Barça

El rival

Imanol Alguacil

Un remei eficaç però transitori

L’entrenador basc ha tornat la moral a la Real Sociedad en el tram final del curs tot i ser una solució temporal

Els equips filials són una gran manera de crear futbolistes aptes per al primer equip de qualsevol club. És una manera de nodrir-se de jugadors que coneixen la filosofia del club i que, en la seva majoria, senten els colors. És un gran planter de futbolistes, i també d’entrenadors. Ho demostra la Real Sociedad amb Imanol Alguacil (4 de juliol de 1971, Orio, Guipúscoa), tècnic de les categories inferiors durant molts anys i a qui al març li va arribar l’oportunitat d’entrenar a primera. La destitució d’Eusebio Sacristán fa poc més de dos mesos va obrir les portes d’Anoeta a un ex-lateral dret ofensiu que sap que la seva aventura a la màxima categoria durarà, de moment, només nou partits. Li’n queda un, contra el Barça demà al vespre. Després del xiulet final, tornarà a la banqueta del Sanse, el filial de la Real Sociedad. Jokin Aperribay no va enganyar ningú, ni Alguacil, en la presentació del tècnic d’Orio, a qui ja li sembla bé.

“La primera divisió encara em va gran”, va dir Alguacil després de golejar l’Atlético de Madrid per 3-0 a Anoeta ara fa un mes, quan havia aconseguit tres victòries i un empat amb la Real. Alguacil es considera un entrenador de futbol base i la seva trajectòria a les banquetes ho demostra. Des que es va retirar com a futbolista al final de la temporada 2002/03, l’aventura com a tècnic del d’Orio s’ha desenvolupat sempre en les categories inferiors. Va començar al Zarautz, però ben aviat va aterrar a la Real Sociedad per entrenar els dos equips juvenils i el filial. Al Sanse hi va arribar la temporada 2014, a qui va deixar en zona de play-off d’ascens a segona. “Em fa una mica de llàstima no acabar la temporada amb el Sanse”, va admetre el tècnic en la seva presentació com a entrenador del primer equip, un càrrec de què va admetre que no està gaudint per culpa de la pressió. Tot i així, els resultats que ha aconseguit fins ara a la banqueta txuri urdin són prou bons, sobretot tenint en compte la temporada que estava fent la Real Sociedad fins la seva arribada. Amb Alguacil, els bascos han guanyat cinc partits, n’han empatat un i n’han perdut dos, i han convertit Anoeta en un fortí guanyant tot el que han jugat.

Tot i no gaudir de la seva experiència a la banqueta blanc-i-blava, Alguacil coneix bé el primer equip de la Real Sociedad. Hi va jugar del 1991 al 1998, i mai hi va ser indiscutible. La seva presència a l’equip donostiarra va anar de més a menys fins que a l’estiu va fitxar per un Vila-real acabat d’ascens per primer cop a primera divisió. Amb els groguets, que van acabar baixant de nou a segona, només va jugar vuit partits i Alguacil va marxar al Jaén, recentment ascendit a la categoria de plata. A Andalusia va disputar 30 partits, però la majoria de suplent, després de jugar al Cartagonova i al Burgos, es va retirar al 2003.

Les dades
5
victòries
ha aconseguit en els vuit partits que ha dirigit fins ara amb el primer equip de la Real Sociedad
138
partits
va disputar com a futbolista professional, 129 dels quals amb la samarreta ‘ txuri urdin’
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)