Barça

Zoido xiula per les samarretes

El ministre diu que no va donar cap ordre però justifica unes confiscacions que circumscriu a 199 casos

El PP aplaudeix la censura per evitar que s’usi el futbol per a un projecte “colpista i nazi”

L’executiu espanyol es va espolsar ahir la responsabilitat sobre la confiscació de samarretes grogues a la final de la copa del rei. “No es va donar cap instrucció ni cap ordre extraordinària” dirigida als agents que es van encarregar de barrar el pas els aficionats del Barça que portaven peces de roba d’aquest color en solidaritat amb els presos polítics. Així ho assegurava ahir el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, a la sessió de control al Senat durant la qual els portaveus d’ERC, Mirella Cortès, i del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, van aprofitar per denunciar el setge del seu govern a la llibertat d’expressió fins a caure en el “patetisme”. Tot i insistir que no es va enviar cap directriu des del seu ministeri, Zoido no amagava que justificava plenament la decisió policial, emparant-se en el fet que el marc legislatiu sobre violència a l’esport permet intensificar el setge cap a determinats símbols quan un partit es considera d’alt risc. Perquè, segons Zoido, no es perseguien les samarretes de color groc, sinó només les que portaven “lemes polítics” que poguessin acabar generant incidents. Tant és així que el ministre va arribar a minimitzar-ho xifrant en 199 les peces de roba retingudes a l’entrada del Wanda Metropolitano. “199 de 24.000 aficionats? No deuen tenir tant suport com asseguren tenir vostès”, ironitzava el dirigent dels populars.

El ministre, doncs, no només no es va donar per al·ludit davant les crítiques dels portaveus catalans per la imatge que va oferir l’Estat espanyol de retrocés dels drets fonamentals amb l’actuació policial de dissabte passat ni pel fet que se l’acusés de “mentir” perquè les confiscacions no es van limitar a les peces de roba amb lemes, sinó que fins i tot va aprofitar la intervenció del portaveu del PDeCAT per retreure-li la denúncia presentada per la fiscalia contra un grup de professors d’un institut de Sant Andreu de la Barca. “A vostè li deu semblar que entra dins la llibertat d’expressió assenyalar nens pel fet de ser fills de guàrdies civils”, etzibava, enmig de la cridòria de la bancada popular, que acompanyava els atacs del ministre amb una ovació.

Comparèixer al Congrés

En tot cas, les explicacions de Zoido no van convèncer en absolut els grups d’ERC, el PDeCAT i En Comú del Congrés, que ahir mateix enregistraven una petició perquè comparegui a la cambra per l’incident de la copa del rei. Els republicans ho van fer després d’escoltar-lo al Senat, sentenciant que les seves afirmacions fan encara més necessària la seva presència a la comissió d’Interior. També el PSOE denunciava ahir l’intent de Zoido “d’amagar-se” darrere les forces de seguretat. La portaveu Margarita Robles considerava que l’ordre va sortir del seu ministeri i és per això que li criticava que en una societat democràtica s’ha de respectar la llibertat d’expressió i davant d’això anunciava el suport a la petició de compareixença.

En l’assumpte de les samarretes grogues, el govern de Mariano Rajoy ha fet el mateix que en casos precedents de vets a la llibertat d’expressió i de persecució ideològica –ja sigui per les fotografies dels presos polítics d’Arco o la condemna al raper Valtònyc–, avalar l’acció però traient-se del damunt la responsabilitat de la iniciativa. Ahir Zoido insistia a circumscriure a la llei de l’esport i les normes de la Federació Espanyola l’actuació de la policia.

El PP encara va ser molt més explícit en el seu suport a les mesures de censura. El portaveu al Congrés, Rafael Hernando, aplaudia les confiscacions qualificant de positiva qualsevol eliminació de signes considerats “violents” i “que busquen la confrontació entre espanyols”. En el seu habitual to punyent, el dirigent conservador concloïa que cal evitar que s’utilitzi el futbol “per a un projecte independentista, colpista i nazi”.

Cal evitar que s’usi el futbol per a un projecte de caire independentista, colpista i nazi
Rafael Hernando
portaveu del pp al congrés
El problema no són les samarretes de color groc, sinó els lemes
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior
Si prohibeixen el groc, canviarem de color. I a veure fins on arriben vostès
Mirella Cortès
portaveu d’erc al senat
La imatge que l’Estat va donar al món és la d’un estat no democràtic
Josep Lluís Cleries
portaveu del pdecat al senat

Colau, contra “l’autoritarisme”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va insistir ahir a criticar amb contundència la retirada de les samarretes a l’estadi madrileny tot posant-ho com un exemple més de la “deriva autoritària” que atribueix a l’executiu del PP. Per Colau, aquesta actitud “no té límits” i vulnera drets i llibertats “de manera sistemàtica”. En declaracions a RAC1, l’alcaldessa incidia que a la final de la copa del rei es va viure un episodi “molt greu” i davant d’això instava a “reivindicar el groc i tots els colors de l’arc iris perquè no es pot permetre”. Colau alertava que tot plegat ja no va d’independència sinó de llibertat d’expressió, un fet que hauria de preocupar el conjunt de la societat.

L’ANC i Òmnium demanen fets

Les entitats ANC, Òmnium, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i el col·lectiu Drets van instar ahir el Barça a prendre totes les iniciatives que siguin necessàries per arribar “fins a les últimes conseqüències” per la “cacera del groc” que es va promoure a la final celebrada a Madrid. Les organitzacions consideren que l’entitat futbolística ha d’exigir totes les explicacions i prendre les decisions que calgui a “l’altura de la seva importància institucional” i en coherència amb la seva trajectòria “en defensa de la catalanitat del club”. També des de Drets s’ha animat els afectats per les confiscacions que els enviïn proves gràfiques per poder promoure denúncies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)