altres objectes com ara xiulets i banderoles per part del cos de seguretat –que admet que no hi havia una ordre específica però assegura que la requisa es va fer perquè els objectes grocs “augmentaven el risc de violència”– ha fet esclatar una nova polèmica entre el govern espanyol i amplis sectors socials catalans, no només independentistes.

Les xarxes socials es van omplir de vídeos, fotografies i piulades mostrant la requisa d’objectes grocs a diversos socis i aficionats del Barça a les diferents entrades a l’estadi, i també d’actes ja a la graderia, com la que va explicar el periodista de Televisió de Catalunya Òscar Armengol, a qui la seguretat del Metropolitano va voler endur-se del seient per tenir un xiulet. I, posteriorment, es van omplir també de missatges de rebuig, com el de Carles Puigdemont. “Si un simple color és una ofensa a l’Estat, què serà el pròxim? Policia política espanyola”, va piular des de Berlín. I d’altres representants polítics, com la cupaire Mireia Boya, que escrivia: “Una policia que requisa samarretes d’un color determinat o banderoles amb un text concret és una policia política. Aquí i arreu. I, dels països amb policies polítiques, se’n diu dictadures.” I Gabriel Rufián, diputat d’ERC al Congrés, resumia la final: “El Barça guanya títols; Espanya perd drets.” Mentrestant, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, assegurava sentir-se representat durant la final “per tots els que han corejat i respectat l’himne del meu país, que és Espanya”, mentre que Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans al Parlament, defensava la requisa de samarretes grogues perquè “eren susceptibles de provocar enfrontaments”.

Explicacions i dimissions

El Barça, per veu del president, Josep Maria Bartomeu, ja s’ha queixat a la federació espanyola: “És incomprensible. Nosaltres defensem la llibertat d’expressió. La gent pot anar amb xiulets o amb el que vulgui a un estadi. Hem demanat explicacions.” L’associació Drets, de fet, creu que la requisa “és una greu vulneració de drets fonamentals”, mentre que l’ANC regalarà samarretes grogues a tothom que acrediti que se li’n va requisar una. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va dir que “l’Estat espanyol cada vegada es veu més arraconat, està perdut i no sap com frenar” l’independentisme.

En Comú Podem i el PDeCAT van demanar la compareixença del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, al Congrés perquè doni explicacions de l’actuació policial, mentre que JxCat en demana la “dimissió immediata”. En un comunicat assegura que l’actuació de la policia espanyola és “inacceptable en una democràcia” i que la requisa d’objectes és “una vulneració escandalosa de la llibertat d’expressió”, i afirma que Zoido hauria de renunciar al càrrec per haver convertit la Policía Nacional “en una autèntica policia política al servei del PP i la monarquia, i en contra del poble de Catalunya”, un comportament “només equiparable amb els règims totalitaris”.

A més, Josep Costa, vicepresident del Parlament, es va indignar amb Felip de Borbó, que lluïa una corbata blanca i vermella, els colors del Sevilla. “Si no estiguéssim escandalitzats pel segrest del color groc, ho estaríem per la corbata del rei. El missatge polític (sens dubte intencionat) és d’una hostilitat sense precedents cap a tots els seguidors del Barça. Ho dona tot per perdut”, va escriure a Twitter.

REQUISA

Els objectes grocs “augmentaven el risc de violència”, segons la policia espanyola

BARÇA

Va demanar explicacions a la FEF dissabte a la nit per la requisa d’objectes grocs

PETICIÓ DE JXCAT

Demana la dimissió de Zoido per convertir la policia en “policia política”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)