El canó no descansa

Mortífer. Coutinho, suplent contra l’Alavés, només va necessitar 36 minuts per marcar la seva primera diana del curs amb el Barça i demostrar que el seu idil·li amb el gol es manté intacte

Si el FC Barcelona hagués d’afrontar demà la final de la lliga de campions, ni un sol aficionat dubtaria que un dels membres de l’onze titular que presentaria Valverde seria Phillippe Coutinho, que la temporada passada en va tenir prou amb quatre mesos al Camp Nou per demostrar que és un dels millors futbolistes del planeta, amb qualitat i talent per jugar tant el centre del camp com en l’extrem del Barça, i en tots dos casos sense desentonar en absolut. Aquesta temporada, però, Coutinho ha estat suplent en els dos primers partits oficials que ha disputat el Barça, la supercopa d’Espanya de Tànger i el debut en la lliga contra l’Alavés, una falta de protagonisme que cal situar-la en el context de l’estiu, ja que el brasiler fa poc que s’entrena amb el grup i, per tant, necessita més càrrega de treball per poder aguantar 90 minuts seguits sense risc de lesionar-se. El que no descansa, però, és el canó de Coutinho, que dissabte només va necessitar 36 minuts per marcar el seu primer gol de la temporada, i això que abans havia fallat un un contra un amb Pacheco. El brasiler, en el minut 82 de partit i amb 1-0 en el marcador, va rebre una pilota al vèrtex de l’àrea, d’Arthur Melo, es va anar centrant en diagonal i, quan va veure el forat, va carregar la cama i va afusellar la porteria de l’Alavés amb una fuetada seca i potent. 2-0 i partit sentenciat. Amb el gol, Coutinho va arrodonir una molt bona segona meitat –va entrar en el descans, per Semedo–, en què va participar molt activament per mirar de trencar el mur plantejat per Abelardo, primer en l’interior i, a partir del minut 77, amb la sortida del camp de Dembélé, des de l’extrem esquerre. “No volia recarregar l’equip amb massa jugadors amb pocs entrenaments. Ja hi eren Umtiti, Rakitic, Luis Suárez i Dembélé”, va explicar Valverde en ser qüestionat sobre la suplència de Coutinho. “Amb 0-0 i el rival ben tancat he cregut que ens feia falta un jugador amb bon xut des de fora de l’àrea”, va afegir el Txingurri, conscient que el brasiler és un dels millors xutadors de tot el món. És evident que l’aposta li va sortir a la perfecció.

Un idil·li creixent

Tot i que en el seu darrer tram a Liverpool Phillipe Coutinho va mostrar una millora considerable en la relació amb les xarxes rivals, el cert és que el brasiler mai havia estat un gran golejador. Les seves virtuts eren unes altres, com la qualitat en el driblatge, la capacitat per combinar i la visió de joc. També tenia un bon xut llunyà, però insuficient per superar les cinc dianes per curs en els seus cinc primers anys com a professional. La dinàmica, però, es va anar capgirant a partir de la seva tercera temporada a Liverpool, quan l’augment del seu pes en l’equip d’Anfield Road es va traduir en una major llibertat de moviments i, per tant, amb l’oportunitat de trepitjar més les àrees dels rivals. Un any després, a més, va aterrar a la banqueta dels reds Jürgen Klopp, que va fer tot el possible per aprofitar la capacitat golejadora de Coutinho. Aquella temporada, la 2015/16, el crac brasiler va marcar 12 gols i en la següent en va fer 14, mentre que el Nadal passat va marxar d’Anfield amb una espectacular xifra de 12 dianes en només 20 partits, a les quals cal afegir vuit assistències.

En el Barça, però, amb Messi i Luis Suárez com a grans amos del gol, es va donar per fet que la contribució de Coutinho minvaria, però la previsió va ser errònia, ja que el brasiler, en plena fase d’adaptació, en va tenir prou amb 22 partits –1.484 minuts– per marcar 10 gols, a banda de donar set assistències. De fet, les seves rosques teledirigides ja comencen a ser un clàssic al Camp Nou, que dissabte, per no perdre el costum, només va haver d’esperar 36 minuts per veure un altre gol marca de la casa de Coutinho. I és que el canó blaugrana no entén de descansos.

LA DADA

11
gols
ha marcat ja Coutinho com a blaugrana en els 24 partits que ha disputat fins ara.

SUPLÈNCIA RAONADA

Valverde diu que no volia carregar l’equip amb massa jugadors sense rodatge

MÉS QUE UNA RATXA

Coutinho va tancar el curs passat amb 22 gols, 12 amb el Liverpool i 10 amb el Barça