Barça

Del Mini al Camp Nou

Carles Aleñá

La gran esperança

Carles Aleñá, que la propera temporada serà jugador de la primera plantilla del Barça, està cridat a agafar el relleu dels grans migcampistes formats al planter que han acabat triomfant al Camp Nou

L’estiu passat el maresmenc va refusar diverses ofertes per tal de mantenir viu el seu somni de fer carrera vestit de blaugrana

Carles Aleñá ha crescut molt aquesta temporada amb el filial, del qual s’ha erigit en el gran líder tot i tenir només vint anys

A mesura que han anat passant les darreres temporades, la plantilla del primer equip del FC Barcelona s’ha anat buidant de jugadors del planter. De fet, des de Sergi Roberto, cap futbolista format a la Masia ha aconseguit una de les taquilles del vestidor del Camp Nou, mentre que l’edat ha anat tancant les de Puyol, Xavi o Iniesta, per posar només tres exemples força significatius. El curs que ve, però, aterrarà al primer equip Carles Aleñá (Mataró, 5-1-1998), la gran esperança, un futbolista amb totes les qualitats per ser clau en el Barça del futur. “Vaig tenir alguns dubtes, ja que la decisió era molt important, però finalment vaig valorar tot el que el Barça m’havia donat. Si hagués marxat, segur que me n’hauria penedit tota la vida”, va afirmar Aleñá a aquest diari al setembre, poc després de renovar el seu contracte i, d’aquesta manera, refusar les ofertes que havia rebut per canviar d’aires. El maresmenc podia escollir entre marxar i començar la seva carrera en l’elit o seguir en el Barça B, pacient, per continuar creixent en espera del salt definitiu al Camp Nou. I la seva decisió va ser la segona, assessorat pel seu cor blaugrana i per dues persones vitals en la seva carrera, el seu pare Francesc –va jugar 85 partits a segona A amb el Lleida– i Carles Puyol, el seu representant.

La vinculació entre el Barça i Carles Aleñá va néixer fa 13 anys, quan els observadors del club, enlluernats pel nivell d’aquell menut jugador, van decidir fer-li un lloc en l’equip benjamí, amb nens més grans que ell, per evitar que marxés a algun altre club. I l’encert va ser total, ja que any rere any el mataroní va anar pujant de categoria, sempre amb companys i rivals més grans, i sempre sent el gran líder de l’equip. Amb el futbol i el barcelonisme a les venes, el cap ben moblat i unes dots innates espectaculars per jugar a futbol, només era qüestió de temps que el seu nom comencés a sonar amb força entre les perles del planter amb un futur més prometedor, i el punt d’inflexió, després de destacar en els equips cadets i juvenil, es va viure a Alacant, l’1 de desembre del 2016, quan amb nomes 18 anys i després de sis convocatòries amb el primer equip, Luis Enrique el va fer debutar en un duel de la copa contra l’Hèrcules. I Aleñá, com havia fet el seu referent Xavi, no es va estar de marcar el dia en què va complir el somni de debutar amb el primer equip. “Ha estat un dels dies més feliços de la meva vida, però encara he de corregir molts errors i seguir aprenent”, va afirmar aquella nit el migcampista, que en el segon tram del curs va jugar tres estonetes en la lliga, contra el Granada, el Sevilla i l’Osasuna. “He sentit molta emoció. Després de dotze anys al planter és un somni fet realitat. Estic content per mi, per la família i per tothom que ho ha fet possible”, va manifestar el dia del seu debut a la lliga. I és que el seu somni, encara que fos a poc a poc, s’estava fent realitat.

Un any de classes avançades

Tot i el decebedor descens del Barça B, del que no hi ha dubte és que Aleñá és el jugador que millor ha aprofitat l’oportunitat d’enfortir-se en la sempre complicada segona A. I és que més enllà dels mals resultats col·lectius, el migcampista ha crescut moltíssim en pocs mesos, fins a erigir-se en el líder i estrella de l’equip, i com és habitual en ell des de la humilitat i l’esforç. “Dia molt difícil per a tots, màxims responsables del que ha passat. Demanem disculpes als qui ens han donat el seu suport durant tot l’any”, va piular Aleñá després de certificar-se el descens del filial. “És un líder natural que no té cap problema per acceptar les crítiques per seguir creixent. Sempre vol aprendre”, va afirmar fa unes setmanes Gerard López, un dels tècnics que més han confiat en Aleñá, el màxim golejador del filial –11 dianes– i el que més minuts ha acumulat –3.366–, i això que es va perdre un parell de partits per haver estat convocat amb el primer equip. A més, a banda de la gran injecció d’experiència que li ha suposat jugar a la categoria de plata, enguany Aleñá ha crescut moltíssim en l’aspecte tàctic, fins al punt d’aprendre a combinar la posició d’interior amb la d’extrem, fet que el converteix en un futbolista molt més versàtil. “Aquesta temporada ha crescut moltíssim, tant en l’aspecte defensiu com en l’aspecte golejador. Ho té tot per arribar fins on ell vulgui”, vaticina Gerard Gumbau, jugador del Leganés i excompany d’Aleñá en les categories inferiors blaugrana. “La temporada no ha estat bona, ja que el filial ha baixat, però que Aleñá ascendeixi al primer equip és un èxit del club, del jugador i de tots els tècnics que l’han dirigit en la seva etapa formativa. L’objectiu és que els futbolistes del planter acabin al primer equip, i més en casos com el d’Aleñá, que ha estat tota la vida en el club”, va reivindicar divendres García Pimienta, el tècnic del Barça B.

Catorze anys després d’aterrar a Can Barça, Aleñá complirà la propera temporada el somni de ser jugador del primer equip. Amb una qualitat indubtable per jugar a futbol, amb l’estil de joc blaugrana totalment interioritzat i amb una humilitat infrangible, hi ha motius perquè l’afició blaugrana ja frisi per veure un altre futbolista format al planter triomfant al Camp Nou. Òbviament, caldrà paciència, però la gran esperança ja és aquí.

13
anys
fa que Carles Aleñá va entrar a formar part de les categories inferiors del Barça
7
partits,
tres de lliga i quatre de copa, ha disputat el mataroní els dos darrers cursos amb el primer equip
11
dianes
ha marcat aquest curs amb el filial, del qual és el màxim golejador
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)