Barça

Aleñá mostra el camí

La confiança d’Ernesto Valverde en Carles Aleñá va en augment, impulsada pel treball i el compromís del jove migcampista

La seva paciència per obrir-se pas al primer equip s’aprecia com la línia a seguir a l’hora de reimpulsar l’aposta per les promeses del planter blaugrana

El mataroní ha entrat en les últimes quatre convocatòries

Diumenge passat, coincidint amb el duel contra el Betis al Camp Nou, Carles Aleñá va ser un dels canvis introduïts per Ernesto Valverde per intentar capgirar el guió del partit. L’entrada del jove migcampista de 20 anys, que encara no s’havia estrenat aquesta temporada en la lliga, no va ser suficient per evitar la inesperada derrota blaugrana (3-4), però va ser significativa per constatar que el tècnic blaugrana té cada vegada més present el que pot aportar el jugador dins l’equip.

Hi ha una dada que permet visualitzar aquest fet. Aleñá ha entrat en les convocatòries d’Ernesto Valverde en els últims quatre compromisos del Barça, amb la Cultural Leonesa, el Rayo Vallecano, l’Inter i l’esmentat Betis com a rivals. Una continuïtat que trenca amb la dinàmica del primer mes i mig de competició, quan setmana rere setmana era un dels descartats. El mataroní va saber esperar l’oportunitat que li plantejava l’estrena del Barça en la copa, coincidint amb l’anada dels setzens contra la Cultural, i es va erigir en el millor dels blaugrana (juntament amb Cillessen). Un bon paper que Valverde va recompensar afegint-lo en la llista per disputar el duel següent, al camp del Rayo. El mateix tècnic ho va destacar: “Aquesta llista és un missatge per a Aleñá, que ho està fent bé i pensem que ens pot ajudar.”

Més enllà de disposar d’un talent natural que ja s’advertia quan va entrar al planter blaugrana, amb només 7 anys, el mateix Aleñá ha mostrat una actitud que el cos tècnic blaugrana ha sabut apreciar. En aquest sentit, és destacable la decisió personal de jugar partits puntuals amb el Barça B. De fet, després d’entrenar-se ahir a les ordres de García Pimienta, avui aprofitarà l’aturada de la lliga de primera divisió per tornar a donar un cop de mà al filial en el partit contra el Cornellà. Ja ho va fer entre el setembre i l’octubre –va participar en set partits del B i va marcar tres gols–, impulsat per la voluntat de tenir ritme de competició després de quedar fora de les convocatòries de Valverde durant el primer mes i mig. També ho afavoria una pretemporada inusual, condicionada per la important lesió –ruptura del tendó del bíceps femoral de la cama dreta– que es va fer en l’últim duel de la temporada passada, quan encara militava al B. “Em va demanar poder jugar amb el filial per no perdre la forma en cas de no anar convocat”, va explicar Valverde, que a la vegada va reiterar que Aleñá “té estatus de jugador del primer equip”. De fet, ha expressat que no té “cap dubte” que el mataroní té “un gran futur al club”. Les últimes convocatòries comencen a ser un reflex d’aquestes paraules. I, a hores d’ara, Aleñá ha passat per davant de Denis Suárez, que encara no s’ha estrenat en la lliga. El camí, però, tot just arrenca, tenint en compte que és el seu primer any com a jugador amb credencials del primer equip i que ha de mantenir la paciència per acumular minuts.

“És un jugador molt potent, amb una arrencada molt bona i, sobretot destacaria el seu xut. Té arribada des de la segona línia i aquesta desimboltura que li permet ser atrevit en qualsevol situació.” Així és com Àlex Carbonell defineix Carles Aleñá, amb qui va compartir molts moments: primer, al juvenil A; després, del 2015 al 2017, al Barça B. L’actual migcampista del Reus no només destaca el talent d’Aleñá amb la pilota, sinó també el “fort caràcter” que exhibeix dins del terreny de joc: “Això és molt bo per a aquest esport. Ja es notava que tenia aquesta manera de saber portar cada situació”, hi afegeix. Com a futbolista que ha passat pel planter blaugrana, li suposa una gran alegria veure com un amic s’obre camí pas a pas. De fet, el mateix Carbonell també va arribar a tastar la dinàmica del primer equip blaugrana acompanyat d’Aleñá. “Quan ens feien pujar al primer equip per entrenar-nos, anàvem molt de bracet. Vam arribar a anar al camp de la Juventus amb el primer equip, i també a Màlaga”, recorda.

En aquest context, el progrés pausat però sòlid d’Aleñá suposa una bona notícia a l’hora de reimpulsar la presència de les joves promeses del planter al primer equip del Barça. Un objectiu que el mateix Leo Messi va avalar en una entrevista recent a Catalunya Ràdio: “És bo que el club torni a confiar en el planter i que tregui aquesta mena de jugadors, que s’havien perdut una mica aquestes últimes temporades.” Els responsables del club blaugrana destaquen la constància i la paciència que ha mostrat Aleñá, que suposa un bon exemple per al planter.

“Ara hi ha Carles Aleñá, Sergi Samper i Sergi Roberto. A poc a poc, sembla que s’intenta recuperar aquell Barça que apostava més fort pel planter. Estic content de veure’ls al primer equip”, conclou Carbonell.

PREPARAT

Es va saber esperar fins al duel de copa contra la Cultural Leonesa per reivindicar-se

ERNESTO VALVERDE

“El mataroní és un jugador que té un gran futur en aquest club. No en tinc cap dubte”

ÀLEX CARBONELL

“A més de talent, té un caràcter fort i confiança en ell mateix, i això és molt bo en futbol”

COMPROMÈS

Avui tornarà a donar un cop de mà al B aprofitant l’aturada de la primera divisió
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)