Barça

ARTHUR MELO

MIGCAMPISTA DEL FC BARCELONA

“El meu joc encaixa en l’estil del Barça”

“Encara és més gran del que m’imaginava. És una gran empresa amb una estructura enorme”

“Tinc ganes que torni, soc un privilegiat pel fet de jugar amb ell”

Xavi i Iniesta han estat referents per a mi; veia vídeos seus per aprendre com es perfilaven per fer les passades
Ja sabia que aquí la pilota va més ràpida que en altres equips i ara ho he vist en primera persona, però m’hi adaptaré

Arthur Melo (Goiânia, Goias, Brasil, 7 de desembre de 1996) és un dels reforços del FC Barcelona per a la temporada 2018/19. Escollit millor jugador de la final de l’última Libertadores, que va guanyar amb el Grêmio, arriba avalat per la seva qualitat i havent tingut com a referents Xavi i Iniesta, als quals sempre ha admirat. Sap que ser migcampista en el Barça és difícil, però accepta el repte.

Es va presentar oficialment la setmana passada i ja fa uns dies que treballa. Com van els primers entrenaments?
Tot és meravellós, tot és com esperava, un club fantàstic i una ciutat espectacular. Està anant tot molt bé.
L’adaptació va bé? Se’l veu molt amb Douglas, suposo que per l’idioma...
Sí, tot està anant molt bé. És cert que tinc una mica més de contacte amb els brasilers perquè m’ajuden si tinc algun dubte o hi ha coses que no entenc. Ells estan més adaptats que jo, però estic aprenent de tots.
Ja sé que fa pocs dies que és aquí, però com ha vist el club? Com l’imaginava?
És molt gran. Realment m’ha impressionant. És molt més gran del que havia imaginat. És una empresa que mou milions, amb una estructura enorme, amb milers d’aficionats. Realment és un club fantàstic, està sent tot meravellós, molt millor del que m’esperava.
No hi ha comparació possible amb el Grêmio?
No, però el Grêmio, dels clubs del Brasil, és un dels que té millors estructures, té molta excel·lència al Brasil i també és un club a seguir. Però és clar, això és Europa, i el Barça és molt gran, amb una cultura empresarial gegantina. És difícil comparar, però podríem dir que el Grêmio és una referència al Brasil i el Barça, una referència mundial.
Ha tingut temps de veure la ciutat, de conèixer Barcelona?
No. De moment vaig de l’hotel a la ciutat esportiva i al Camp Nou.
Ja ha buscat casa?
D’això se n’ocupa el meu pare i la meva família, que estan amb mi aquí. Jo em centraré a jugar i entrenar-me. Els meus s’ocuparan de la resta de coses.
Prefereix viure a la ciutat o en una zona dels afores?
No tinc cap preferència, perquè no ho conec, però estaria bé algun lloc des d’on sigui fàcil anar al Camp Nou, a la ciutat esportiva. Que sigui d’accés fàcil.
Viurà amb la família?
Sí. Amb el meu pare, la meva mare i el meu germà.
Quina va ser la primera vegada que el Barça li va trucar per dir-li que estava interessat a fitxar-lo?
Vaig tenir el primer contacte amb la gent del Barcelona després de la final de la Libertadores. Vam tenir una reunió amb la meva família, els empresaris i persones vinculades al FC Barcelona.
Va guanyar aquella final i el Barça el va venir a buscar. Déu-n’hi-do.
Millor impossible, sí [riu]. Va ser un gran dia, em van escollir el millor jugador de la final, vam guanyar un títol important per al club i va ser especial acabar tenint un contacte amb el Barça.
I què va pensar en aquell moment?
No m’ho vaig pensar dues vegades. Sempre havia desitjat jugar en aquest equip, li tenia estima i tenia molta fe. Per això quan va arribar la proposta no m’ho vaig pensar.
Diu que li tenia estima. Perquè, des del Brasil, com es veu el Barça?
Es veu com un dels millors clubs del món. Tots els grans jugadors brasilers han jugat pel Barça. Per a tots els brasilers no hi ha millor referència en el món que el Barça. Jo vaig començar a seguir-lo molt, sobretot, quan hi va arribar Ronaldinho. Vaig seguir molt el Barça en la seva etapa, m’agradava molt com jugava, el seu futbol.
Quan el Barça va comunicar-li d’avançar la seva arribada, tampoc s’ho va pensar?
A mi em semblava bé, però abans havien de parlar amb el Grêmio. Ho van fer i ho van resoldre bé perquè ells sabien que venir era un desig que tenia. Crec que venir ara m’anirà millor per a la meva adaptació, perquè ja entraré al ritme de tots els altres, faré tota la pretemporada. Crec que ha estat el millor per a tots, per al club i per a mi. I podré disputar ja la primera fase de la Champions, que em fa molta il·lusió.
Ha parlat ja amb Ernesto Valverde?
Poc, no gaire. En els entrenaments em pregunta si necessito alguna ajuda, si tinc dificultats. Sempre m’orienta perquè sap que l’adaptació és molt important i és difícil.
Què li diu? Li ha explicat ja què vol que faci sobre el terreny de joc?
Encara no hem parlat gaire del joc, però sí que m’ha començat a explicar com juga el Barça, les característiques del joc de posició, que sempre són particulars. El més important és que m’està donant molta confiança en aquests primers dies d’entrenament.
Per a les persones que no l’han vist jugar, com és Arthur com a futbolista?
Sobretot m’agrada estar sempre en contacte amb la pilota. M’agrada tenir-la. M’agrada pensar el joc i m’agrada associar-me amb els companys amb passades curtes. Potser he de millorar una mica en defensa. Crec que el meu tipus de joc s’assembla molt al que històricament practica el Barcelona. Per això vaig escollir venir aquí.
On li agrada més jugar?
La veritat és que he jugat en totes les posicions del mig del camp i en totes m’hi sento còmode. Ho he fet com a mig centre i com a interior. Potser estic més a gust com a interior perquè tinc més llibertat, però puc jugar en totes tres posicions.
L’estil de joc del Barça és únic. Molt especial. Els migcampistes són molt importants i l’adaptació per als que venen de fora no és fàcil. Està preparat?
Sí. Sé que és un desafiament important, que molts no aconsegueixen triomfar, però jo lluitaré per aconseguir-ho. També sé que la competència és molt gran, que aquí juguen els millors futbolistes del món i és difícil ser titular, però miraré d’adaptar-me aviat. Per això ha estat important poder venir ara i no esperar al gener. Sé que els migcampistes pateixen perquè és molt important tenir el control del joc, de la pilota, saber quan has d’atacar i quan has de tenir pausa, però són totes aquestes coses les que més m’agrada fer.
Una de les diferències del joc del Barça és que la pilota va molt més ràpida que en altres equips.
Ja ho veia quan mirava els partits del Barça per televisió. Ja es veia. Amb Guardiola, Luis Enrique i Valverde. Ara ho estic comprovant en primera persona en els entrenaments. Estem en pretemporada, però quan fem alguns exercicis ja notes la diferència. Per sort, m’estan ajudant molt els meus companys i també l’entrenador en aquesta primera setmana, amb els seus consells. Estic molt mentalitzat i sé que és molt més difícil jugar en el Barça que en el Grêmio, a Europa que al Brasil. En el Barça la pilota va més ràpida, els migcampistes han de tenir bon toc, però també han de ser dinàmics per arribar a l’atac, però sense descuidar la defensa. Sé que és diferent, però no em fa por. I sé que ara he de treballar molt l’aspecte físic per quan comenci la temporada.
O sigui que està preparat per afrontar el repte.
Com he dit, no em fa por. Sé que els millors migcampistes dels últims anys en el Barça han estat Busquets, Xavi i Iniesta, futbolistes de la casa que han jugat des dels deu-onze anys en el Barça i que saben de memòria com es juga aquí, però intentaré aprendre ràpidament.
El dia de la seva presentació ja va parlar de Xavi i Iniesta. Són els seus referents?
Com he dit abans, he seguit molt el Barça, des de l’etapa de Ronaldinho. Jo sempre he jugat al mig del camp i Xavi i Iniesta sempre han estat referents per a mi. He buscat molts partits del Barça per internet per fixar-me com jugaven tots dos. Són dels millors migcampistes de la història. Volia veure com es perfilaven per passar la pilota, com buscaven sempre el millor moment per fer la passada. Han estat els millors fent això. També, Busquets.
Vostè arriba per jugar on ho feia Iniesta.
No vull que em comparin amb ell, perquè Iniesta és dels més grans. M’hauria encantat haver compartit un any amb ell, però no ha pogut ser. Per sort, ho podré fer amb Busi, Messi, Coutinho, Suárez...
Acaba de citar Messi.
Estic desitjant que torni de les vacances, poder entrenar-me amb ell. Serà un privilegi jugar amb el millor jugador del món. No ho poden dir gaires jugadors, i jo ho podré dir.
I amb Coutinho, el seu compatriota. Ja ha parlat amb ell?
Sí. El conec de les concentracions de la selecció brasilera. M’ha donat molts consells i m’ajudarà molt en el procés d’adaptació. Em va enviar un missatge el dia de la presentació i estem en contacte. També estic desitjant que torni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)