Barça

Màxima fiabilitat

El Barça encadena ja 15 temporades disputant els vuitens de final de la Champions i no cau eliminat en una fase de grups des del curs 2000/01, quan el Milan i el Leeds el van enviar a la UEFA

Els blaugrana, a més, estan a només dos punts de segellar la primera posició per dotzè any consecutiu

El Barça va segellar a Milà la seva 15a classificació consecutiva per disputar els vuitens de final de la Champions League, una dada que demostra que en la darrera dècada i mitja l’equip blaugrana ha estat molt regular, i és que en aquest mateix període ha guanyat nou lligues de 15 possibles. A més, el Barça és a les portes de ser primer de grup, un fet que ja va assolir en les onze darreres edicions de la lliga de campions. Cal remuntar-se a la màxima competició continental del curs 2000/01 per trobar la darrera eliminació del Barça en una fase de grups, quan els blaugrana es van veure superats pel totpoderós Milan i pel sorprenent Leeds, i es van haver de conformar amb disputar la UEFA, en la qual van caure contra el Liverpool en les semifinals. En les dues següents temporades, el Barça passaria sense problemes la lligueta de la Champions, i com a primer, però la ratxa es trencaria la campanya 2003/04, en què el conjunt blaugrana, amb Rijkaard i Ronaldinho acabats d’aterrar, s’hauria de conformar amb disputar la copa de la UEFA pel mal paper de l’equip en el curs anterior. Aquell Barça, però, ja va assolir un bitllet per a la Champions, donant el tret de sortida a 15 temporades seguides passant com a mínim als vuitens de final.

El curs 2004/05, el primer de la ratxa, el Barça va tancar el passi en la 5a jornada, en empatar a casa amb el Celtic (1-1), un resultat, però, que el va deixar en el segon lloc, darrere del Milan. Els blaugrana, doncs, es van haver d’enfrontar amb un primer, el Chelsea, que el va eliminar en els vuitens, en aquell recordat partit en què Collina va validar un gol il·legal de Carvalho. Molt millor, en canvi, va ser la fase de grups del curs següent, el que acabaria amb Puyol aixecant l’orelluda a París, ja que, com dimarts, el Barça va assolir el pas als vuitens en la 4a jornada, demostrant ser molt superior al Werder Bremen, l’Udinese i el Panathinaikòs. Malauradament, l’equip tornaria a baixar el ritme la temporada següent, en què es va classificar in extremis i com a segon per als vuitens, amb una soferta victòria al Camp Nou contra el Werder Bremen.

Tot un líder

I va arribar el curs 2007/08, el darrer de Frank Rijkaard al Camp Nou, una temporada complicada que va acabar malament, però en què el Barça va passar als vuitens de final amb molta solvència, com a primer de grup, encetant una ratxa de lideratges que encara avui perdura. La següent campanya va ser la del triplet, amb Pep Guardiola a la banqueta, un curs històric en què el Barça va passar als vuitens amb una gran superioritat, ja que va assolir el bitllet després de vèncer 2-5 l’Sporting de Portugal en la 4a jornada de la fase. Més complicat, en canvi, va ser el seu pas en la temporada posterior, aquella en què el Rubin Kazan va profanar el Camp Nou, i en què el Barça es va haver d’esperar a l’última jornada, a Kíev, per segellar la classificació. En la següent temporada, en què els blaugrana es van enfrontar al Copenhaguen, al Panathinaikòs i un altre cop al Rubin, el bitllet va arribar en la 5a jornada, mentre que en la 2011/12 la classificació va tornar a ser esplèndida, en tancar la carpeta europea en la 4a jornada. I el cert és que des de la soferta classificació de la temporada 2010/11 –que curiosament acabaria amb la 4a Champions, a Wembley–, el Barça no ha tornat a veure’s en cap situació límit, ja que en les sis darreres edicions de la màxima competició continental sempre ha arribat a l’última jornada de la fase de grups amb el bitllet a la butxaca, tot i que en alguns casos va haver de sumar algun punt per assegurar-se la primera posició, precisament la situació en què es troba en aquests moments.

A les portes del 1r lloc

El gol Mauro Icardi va evitar que el Barça de Valverde assolís per primera vegada en la seva història la classificació per als vuitens de final de la Champions i com a primer de grup en la 4a jornada. Ara, doncs, els blaugrana encara hauran de remar una mica més per assegurar que en el sorteig dels vuitens la bola amb el seu nom vagi al bombo dels campions de grup, tot i que el cert és que té la primera posició a tocar, matemàticament a només dos punts. El Barça, de fet, serà primer si en la propera jornada fa a Eindhoven el mateix que l’Inter a Wembley, sempre que no perdin tots dos, ja que llavors s’obriria una petita possibilitat per al Tottenham de ser primer, tot i que aquesta passaria per vèncer 0-3 al Camp Nou en l’última jornada. I és que, tot i no ser encara matemàtic, el cert és que molt malament ho hauria de fer el Barça en les dues darreres jornades que queden per no passar als vuitens com a campió de grup, un èxit que certificarà que els blaugrana són molt fiables quan hi ha una taula classificatòria pel mig. Una altra realitat, però, es produeix quan arriben les eliminatòries, allà on els petits detalls marquen les diferències per sobre de la regularitat, aquelles on un mal partit –com el de Roma, sense anar gaire lluny–, un dia de desencert –com aquella eliminació contra el Chelsea de Di Matteo– o una lamentable actuació arbitral –com la de Benquerença a Milà– fan anar en orris la feina de tot un any. Això, però, ja és una altra història.

GRAN SUPERIORITAT

Amb l’actual, el Barça ha assolit el bitllet en la 4a jornada cinc cops des del curs 04/05

GAIREBÉ ANECDÒTIC

En les últimes 15 temporades, els blaugrana han estat segons dues vegades

A TOCAR

Els de Valverde en tindran prou amb un empat contra el PSV si l’Inter no venç a Wembley
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)