Barça

Superioritat manifesta

El Barça ha dominat la lliga amb mà de ferro, fins deixar l’Atlético a 14 punts i el Madrid a 17

El títol va quedar sentenciat al partit del Camp Nou contra els de Simeone (1-0), en què els blaugrana van tornar a ampliar les distàncies

Messi ha estat el gran líder d’un equip en què han destacat jugadors com Ter Stegen, Alba, Rakitic i Luis Suárez

La derrota contra el Llevant (5-4) va evitar tancar el campionat invictes

No hi ha debat possible. El Barça d’Ernesto Valverde ha estat, i amb molta diferència, el millor equip de la lliga 2017/18, un campionat que s’ha endut amb una fermesa extraordinària, fins al punt d’encaixar la seva única derrota en la penúltima jornada, contra el Llevant (5-4), una desfeta intranscendent per al títol que va evitar que els blaugrana tanquessin el campionat invictes. Aquesta lliga, a més, té més mèrit si es té en compte com va iniciar el Barça la temporada, farcit de dubtes, després de l’adéu de Neymar i de l’ajornament en el fitxatge de Coutinho, cosa que va generar la sensació que la plantilla era inferior a la que el curs anterior només havia pogut aixecar la copa del Rei. L’única manera de guanyar crèdit, doncs, era mitjançant els resultats, i el Barça va començar la lliga encadenant set victòries, mostrant-se com un equip sòlid i resolutiu, tot i que a canvi el seu joc va perdre la brillantor de les temporades anteriors. En aquells moments, a més, l’equip de Valverde encara no s’havia enfrontat a cap primera espasa de la lliga, cosa que va evitar que sorgís cap mostra d’optimisme extrem. El Barça, però, va visitar en la primera volta el Wanda Metropolitano (1-1), San Mamés (0-2), Mestalla (1-1), el Madrigal (0-2) i el Santiago Bernabéu (0-3), i de tots els partits en va sortir indemne, amb dos empats i tres victòries que van demostrar que Valverde havia aconseguit augmentar la capacitat competitiva de l’equip. I per rematar-ho, el Barça es va imposar a Anoeta –i això que havia començat perdent 2-0–, el seu camp maleït de les darreres campanyes.

Acabada la primera volta, i amb bona part dels desplaçaments difícils ja superats, el Barça seguia invicte, i amb nou punts d’avantatge respecte l’Atlético i a 19 del Real Madrid, unes diferències que demostraven l’enorme superioritat dels blaugrana. Òbviament, encara faltava mitja lliga, i malgrat seguir sense perdre, l’equip de Valverde va sumar tres empats, contra l’Espanyol, el Getafe i Las Palmas, que van reobrir el títol, ja que l’Atlético de Madrid, tan fiable com sempre, es va presentar al Camp Nou a només cinc punts dels blaugrana, la qual cosa va convertir el duel en una final de lliga anticipada. Per això, i malgrat que encara quedaven onze jornades per davant, la victòria del Barça (1-0), gràcies a un golàs de falta de Messi, va ser considerava com el principi del final, i més veient l’enorme solidesa dels de Valverde, capaços, per exemple, d’empatar al Pizjuán en un final de bojos (2-2). El títol, doncs, era qüestió de números, que la calculadora digués que matemàticament ja no hi havia res a fer, i la x es va aïllar a Riazor, en la jornada 35, moment en què l’equip de Valverde va poder celebrar un títol que feia setmanes que estava dat i beneït. Després va venir el clàssic sense el passadís del Madrid i de la polèmica (2-2), la golejada fantàstica contra el Vila-real (5-1), la derrota amarga del Ciutat de València i l’acomiadament màgic del migcampista infinit, els colofons d’una lliga que el Barça s’ha endut amb una superioritat manifesta.

Deu més un

Com no podia ser d’una altra manera, el jugador que ha marcat les diferències ha estat Leo Messi, el màxim golejador de la lliga (34) i el màxim assistent (13), que aquesta temporada s’ha tornat a reinventar per ser encara més complet i decisiu. I al seu costat sempre ha estat Luis Suárez, autor de 25 dianes, que ha multiplicat esforços per minimitzar les carències ofensives provocades per la marxa de Neymar. A banda dels dos astres, i malgrat que Valverde va intentar en un inici oxigenar l’equip fent rotacions, finalment el Txingurri va optar per un onze tipus força inamovible, i que només va variar quan al gener va aparèixer Coutinho, que a poc a poc va desplaçar de l’equip Paulinho. Amb Ter Stegen com a peça vital sota els tres pals, la línia defensiva ha estat per a Sergi Roberto –que no va trigar a guanyar-li la partida a Semedo–, Piqué i Umtiti –una parella cada vegada més consolidada que ha recuperat un total de 495 pilotes– i Jordi Alba –que possiblement ha completat la seva millor temporada com a blaugrana–. Els únics dubtes van sorgir amb la lesió d’Umtiti a finals d’any i amb l’adéu de Mascherano, un maldecap que un sorprenent Vermaelen va esmicolar.

Al centre del camp, Busquets ha tornat a rendir a un nivell altíssim, acompanyat per un sublim Rakitic, mentre que Iniesta, perfectament dosificat per Valverde, ha recuperat la seva màgia característica. I la principal novetat d’enguany ha estat la figura del quart migcampista, una aposta del Txingurri que va guanyar pes amb la lesió de Dembélé i el baix rendiment de Deulofeu. Tot i les oportunitats que va tenir un decebedor André Gomes, el lloc va acabar sent per a Paulinho, que va suplir les seves carències tècniques amb físic i arribada, com certifiquen els nou gols que ha marcat. El brasiler, però, va acabar perdent pes en la segona volta, tan bon punt Coutinho va començar a mostrar de què és capaç.

La nota negativa, a més de l’evident falta de rodatge de jugadors com Semedo i Dembélé, ha estat l’escassa aportació que han tingut jugadors com Aleix Vidal, Digne, Denis Suárez, André Gomes o Paco Alcácer i el poc ús que ha fet Valverde del planter, ja que únicament ha fet jugar Arnáiz, i només uns testimonials 5 minuts.

OMNIPRESENT

Messi, cada cop més complet, ha estat el pitxitxi (34) i el màxim assistent (13)

NIT I DIA

El bon rendiment dels titulars ha contrastat amb l’escassa aportació dels suplents

EQUILIBRI

El 4-4-2 de Valverde, tot i treure brillantor al joc, ha afegit força solidesa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)