Barça

Amb la tenacitat per bandera

Al 2010, Jean-Clair Todibo va veure perillar la seva carrera per culpa d’un atropellament, un greu accident que el va deixar un any sense poder practicar cap esport i que va forjar la seva forta mentalitat

“És un líder de veritat. Parla moltíssim i dona ordres”, afirma Corredor, excompany de Todibo

Diuen aquells que millor el coneixen que la determinació, la tenacitat i la fortalesa mental són tres dels punts més destacables de la personalitat de Jean-Clair Todibo (30 de desembre de 1999, Caiana, Guaiana Francesa). I bona part d’aquesta mentalitat es va amplificar al 2010, quan Todibo, que llavors encara dubtava entre centrar-se en el futbol o en el judo, es va haver d’estar un any sencer sense poder practicar cap esport, i amb seriosos dubtes de si ho podria tornar a fer mai més en tota la seva vida. “Els fets van succeir el 24 de maig. Jo tenia nou anys i anava caminant pel carrer cap al gimnàs, a practicar judo. Vaig creuar la carretera i un cotxe s’en va endur per endavant”, va recordar fa poc el central francès. “Vaig patir greus lesions a la cama esquerra. A la tíbia, al peroné i al turmell. Vàries fractures. Va ser un accident molt greu”, va afegir. Llavors, Todibo era un joveníssim talent del Lilas, un club de Saint-Denis, on van dubtar sobre el futur del jugador. “Honestament, no estàvem segurs de si podria tornar a jugar a futbol”, va admetre temps després Dylan Greneche, aquells dies entrenador de Todibo al Lilas. “Part de la seva tenacitat l’atribueixo a tot allò que va haver de superar”.

Directe al cim

Jean-Clair Todibo es va estar un any allunyat de l’esport, i tan bon punt va poder tornar va decidir abandonar el judo i centrar-se en la pilota, encetant el seu camí imparable a l’elit. Als 16 anys, sent un migcampista amb qualitat tècnica i un físic envejable, i després de fer proves al Manchester United i al Le Havre, va fitxar pel Tolosa, on no trigaria en erigir-se en un dels grans líders de l’equip juvenil, del qual acabaria sent el capità. “Ho té tot per ser un gran central, però jo crec que on es troba més còmode és en el centre del camp. Té una gran capacitat per distribuir el joc i arribada a porteria, a banda de ser molt potent en el joc aeri”, afirma Kilian Corredor, company de Todibo al Toulouse sub-19. “És un líder de veritat, parla moltíssim i dona ordres. Era com el nostre Paul Pogba”, afegeix. A França, de fet, fa temps que s’el compara amb Capoué, exjugador de qualitat del Toulouse, tot i que el canvi de posició proposat per Casanova també ha variat la comparativa, ja que ara el mirall en el qual situen Todibo és Varane, tant pel seu físic espigat, la seva velocitat en el tall i el seu excel·lent joc aeri, com per la seva capacitat per treure la pilota des del darrere amb criteri. “Tots sabem que això del futbol va molt ràpid. Avui jugo amb els professionals i demà puc tornar al filial. Passi el que passi, jo seguiré sent el mateix”, va afirmar Todibo tot just després de debutar amb el primer equip del Tolosa. Quatre mesos i deu partits després, ja sap que la propera temporada podrà trepitjar la gespa del Camp Nou. Si acabarà triomfant o no ningú ho sap, però el que sembla clar és que el que no canviarà serà la forta mentalitat d’un talent que fa una dècada va veure perillar la seva carrera esportiva. “Encara tinc les cicatrius de l’accident, però per sort tot allò ja forma part d’una història passada”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)