Barça

El VAR ja treu fum

Videoarbitratge. Vuit minuts va tardar a entrar a escena la tecnologia de la revisió per vídeo en la seva estrena en un partit del futbol espanyol

Primer partit oficial de la temporada 2018/19 i primera aparició del VAR. Vuit minuts va tardar només a sortir a escena el videoarbitratge. I vital va ser la revisió per validar el gol del Sevilla, que l’assistent havia anul·lat en primera instància per un fora de joc que no era. El VAR i Gil Manzano, el màxim responsable ahir de les revisions per vídeo, van salvar al madrileny Del Cerro Grande i al seu assistent ja a les primeres de canvi. L’error del jutge de línia havia estat flagrant. La posició de Sarabia en el moment de la passada de Muriel era absolutament legal. Error de l’assistent, revisió i finalment concessió del gol. 12 d’agost i primer comodí gastat.

El VAR va fer justícia amb el Sevilla en el primer gol i també va tornar a aparèixer en el gol de l’empat del Barça. Aquest cop, però, no per rectificar una decisió arbitral sinó per ratificar-la. La defensa del Sevilla va reclamar posició il·legal de Piqué en l’acció del primer gol del Barça, però, com en el cas de Sarabia, l’acció va ser totalment neta. Messi va xutar una falta amb precisió, la pilota va tocar al pal i també en el porter del Sevilla i el central català va caçar la pilota morta dins l’àrea arrencant en posició absolutament legal. En aquest cas Del Cerro Grande va donar gol, però davant les protestes del Sevilla va esperar també la confirmació de Gil Manzano.

Ja va quedar clar en el mundial de Rússia que el VAR minimitzarà molts errors arbitrals. I és que aquesta copa del món es recordarà sens dubte per l’alta quota de protagonisme que va tenir el videoarbitratge. Ja en el tercer dia de campionat França va veure com gràcies al VAR se li assenyalava un penal a favor contra Austràlia, que l’àrbitre s’havia empassat. Va ser el primer cop en el campionat que el VAR contradeia una decisió arbitral errònia. Qui sap que hauria passat si no s’hagués produït la rectificació i qui sap si la campiona del món hauria acabat guanyant o no aquell partit. El VAR va ser protagonista en majúscules a Rússia i ho va tornar a ser ahir per primer cop en una competició del futbol espanyol. La supercopa va servir d’assaig. A partir del proper cap de setmana, VAR també a la lliga. Per fi. Aquest era un deute pendent en comparació amb les altres grans lligues europees.

Pels romàntics del futbol pretèrit que asseguren que el VAR resta essència futbolística i resta debat al carrer, menció especial per a la jugada del minut 88. El penal que Del Cerro Grande va xiular sobre Aleix Vidal és pura qüestió interpretativa. Allà el VAR en va quedar al marge perquè el col·legiat madrileny va veure perfectament l’acció i va interpretar que el contacte del porter alemany sobre Aleix era suficient com per assenyalar la pena màxima. I quan l’acció és cosa d’interpretació el VAR queda exclòs en aquests casos. Per sort, allà on no arriba el VAR, hi arriba Marc-André ter Stegen. El porter alemany va aturar el penal executat per Ben Yedder i va donar el primer títol de la temporada al Barça. No era penal.

PENAL INVENTAT

En l’acció del penal a Aleix no es va usar VAR perquè era cosa d’interpretació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)