Barça

El trasplantament a Abidal és legal, segons l’ONT

Barça. L’Organització Nacional de Trasplantaments ha revistat com va anar el procés de donació i trasplantament del fetge que va rebre el jugador del Barça del seu cosí

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha conclòs que el trasplantament hepàtic de donant viu a Eric Abidal “es va realitzar conforme a la llei” i a la bona pràctica clínica, i ha anunciat que, si es reobre el cas, es personarà com a acusació particular. En col·laboració amb l’Hospital Clínic i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), l’ONT ha revisat “tots i cadascun dels passos del procés” des del punt de vista clínic i sanitari, segons ha informat en un comunicat.

L’Organització Nacional de Trasplantaments va iniciar una investigació interna a principi d’aquest mes, per tal de revisar el procediment que es va seguir en la donació i el posterior trasplantament de fetge a Eric Abidal, un òrgan que va rebre, segons van dir ell i el club, del seu cosí. En paral·lel, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha realitzat una inspecció a l’Hospital Clínic, l’informe final del qual encara no s’ha emès.

L’ONT ha constatat que Abidal va estar en llista d’espera per a trasplantament de donant mort i que, davant la progressió de la seva malaltia, l’equip mèdic va considerar l’opció d’un trasplantament hepàtic de donant viu. Una circumstància que no excloïa la possibilitat del trasplantament de donant mort, si hagués sorgit un òrgan compatible. Per altra banda, aquest organisme ha assegurat que les identitats de donant i receptor i el seu parentiu van ser comprovats documentalment a l’hospital i que, encara que la legislació no exigeix que la donació entre vius hagi de produir-se en l’àmbit familiar, en saber-se la relació de parentiu amb el donant, aquesta es va verificar documentalment. “A l’Hospital Clínic consta l’acta de naixement i el llibre de família, tant del donant com del receptor, dels quals es dedueix que són cosins germans”, ha afegit l’ONT.

El donant va ser sotmès a una avaluació mèdicoquirúrgica i psicosocial, en la qual es van analitzar els seus motius per a la donació i la seva relació amb el receptor. Després, el cas va ser valorat pel Comitè d’Ètica assistencial del centre amb resolució positiva, que va concloure que existia un entorn familiar, laboral, econòmic i social del donant favorable a la donació. A més, abans de la intervenció, el cosí d’Abidal va comparèixer davant la jutgessa encarregada del Registre Civil de Barcelona, qui va comprovar documentalment la relació entre donant i receptor i va certificar que el procés es realitzava de forma lliure i altruista, és a dir, que complia amb el tercer i últim filtre legalment establert.

Per tot plegat, “donada la gravetat extrema dels fets denunciats” i tenint en compte que les seves competències es limiten a l’àmbit clínic i sanitari, l’ Organització Nacional de Trasplantaments es personarà com a acusació particular en el supòsit que la jutgessa decideixi reobrir el cas. La directora de l’ONT, Beatriz Domínguez, ha assegurat, en declaracions a l’agència EFE, que l’estat espanyol és un dels llocs més fiables i rigorosos en el control de les donacions, però que “res no és infal·lible”. Per això ha insistit en la necessitat que la investigació judicial “arribi al fons de l’assumpte”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)