Barça

Un convidat habitual

Boca Júniors. La d’enguany és la 6a visita en el Joan Gamper dels ‘xeneizes’, que igualen el PSV com el rival amb més participacions. Hi han actuat homes com Gatti, Palermo o Tévez, que 15 anys després hi torna

Amb només una jornada disputada de la superlliga argentina, de la qual és el vigent campió –victòria (1-0) diumenge contra Talleres Córdoba–, i amb un peu i mig per als quarts de final de la Libertadores després d’haver superat en l’anada dels vuitens el Libertad paraguaià 2-0, Boca Júniors afronta avui la seva sisena participació en el trofeu Joan Gamper. Iguala així el PSV Eindhoven com el convidat que més cops hi ha jugat en el més de mig segle que fa que existeix aquesta competició. Des que el torneig es disputa a partit únic, el conjunt xeneize també és el club que més cops hi ha estat present (3), juntament amb la Sampdoria. En cap ocasió, però, ha aconseguit endur-se el trofeu. Un al·licient més, doncs, per a la visita d’un gran del futbol mundial.

Fa més de mig segle de la primera participació de Boca en el Gamper. Va ser en la segona edició, però no es va enfrontar al Barça, ja que en semifinals va caure contra l’Atlético (2-0) i després es va enfrontar al Bayern de Munic en el partit pel tercer i quart lloc, amb triomf argentí (2-1). Aquell Gamper, com de fet els cinc en què ha jugat el club argentí, va ser per al Barça. Deu anys més tard d’aquella estrena, el conjunt de Buenos Aires va tornar a Barcelona, juntament amb el Schalke 04 i l’Slovan de Bratislava. Un altre cop, però, es van quedar amb l’espina de no poder-se enfrontar a l’amfitrió, després de perdre amb els alemanys (0-1) i refer-se contra els txecoslovacs en el tercer i quart lloc (2-1).

Una golejada humiliant

Ja el 1984, i amb un cartell de luxe, ja que els altres dos equips participants eren l’Aston Villa, campió d’Europa dos anys abans precisament contra l’altre convidat, el Bayern de Munic, per fi el conjunt del barri de La Boca va jugar contra el Barça en el Gamper, en una de les semifinals. Va ser, però, un dia per oblidar per al conjunt argentí, ja que va patir una de les desfetes més humiliants de la seva història, en caure golejat 9-1. De fet, és la golejada més contundent que ha rebut mai en els seus 113 anys de vida, comptant tant partits oficials com amistosos. I qui més ho va patir va ser una de les llegendes del club, El Loco Hugo Gatti, que va defensar la porteria de Boca durant més de 10 anys. Set anys abans ja havia disputat el Gamper, però la seva segona participació la recordaria per sempre. Els gols d’Archibald i Alexanko per partida doble –un des de 35 metres– i Calderé, Schuster, Carrasco, Esteban i Marcos, van anar caient al llarg dels 90 minuts i només Morena, de penal, va fer el gol de l’honor pels de La Boca, superant Amador, que poc abans havia substituït Urruti. Encara és el resultat més ampli que hi ha hagut mai en les 52 edicions del Joan Gamper, seguit del 8-0 al Santos de fa cinc anys. Gatti, molt enfadat, va acabar insultant els seus companys i d’allà probablement va néixer la manifesta i pública animadversió que sempre ha mostrat envers el Barça, que va vèncer el Bayern en la final.

Tévez es fa notar

Gairebé dues dècades van haver de passar fins a una nova visita de Boca Júniors al Gamper. Va ser el 2003, quan ja feia sis anys que el torneig es disputava a partit únic, i el Barça va patir força més per guanyar que el dia del 9-1. De fet no ho va fer fins a la tanda de penals, després que Gerard igualés el golàs de Tévez, que amb una canonada i amb només 19 anys va confirmar la seva qualitat. Ara, quinze anys després d’aquella gran carta de presentació, i després d’una profitosa carrera que l’ha portat a jugar al Corinthians, el West Ham, els dos equips de Manchester, la Juventus i també a la Xina, El Apache tornarà a jugar el Gamper en la seva tercera etapa com a xeneize. I ho farà a les ordres del tècnic Guillermo Barros Schelotto, que també va actuar al costat de Tévez en aquell Gamper de fa quinze anys, que va servir de tret de sortida d’una temporada en què la il·lusió va tornar al Camp Nou.

També recordada és l’última visita de Boca, fa ja deu anys. Va ser en una altra temporada de canvis al Barça, amb l’aterratge de Guardiola a la banqueta del Camp Nou. Puyol en l’últim minut i Eto’o ja en temps afegit van capgirar el gol inicial de Viatri, el golejador aquella nit dels argentins, que venien amb el golejador Martín Palermo com a gran reclam.

DIA PER OBLIDAR

Els ‘xeneizes’ van rebre, el 1984, la golejada més gran de la seva història. El porter era Gatti

CAP VICTÒRIA

En les seves 5 participacions en el Gamper, Boca ha vist sempre el Barça campió

VISITES RECENTS

Fa 15 anys, Tévez va signar un golàs i en fa 10, Puyol i Eto’o van remuntar en els últims minuts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)