Cars de veure

Lenglet, Arthur, Arturo Vidal i Malcom, els quatre fitxatges d’aquest estiu, han jugat més aviat poc en els tres partits oficials disputats fins ara: 185 minuts entre tots

Encara amb només un compromís per setmana, Ernesto Valverde ha apostat pel bloc guanyador del doblet i ha fet entrar les noves incorporacions amb comptagotes

Lenglet, Arthur, Arturo Vidal i Malcom, els quatre fitxatges que ha fet el Barça aquest estiu, han servit per augmentar el nivell de la plantilla i la competència per fer-se un lloc en l’onze, però de moment han tingut un protagonisme més aviat escàs –mínim en algun cas– en els tres partits oficials que ha disputat el conjunt blaugrana des de començament de temporada, la supercopa d’Espanya i les dues primeres jornades de lliga. És cert que això només ha començat, que la temporada és llarga i que les rotacions seran obligades, ja que el Barça aspira a guanyar totes les competicions, però la realitat és que fins ara, tot i la inversió feta per reforçar l’equip –126 milions d’euros, amb Malcom com a fitxatge més car (41), seguit de Lenglet (36), Arthur (31) i Arturo Vidal (18)–, Valverde ha preferit apostar a segur amb les peces ja conegudes.

El Txingurri ha confiat sobretot en el bloc de la temporada passada, apostant, això sí, pel 4-3-3 d’inici i recuperant l’opció dels quatre migcampistes quan ha volgut defensar el marcador. Els nous fitxatges, els ha utilitzat força amb comptagotes quan hi ha hagut un títol en joc, a Tànger, o punts, tot i tractar-se de dos partits de lliga teòricament força accessibles, com els disputats contra l’Alavés al Camp Nou i a Valladolid. Les xifres són clares: entre les quatre incorporacions, només sumen 185 minuts jugats en aquests tres partits.

Fins ara, el calendari no ha estat gens carregat, ja que en els tres partits disputats no hi ha hagut altres compromisos oficials entre setmana, cosa que no ha obligat Valverde a pensar ja a fer rotacions. Sí que va condicionar una mica de cara a la supercopa d’Espanya, el fet que alguns dels jugadors que van arribar més lluny en el mundial, com Luis Suárez, Coutinho, Rakitic, Umtiti i Vermaelen, no tornessin a la feina fins al dilluns 6 d’agost, només sis dies abans de viatjar a Tànger per enfrontar-se al Sevilla. Un factor que es va fer notar, ja que d’aquests últims jugadors a reincorporar-se a la disciplina blaugrana, només el davanter uruguaià va ser titular. Aquell dia, dos dels fitxatges, Lenglet i Arthur, sí que van jugar d’inici. El francès va completar els 90 minuts, i el brasiler va ser canviat a l’inici del segon temps. Pel que fa a les altres cares noves, però, Malcom va quedar fora de la convocatòria –d’ell, uns dies abans, Valverde havia deixat clar que no era petició seva, encara que l’afavoreix que es torni a jugar amb tres puntes–, i Arturo Vidal, presentat la mateixa setmana, va jugar els últims 4 minuts, rellevant Dembélé. Ha estat l’únic partit d’aquests tres oficials disputats fins avui, en què algun dels fitxatges, dos en concret, ha estat titular.

Ja amb més entrenaments a les cames de les peces clau, tot i que algunes encara lluny del seu millor nivell, el protagonisme de les quatre cares noves encara ha estat menor. L’estrena en el campionat, a casa contra l’Alavés, un partit a priori sense grans complicacions, semblava una bona ocasió per seguir veient en acció alguns dels nous, però no va ser així, i l’onze va ser més que recognoscible, amb l’única sorpresa de veure Sergi Roberto al mig del camp. Arthur va jugar els últims 13 minuts i Arturo Vidal, els últims 4. Lenglet i Malcom, per la seva part, van haver de veure tot el partit des de la banqueta. El segon entrenador, Jon Aspiazu, va explicar que un dels motius de l’aposta pel bloc del curs passat havia estat premiar els jugadors que van guanyar l’última lliga.

Debut de Malcom

En la segona jornada, a Valladolid, però, l’onze va ser gairebé idèntic al de la primera jornada, amb només una novetat: la de Coutinho per Semedo. La resta, els mateixos, amb Sergi Roberto jugant ja des del primer minut al lateral dret. Només en el tram final, amb el Barça tractant de defensar amb urpes el mínim avantatge que tenia en el marcador, hi va haver temps per veure en acció Arturo Vidal, que va jugar l’últim quart d’hora, altre cop rellevant Dembélé, com havia passat a Tànger, i per al debut en partit oficial de Malcom, que en els sis minuts que va jugar, a punt va estar de marcar, però va fallar un clar un contra un amb Masip. Lenglet, que es confirma clarament com el tercer central de la plantilla –Vermaelen encara no ha entrat en cap de les convocatòries–, però de moment força graons per sota de Piqué i Umtiti segons s’està veient, no va jugar. Tampoc ho va fer Arthur.

ARTHUR

Titular a Tànger però canviat aviat, només va tornar a jugar contra l’Alavés, ja amb 1-0

ARTURO VIDAL

L’únic que ha jugat els tres partits, però sempre per intentar defensar l’avantatge

MALCOM

Qui menys ha jugat. A Tànger va ser un dels descartats. No era petició de Valverde

LENGLET

Només va jugar a Tànger, els 90 minuts. Umtiti feia només sis dies que havia tornat
SUPERCOPA TITULAR. 90 minuts JORNADA SUPLENT. 0 minuts JORNADA 2 SUPLENT. 0 minuts
SUPERCOPA TITULAR. 53 minuts JORNADA 1 SUPLENT. 13 minuts JORNADA 2 SUPLENT. 0 minuts
SUPERCOPA SUPLENT. 4 minuts JORNADA 1 SUPLENT. 5 minuts JORNADA 2 SUPLENT. 14 minuts