Barça

El pacient belga

Thomas Vermaelen estarà unes sis setmanes de baixa per una lesió al bíceps femoral de la cama dreta i es perdrà almenys set partits

La inoportuna lesió del belga, la dotzena des que va fitxar pel Barça, deixa Valverde sense marge de maniobra. Vermaelen haurà estat més de 500 dies de baixa d’ençà que vesteix de blaugrana

“Vermaelen és un central de rendiment immediat.” Andoni Zubizarreta va fer moltíssimes coses productives en la seva etapa com a director esportiu del FC Barcelona, però no totes les operacions han tingut l’èxit esperat. Si la seva atrevida aposta per Marc-André ter Stegen és el seu gran llegat, el fitxatge de Thomas Vermaelen és indiscutiblement la gran taca negra de l’era Zubi. Aquelles paraules del dia de la presentació del belga com a nou futbolista del Barça, un 10 d’agost del 2014, perseguiran tota la vida l’actual director esportiu de l’Olympique de Marsella.

Vermaelen s’ha convertit des de fa anys en un futbolista de vidre, durament flagel·lat per les lesions. L’última, la de divendres en el partit de la Nations League en què es van enfrontar la selecció belga de Bob Martínez i la de Suïssa, a Brussel·les. El central blaugrana va demanar el canvi passat el minut 70 de partit i els primers pronòstics ja eren pessimistes. L’historial clínic del pacient feia témer el pitjor. I així estat. Tal com estava previst, el futbolista va ser sotmès ahir al matí a proves mèdiques a Barcelona i el resultat no podia ser pitjor: sis setmanes de baixa per una lesió al bíceps femoral de la cama dreta. Enèsima lesió de Vermaelen en la seva carrera esportiva i bufetada important pels plans d’un Ernesto Valverde que es queda únicament amb dos centrals disponibles al primer equip [Piqué i Lenglet], amb un calendari temible davant seu, amb el partit contra el Sevilla, el clàssic contra el Madrid del dia 28 i el doble enfrontament en la Champions contra l’Inter de Milà en l’horitzó immediat.

La preocupant baixa d’Umtiti complica l’escenari, però entra dins de l’imprevisible. En el cas del belga, però, s’ha jugat amb foc en clau de planificació esportiva. Marlon va haver de marxar aquest estiu per l’overbooking d’extracomunitaris que hi havia al vestidor i el club va quedar-se Vermaelen finalment com a quart central. Aposta arriscada tenint en compte els precedents. El Barça s’ha enganxat els dits. I és que en el cas del belga plou sobre mullat. Sent optimistes, Vermaelen es perdrà ara almenys uns set partits amb el Barça. Ja ho veurem.

Aquesta és la lesió número dotze d’ençà que Vermaelen va fitxar pel Barça la temporada 2014/15. Si es compleixen els terminis de les sis setmanes diagnosticades en aquest últim contratemps, el belga haurà estat ni més ni menys que més de 500 dies de baixa durant les quatre temporades que ha vestit la samarreta blaugrana. Una elongació a la cuixa dreta, una lesió al soli, lesió al bessó, sobrecàrregues, problemes de genoll, una lesió al maluc, una contusió al turmell, una lesió al bíceps femoral... La llista és llarga. Gairebé 100 partits s’haurà perdut durant tots els períodes que ha estat de baixa.

Però no només el Barça ha estat víctima col·lateral del calvari de lesions sofert per Vermaelen. Al Roma també poden donar fe de l’infortuni de Vermaelen. Durant l’any que va estar cedit a Itàlia (2016/17), el central belga va tenir tres lesions més: una pubàlgia (74 dies de baixa), unes molèsties al bessó (10 dies) i una lesió a la mà (3 dies). O el que és el mateix, 17 partits de baixa, dins un maleït infern de lesions que es remunta al curs 2010/11, quan era jugador de l’Arsenal. Amb els gunners va trencar-se el tendó d’Aquil·les i va estar 51 partits absent i 233 dies de baixa. Des de llavors, lesions i més lesions.

509

dies

de baixa com a culer

12

lesions

amb el Barça

94

partits

apartat dels camps

LA CESSIÓ AL ROMA

Temporada 2014/15
2 lesions
302 dies de baixa
• Elongació muscular a la cuixa dreta durant el mundial del Brasil
22 de juny 2014 99 dies (Es perd 18 partits)
• Lesió a la cuixa. Passa pel quiròfan i és baixa tota la temporada
9 d’octubre 2014 203 dies (Es perd 42 partits)
Temporada 2015/16
3 lesions
70 dies de baixa
• Lesió al soli de la cama esquerra
14 de setembre 2015 35 dies
(Es perd 7 partits)
• Lesió al bessó
11 d’abril 2016 28 dies
(Es perd 6 partits)
• Sobrecàrrega
2 de juny 2016 7 dies
Temporada 2017/18
6 lesions
95 dies de baixa
• Problemes de genoll
7 d’agost 2017 17 dies
(Es perd 3 partits)
• Problemes musculars
28 setembre 2017 4 dies
(Es perd 1 partit)
• Lesió al maluc
26 d’octubre 2017 4 dies
(Es perd 1 partit)
• Lesió muscular
22 gener 2018 27 dies
(Es perd 7 partits)
• Contusió al turmell
16 de març 2018 5 dies
(Es perd 1 partit)
• Lesió a la cuixa
14 de maig 2018 38 dies
(Es perd 1 partit)
Temporada 2018/19
1 lesió
42 de baixa
• Lesió al bíceps femoral de la cama dreta amb Bèlgica durant aquesta última aturada
13 d’octubre 2018 42 dies (Es perdrà almenys 7 partits)
87
dies
més de baixa va estar la temporada 2016/17 per una pubàlgia, molèsties al bessó i una lesió a la mà.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)