Barça

Cotització en augment

Després d’un inici de curs en què van tenir un protagonisme del tot testimonial, les quatre cares noves del Barça cada cop compten més per a Valverde

Lenglet i Arthur s’han consolidat en l’onze i ara per ara sembla difícil que en surtin. Arturo Vidal està fent cada cop més mèrits per ser titular i Malcom ja hi treu també el cap

Tres mesos i dos dies fa que el Barça va començar la temporada, guanyant la supercopa d’Espanya a Tànger. En aquell primer partit van actuar Lenglet, Arthur –tots dos d’inici– i també Arturo Vidal, tres dels quatre fitxatges realitzats aquest estiu passat, juntament amb Malcom –molts dels blaugrana que havien participat en el mundial just feia uns dies que s’havien incorporat a la feina–, però la realitat és que les primeres setmanes del curs van ser complicades per als nouvinguts, que van tenir un protagonisme del tot testimonial. En els cinc primers partits oficials del curs, entre tots quatre només van sumar plegats 256 minuts disputats. Lluny queda aquell escenari. Lenglet i Arthur s’han consolidat com a titulars, mentre que Arturo Vidal i Malcom estan veient com la seva participació està augmentant a poc a poc, fins al punt que en diversos moments d’alguns dels últims partits han estat també importants. A falta de veure augmentada encara més la seva continuïtat i presència en els plans de Valverde, i de comprovar també quin acabarà sent el seu rendiment en els mesos en què s’acaben decidint els títols, es pot començar a dir que la inversió que es va fer per ells, amb una despesa total propera als 130 milions d’euros per tots quatre –variables al marge, Malcom va costar 41 milions; Lenglet, quasi 36; Arthur, 31, i Arturo Vidal, 19–, comença a donar els seus fruits. Com a mínim, sembla estar sent la més rendible dels últims anys. Bona feina en aquest sentit, ja que abans de marxar va ser qui va lligar Arthur i Lenglet, de Robert Fernández, rellevat en el càrrec de secretari tècnic per Éric Abidal, amb Ramon Planes com a adjunt, que han brillat més, això sí, en les vendes.

Li ha costat aconseguir-ho, ja que bàsicament no havia tingut gaires oportunitats, però la que era una aposta de present i alhora de futur com ara Arthur, que el mateix dia que debutava en partit oficial com a blaugrana va fer 22 anys, ja és gairebé un fix i una peça indiscutible en el Barça actual. La seva presència en l’onze, a més, ha permès que s’hagi vist un joc més associatiu i més fidel al que fa dècades que defineix el conjunt blaugrana, fins al punt que, salvant les distàncies, se l’ha arribat a comparar amb Xavi i a catalogar-lo com un jugador amb ADN Barça, tot i no haver-se format a la Masia. El seu punt d’inflexió, coincidències del destí, va ser en un escenari mític per al barcelonisme, com ara Wembley, on s’han aixecat dues de les cinc orelludes que té el club. Contra gairebé tot pronòstic, ja que fins llavors només havia estat dos cops titular, i es tractava a més de la primera prova de foc del curs, el brasiler va ser titular en el partit contra el Tottenham del 3 d’octubre. I va aprofitar l’oportunitat, amb una actuació excel·lent, en què, a més d’aportar criteri i circulació al joc blaugrana, va demostrar una maduresa sorprenent per a un jugador que només feia uns mesos que havia aterrat en un altre continent. Des d’aleshores, ha estat titular en tots els següents partits, a excepció del de copa i l’equip ha assolit el seu millor nivell tant de joc com de resultats –contra el Madrid va tornar a meravellar–, cosa que confirma el seu paper ja decisiu en els esquemes de Valverde. L’únic, però, és que en cap dels deu partits que ha estat titular ha pogut completar els 90 minuts, ja que sempre ha estat substituït pel tècnic blaugrana. Sense anar més lluny, contra el Betis aquest diumenge passat, quan, després d’una fluixa primera part, va ser rellevat en el descans. Un avís perquè no es relaxi.

Camins quasi paral·lels

L’eclosió d’Arthur ha coincidit força en el temps amb la de Lenglet, encara que, en el cas del central francès, els motius que han fet canviar el seu rol gairebé d’avui per demà, van ser les lesions del seu compatriota Umtiti i, més tard, la de Vermaelen. Calia, però, una resposta, i Lenglet l’ha donada, i a molt bon nivell. En el seu primer partit de lliga com a titular, contra el Girona, va rebre una expulsió rigorosa, però aquell mal record no el va condicionar en actuacions posteriors. Tampoc a Wembley, on com Arthur, va demostrar una temprança –més que destacable tot i tenir només 23 anys– a l’altura del que s’exigeix en un equip com el Barça i d’un gran aparador com aquell, a més d’una bona sortida de pilota. Ha estat capaç de mantenir-ho amb el pas de les setmanes, en els dos duels contra l’Inter i el clàssic inclosos, en què ell i Piqué han estat els únics centrals disponibles. Fins i tot sortint des de la banqueta, a Lleó, va estrenar-se com a golejador –ha estat a prop de marcar en altres partits–, encarrilant així l’eliminatòria. Ara, amb Umtiti ja recuperat i amb l’alta mèdica, torna la competència a l’eix de la defensa, amb tres candidats per a dues places, en espera que siguin quatre amb Vermaelen –en té per un parell de setmanes més–, però veient el rendiment de Lenglet, no està gens clar que Valverde es decanti per treure’l.

Arturo Vidal pressiona

Al contrari de Lenglet i Arthur, qui sí que va arribar al Barça amb una llarga trajectòria més que contrastada al més alt nivell i en alguns dels millors equips del món, com ara el Juventus i el Bayern de Munic, és Arturo Vidal. Ni la seva veterania, però (31 anys, no li va servir, al xilè, per tenir protagonisme en l’inici de curs. Suplències que no va encaixar gens bé, com així ho va demostrar amb diversos missatges a les xarxes socials, en què no ocultava el seu malestar amb els pocs minuts que tenia. Una actitud polèmica, que s’ha anat apaivagant amb el pas de les setmanes. De moment, encara no ha aconseguit fer-se un lloc en l’onze –tres partits com a titular només fins ara–, però si continua així és probable que ho faci. I és que el seu rendiment en els últims partits entrant des de la banqueta ha estat més que notable, i ha donat a l’equip una dosi de caràcter i intensitat, que són de fet dues de les seves principals virtuts, com també l’arribada des de segona línia, que li ha permès, entre altres coses, marcar ja dos gols, el que va fer possible la maneta contra el Madrid, i un contra el Betis diumenge, que finalment va servir de poc.

L’oportunitat esperada

El fitxatge més car dels fets a l’estiu també el més jove, 21 anys– i que Valverde ja va deixar entreveure que no era petició seva, és el que menys ha jugat fins ara. Encara no 200 minuts i només dos partits de titular, un d’aquests el de copa a Lleó, quedant-se a més fora de la convocatòria de manera habitual. El gol que va fer dimarts passat a Milà, però, premi a la seva persistència, ha canviat la seva situació, almenys de moment. La seva titularitat contra el Betis n’és la prova. Faltarà veure si té continuïtat.

ARTHUR

Ha brillat en grans cites, com ara en el clàssic i a Wembley, aportant control i personalitat al joc

CANVI GRADUAL

En els cinc primers partits del curs, només sumaven 256 minuts . Ara ja superen els 2.000

APOSTA RENDIBLE

La inversió feta a l’estiu, de prop de 130 milions d’euros, està donant bons fruits

LENGLET

La baixa d’Umtiti gairebé no s’ha ni notat gràcies a la seva serietat i bona sortida de pilota

ARTURO VIDAL

13 PARTITS JUGATS (10 DE TITULAR) 908 MINUTS DISPUTATS 1 GOL

MALCOM

14 PARTITS JUGATS (10 DE TITULAR) 745 MINUTS DISPUTATS 1 ASSISTÈNCIA
15 PARTITS JUGATS (3 DE TITULAR) 367 MINUTS DISPUTATS 2 GOLS I 2 ASSISTÈNCIES
5 PARTITS JUGATS (2 DE TITULAR) 171 MINUTS DISPUTATS 1 GOL
Sortint des de la banqueta, imprimeix caràcter i arribada a l’àrea i cada cop va a més
El gol que va fer a Milà i la primera titularitat en la lliga han de ser el seu punt d’inflexió
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)