Barça

El rei de la supercopa

El Barça és el gran dominador de la competició i buscarà guanyar-la demà per tretzena vegada. El seu perseguidor en el palmarès, el Madrid, n’ha estat campió deu cops

És el quart any seguit que els blaugrana la juguen i també el novè en els últims deu

L’últim triomf del Barça va ser fa dos anys, precisament contra el Sevilla

El Barça fa temps que és el rei absolut de copes –el 21 d’abril passat, al Wanda Metropolitano, en va guanyar la seva trentena– i també ho és de la supercopa d’Espanya, competició que es va començar a disputar l’any 1982 i que el club blaugrana ha guanyat ja una dotzena de vegades. La primera va ser en la segona edició, el 1983, amb Menotti a la banqueta i després de desfer-se de l’Athletic, que hi arribava com a campió de lliga. L’última, fa dos anys, i encara amb Luis Enrique com a entrenador, precisament contra el que serà el rival de demà, el Sevilla, que com ara, també la va disputar com a convidat per ser el subcampió de copa després d’un doblet blaugrana.

La de demà serà la 23a final de supercopa d’Espanya que disputa el Barça, i la primera a partit únic, amb l’afegit que també es disputarà per primera vegada fora de l’Estat espanyol, a Tànger. Serà el tercer cop que el Barça i el Sevilla es veuen les cares en la supercopa d’Espanya, ja que a més de fa dos anys, també es van enfrontar el 2010, tot i que aleshores, després que els blaugrana fossin campions de lliga i els andalusos ho fossin de copa. Com va passar en l’últim precedent, però, en què el Barça va guanyar de forma molt clara, el triomf també va ser blaugrana, tot i haver perdut en l’anada al Pizjuán (3-1), amb diversos jugadors del filial.

El fet que el Barça disputi la supercopa d’Espanya ja és tot un clàssic de l’estiu. I és que la d’enguany serà la quarta seguida que juguen els blaugrana i la novena en els últims deu anys, en què s’ha endut el títol cinc cops, fet que el situa al capdavant en el palmarès, on el segueix el Madrid, amb deu títols. L’últim dels blancs va ser l’any passat, en què van ser els botxins dels blaugrana, en uns dies marcats per la marxa de Neymar i la dolorosa desfeta. A molta més distància hi ha el Deportivo, que té tres supercopes.

També era habitual veure els blaugrana en la supercopa d’Espanya en els primers anys de vida de la competició, ja que en les quinze primeres edicions –dos anys no es va disputar per falta de dates i dos més el títol es va donar a l’Athletic i al Madrid per haver fet doblet, cosa que no passa actualment– el Barça la va disputar dotze cops. D’aquestes, però, només la va guanyar cinc vegades. Després d’estrenar-se en el palmarès el 1983, de fet va haver d’esperar vuit anys i perdre tres finals per tornar a guanyar-la, ja amb Johan Cruyff a la banqueta, que en els anys d’esplendor del dream team en va guanyar tres en quatre anys (1991 i 1992 contra l’Atlético de Madrid i 1994 contra el Saragossa). Dos anys més tard, ja amb Bobby Robson, els blaugrana es van endur la supercopa contra el conjunt colchonero, amb la curiositat que el partit d’anada es va disputar a Montjuïc i no al Camp Nou, i van haver de passar altre cop diversos anys, i diverses supercopes perdudes –tres anys seguits amb derrota, entre el 1997 i el 1999– per tornar a alçar el títol, cosa que es va fer dos anys seguits, amb Frank Rijkaard, el 2005 i el 2006, aquesta última contra el rival de la ciutat, l’Espanyol.

Ja amb Pep Guardiola, el Barça va aconseguir el que no havia fet mai fins llavors, guanyar la supercopa d’Espanya tres anys seguits. Només el Madrid ho havia fet una vegada, però una d’aquestes se li va concedir automàticament sense jugar-la. Especialment recordada és la tercera d’aquestes tres supercopes seguides blaugrana, la del 2011 contra el Madrid, amb una igualtat màxima, que Messi, en la tornada al Camp Nou, es va encarregar de desequilibrar amb un gol. Va ser de fet, el primer cop que el Barça aconseguia derrotar l’etern rival en una supercopa d’Espanya. Fins llavors, els blancs havien guanyat quatre supercopes contra el Barça, i més tard, el 2012 i l’any passat, van repetir. Entremig, això sí, el club blaugrana ha sumat dos títols més. El 2013, gairebé només d’aterrar Gerardo Martino a la banqueta, es va endur la supercopa gràcies a un gol de Neymar al Calderón, en el que seria l’únic títol guanyat aquella temporada, i ja el 2016 Luis Enrique va aconseguir el títol que se li havia resistit l’any abans, en caure precisament contra l’Athletic de Valverde, que ara buscarà afegir la supercopa a la lliga i la copa, títols que ja ha guanyat com a tècnic del Barça.

1983: Athletic - Barça 1-3
Sarabia / Alexanko, Carrasco i Rojo
Barça - Athletic 0-1
Endika
1991: Atlético - Barça 0-1
Amor
Barça - Atlético 1-1
Bakero / Santaelena
1992: Barça - Atlético 3-1
Salinas i Txiki (2) / Patxi Ferreira
Atlético - Barça 1-2
Manolo / Txiki i Stòitxkov
1994: Saragossa - Barça 0-2
Stòitxkov i Amor
Barça - Saragossa 4-5
Txiki (2) i Stòitxkov (2) / Belsué, Esnáider i Higuera (3)
1996: Barça - Atlético 5-2
Ronaldo (2), Giovanni, De la Peña i Pizzi / Esnáider i Pantic
Atlético - Barça 3-1
Sergi p.p., Esnáider i Pantic / Stòitxkov
2005: Betis - Barça 0-3
Giuly, Eto’o i Ronaldinho
Barça - Betis 1-2
Eto’o / Dani Martín (2)
2006: Eapanyol - Barça 0-1
Giuly
Barça - Espanyol 3-0
Xavi i Deco (2)
2009: Athletic - Barça 1-2
De Marcos / Xavi i Pedro
Barça - Athletic 3-0
Messi (2) i Bojan
2010: Sevilla - Barça 3-1
Luis Fabiano i Kanouté (2) / Ibrahimovic
Barça - Sevilla 4-0
Konko p.p. i Messi (3)
2011: Madrid - Barça 2-2
Özil i Alonso / Villa i Messi
Barça - Madrid 3-2
Iniesta i Messi (2) / C.Ronaldo i Benzema
2013 Atlético - Barça 1-1
Villa / Neymar
Barça - Atlético 0-0
2016 Sevilla - Barça 0-2
Luis Suárez i Munir
Barça - Sevilla 3-0
Arda Turan (2) i Messi
PALMARÈS Barça 12 títols
Madrid 10 títols
Deportivo 3 títols
Atlético i Athletic 2 títols
València, Sevilla, Saragossa, Mallorca i R. Sociedad 1 títol

ESPERES LLARGUES

Per guanyar-la per segon cop van passar vuit anys. Entre el 1996 i el 2005, tampoc cap

EL MÉS EXPERT

A més dels 12 títols, el Barça ha jugat la supercopa en més de la meitat d’edicions (22)

LA PRIMERA, AVIAT

La supercopa es juga des del 1982, i l’any següent la va guanyar el Barça, contra l’Athletic

ELS MILLORS ANYS

El ‘dream team’ la va guanyar tres cops i amb Guardiola, tres anys consecutius
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)