Barça

STEVE ARCHIBALD

EXJUGADOR DEL BARÇA (1984-1987)

“Pot passar de tot, però veig millor al Barça”

“Si el Madrid pensa que pot seguir sense un golejador nat com Cristiano Ronaldo i seguir guanyant, crec que s’equivoca”, comenta l’exdavanter, que va debutar amb el Barça coincidint amb un clàssic i va marcar

Arribar i moldre
Steve Archibald (Glasgow, 27 de setembre de 1956) va aterrar al Camp Nou la temporada 1984/85, quan l’equip encara assimilava la sortida de Maradona cap a Nàpols. L’adaptació va anar rodada i aquell primer curs va signar 15 gols i va impulsar la consecució de la lliga per part dels blaugrana després d’onze anys de sequera. En els seus tres anys en el club el davanter escocès va deixar un record d’implicació i professionalitat
Si jugues a l’elit cal deixar la passió una mica de banda, pensar com un professional i jugar com en la resta de partits

Aprofitant la presència de Steve Archibald a l’estadi de Montilivi per presentar una nova aliança empresarial amb el Girona FC, L’Esportiu ha conversat amb l’exdavanter sobre els seu pronòstics de cara al clàssic de demà, així com dels records com a jugador blaugrana.

Expliqui’m el nou projecte d’Energia Blanc-i-Vermella?
Es tracta d’una empresa energètica de llum i gas, i estem obrint mercat a través de clubs de futbol com el Girona. Fa uns deu dies vam iniciar un altre acord amb el València i també en tenim amb altres clubs. És energia procedent al 100% de fonts renovables perquè els nostres valors ens marquen que cal protegir el planeta i cuidar el medi ambient de cara al futur.
I més enllà del món empresarial, manté la passió pel futbol?
Sí, no hi ha manera de treure-me-la de sobre. Ho he intentat alguna vegada, però no hi ha manera. La meva vida sempre estarà relacionada amb el futbol. També treballo amb LaLiga en les transmissions per al món anglosaxó.
Entenc, doncs, que diumenge estarà molt pendent del clàssic. Quin equip veu favorit?
En aquesta mena de partits el favorit a vegades no ho és quan acaba el duel. En un clàssic pot passar qualsevol cosa, però és obvi que el Barça hi arriba millor. El Madrid no està en un bon moment i el Barça, tot i perdre per lesió Messi fa una setmana, el veig millor. Com sempre serà un partit difícil, però crec que el Barça guanyarà d’un gol.
Ara que parla de gol, s’imaginava com la marxa de Cristiano Ronaldo està passant factura al Madrid?
M’imagino que el club ho tenia molt en compte perquè perdre un jugador com Cristiano Ronaldo, que marca més de 30 gols a l’any, és difícil de gestionar. Si estan pensant que poden seguir sense un golejador nat com Cristiano Ronaldo o un altre de similar i seguir guanyant, crec que estan equivocats. Crec que han de fitxar un golejador nat i amb condicions de lideratge, perquè ara l’equip no funciona.
Vostè també va ser un golejador i fins i tot va debutar amb el Barça en un clàssic contra el Madrid l’any 1984. Ho recorda?
Sí, perfectament. Vam guanyar 0-3 i vaig marcar un dels gol [va establir el 0-2 en el minut 86]. Vam sortir molts contents i aquella temporada vam guanyar la lliga, la primera en onze anys. Imagina’t que ara el Barça tardés onze anys a guanyar una lliga per adonar-te com va ser d’important.
Recorda la jugada del seu gol?
Sí. Passada de Schuster de cap a Rojo, que va entrar a l’àrea i va fer l’assistència. Gairebé marca ell, però jo estava ben col·locat per rematar.
Els companys ja li havien explicat el que comportava un clàssic també en l’aspecte emocional?
Sí. M’esperava moltes coses, però un clàssic és com un altre partit. Dos equips d’onze jugadors, un camp, un àrbitre, una pilota... Cal fer el mateix que en els partits de cada setmana. En aquest sentit, no hi ha diferencia. La diferència, més que res, és per als aficionats. Si ets professional i jugues a l’elit cal deixar la passió una mica de banda, pensar com un professional i jugar com en la resta de partits.
En la següent temporada va tornar a marcar en un clàssic, però llavors l’àrbitre va anul·lar el gol per un fora de joc inexistent. Li hauria agradat tenir el videoarbitratge (VAR) en la seva època de futbolista?
Sí, hauria estat molt bo i hauria marcat més gols. Crec que el VAR fa més just el futbol, sobretot si hi ha dubtes de si la pilota entra a la porteria o no, si hi ha fora de joc... Aquest tipus d’accions importants.
En la seva primera temporada com a blaugrana va enlairar-se fins als 15 gols. D’això se’n diu adaptar-se ràpidament.
Sí. Tenia confiança en les meves habilitats. A més, jugar amb bons jugadors també et dona confiança.
Quines virtuts destaca d’aquella plantilla campiona de la lliga 1984/85?
En tenia moltes. Tècnicament era una plantilla molt bona, amb jugadors amb caràcter i mentalitat guanyadora. En Terry Venables també tenia aquesta mentalitat guanyadora.
Per acabar, com va veure l’equip blaugrana en l’últim partit contra l’Inter?
Va ser diferent. El Barça és una cosa o una altra segons si juga Messi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)